Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класическа опера и симфоничен рок в Бургаските музикални празници

Снимка: Община Бургас

Едни от най-великите оперни заглавия, балетни шедьоври, мюзикъл, опера за деца и съвременна музика, изпълнена от симфоничен оркестър - това са акцентите в най-пъстрото до момента издание на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров". Започващият на 5 юли фестивал, организиран от Община Бургас и Държавна опера - Бургас, ще се състои на сцената на Летния театър в Морската градина и ще продължи до 4 септември. Това е единадесето поредно издание, което ще предложи на публиката впечатляваща музикална селекция.

За откриването на фестивала е предвиден грандиозен концерт на световноизвестната оперна прима Веселина Кацарова. Мецосопраното ще пристигне от Швейцария за концерта си "Веселина Кацарова и приятели". Не по-малко именити са и колегите й, които ще й партнират на сцената. От различни краища на Европа в Бургас ще пристигнат прочутият тенор Калуди Калудов, сопраното Анна Дитри и баритонът Марян Йованоски. Диригент на концерта ще е всепризнатият маестро Найден Тодоров. След официалната церемония на 5 юли, от 21 ч., те ще изпълнят шедьоври от световната оперна класика.

Още на следващия ден, 6 юли, бургаската публика ще си припомни хитовете на "Диана Експрес" в проекта им с Държавна опера - Бургас "Класика и рок: "Диана експрес" - Symphony". Най-емблематичните песни на групата ще бъдат изсвирени заедно с оркестъра на операта под палката на Цанислав Петков.

Примата на българската естрада Йорданка Христова ще зарадва почитателите си на 12 юли с концерта "Любими евъргрийни". Заедно с оркестъра на Държавна опера - Бургас тя ще изпее вечни хитове, оркестрирани от диригента маестро Левон Манукян.

Първото от поредицата класически оперни заглавия в програмата на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров" 2019 е предвидено за 16 юли. Операта на Камий Сен-Санс "Самсон и Далила", под диригентската палка на Иван Кожухаров, ще представи на сцената солистите на бургаската опера Даниел Дамянов и Даниела Дякова. Заедно с тях ще видим и чуем оркестъра, хора и балета на операта.

Една изключително атрактивна постановка следва на сцената на Летния театър - "Травиата" на Джузепе Верди. Мария Цветкова-Маджарова в ролята на Виолета, и Михаил Михайлов като Алфред Жермон, ще излязат на сцената със солисти, оркестър, хор и балет, отново под палката на Иван Кожухаров. Това ще се случи на 23 юли.

Следва балет-феерия по музика на Чайковски - "Спящата красавица" на 26 юли. Постановката и режисурата на проф. Хикмет Мехмедов е допълнена от великолепни декори на Иван Токаджиев и спечелилите награда "Златна муза" костюми на Цветанка Стойнова.

Августовската програма започва на 7-ми с операта на Пучини "Бохеми". Копродукцията на бургаската и старозагорската опери ще бъде дирижирана от маестро Ивайло Кринчев.

За втори път в програмата на Бургаските музикални празници влиза детска постановка. Мюзикълът за деца "Алиса в страната на чудесата" на Александър Йосифов ще бъде представен пред най-малките музикални почитатели на 12 август.

Фестивалната програма продължава на 16 август, когато на сцената на Летния театър симфоничният оркестър и хорът на операта ще свирят и пеят рок заедно с група "Кикимора". Най-големите рокхитове на ХХ век ще бъдат представени под диригентската палка на Цанислав Петков в проекта "They Say Rock Is Dead?"

Веднага след рок концерта с оркестъра и хора на операта, следва оперно заглавие от Верди - "Бал с маски". На 20 август на сцената ще видим Валерий Георгиев, Йоана Железчева, Даниела Дякова и други, заедно с оркестъра, хора и балета на операта. Диригент ще бъде Иван Кожухаров.

След операта следва балетът по музика на Прокофиев "Ромео и Жулиета". Той ще се състои на 23 август на сцената на Летния театър. В него ще видим солисти и ансамбъл на балета на Държавна опера Бургас. Хореографията и режисурата са на проф. Хикмет Мехмедов.

По традиция фестивалната програма завършва с премиера в началото на септември. Тази година това ще бъде спектакълът на мюзикъла на Коул Портър "Целуни ме, Кейт!" на 4 септември. От операта все още пазят в тайна подробностите около събитието.

Фестивалът "Бургаски музикални празници "Емил Чакъров" е преглед на най-атрактивните сценични оперни и балетни постановки от календара на Държавна опера - Бургас. По традиция той включва няколко премиерни заглавия на сезон. Фестивалът събира всяка година най-добрите български оперни изпълнители от българската и световната сцена. През годините на сцената на Летния театър почитателите на класическата музика са се радвали на гостуванията на Камен Чанев, Бойко Цветанов, Калуди Калудов, Деян Вачков и др. Всяка година финалната церемония на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров" е съчетана с награждаването на виден български музикант с почетната статуетка на фестивала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гайдари от страната и чужбина в третото надсвирване "Странджанска гайдуница" в Кости

Изпълнители от цялата страната и чужбина участват в т ретото гайдарско надсвирване "Странджанска гайдуница", което започна днес в царевското село Костù. На сцената се изявяват инструменталисти и групи, свирещи  на висока /джура/ и ниска /каба/ гайда. Изпълненията в конкурсната програма оценява 5 -членно жури с председател д-р Иван..

публикувано на 05.10.24 в 13:25

Иво Сиромахов представя сборника си „Очила и нови разкази" в Бургас

13 години след дебюта си на българската литературна сцена, сборникът разкази на Иво Сиромахов "Очила" излиза в допълнено с 13 нови истории издание. Премиерата му в Бургас е от 16:30 ч. в Гранд хотел и СПА Приморец. Оригинален и проникновен, топъл и красив, но и пропит с несравнимото чувство за хумор на писателя, журналист, сценарист и водещ Иво..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Честват актрисата Цветана Манева със спектакъл на бургаска сцена

Цветана Манева, Александра Сърчаджиева, Александър Сано, Петър Дочев, Силвия Петкова, Дарин Ангелов, Тодор Дърлянов,са звездите, които ще излязат на бургаска сцена в Дома на нефтохимика. Театрално-музикалния спектакъл "За Любовта..." е посветен на 80-годишния юбилей на актрисата Цветана Манева., като премиерата му в Бургас е част от програмата на VII..

публикувано на 05.10.24 в 09:52

Есенни събития в Етно кафене и музей

Етно кафене и музей е подготвило програма с различни събития през октомври. Поредното издание на „Есенна Етно Палитра“ се завръща след броени дни с вълнуващи концерти и арт работилници, съобщи Общината. Първото събитие в двора на Етнографския музей е с дата 18 октомври, а началният час е 17.00 часа. На сцената ще се изявят талантите от арт център..

публикувано на 04.10.24 в 17:35
Морска гара Бургас

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ е до 14 октомври

За поредна година един от най-мащабните конкурси в страната - "Морето не е за една ваканция",  събира таланти от страната в две направления - изобразително изкуство и фотография. Крайният срок за участие е 14 октомври, напомнят от Община Бургас.  Всички творби следва да се изпращат на адреса на Центъра: град Бургас, улица "Райна Княгиня" № 11...

публикувано на 04.10.24 в 15:27

Георги Тошев представя документалния филм "Цветана Манева. През времето" в Бургас

Прожекция на документалния филм "Цветана Манева. През времето" предстои днес в програмата на фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Режисьор е Ема Константинова, продуцент и сценарист Георги Тошев, оператор Николай Барулов.  Лентата показва Цветана Манева, днес –когато е изминала 80 години от житейския си път, след над 120 роли в театъра,..

публикувано на 04.10.24 в 11:29

Късометражно кино гостува отново на Порт Прим Арт Фест

Филми, част от селекцията на тазгодишното десето издание на Международен фестивал за късометражно кино "Карантината" ще бъдат представени по време на Порт Прим Арт Фест.  Лентите са в различни жанрове, създадени са от автори от цял свят и имат български субтитри. Входът за прожекциите е напълно безплатен и всички са добре дошли. Куратор на..

публикувано на 04.10.24 в 09:10