Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият футболен стадион на Бургас може да е в близост до "Меден рудник"

Стартирана е процедурата за проектирането на нов градски стадион. Това обяви главният архитект на Бургас Веселина Илиева. Тя допълни, че изпълнителят на проекта за новия футболен стадион на Бургас си е свършил работата на 99%. Очаква се съоръжението да се намира до блатото по пътя за комплекс „Меден рудник“.

"В територията е предвиден едно футболно игрище отговарящо на всички нормативни изисквания и едно тренировъчно. Като основното игрище, където ще се провеждат състезания, са предвидени три трибуни, които да поемат 4350."

Именно броя на местата притесняват феновете на „Нефтохимик“ след като стадион Лазур е с 18 хиляди места. Архитект Емил Бурулянов обяснява, че има вариант за разширяване с още 1000 места.

"Стадионът е изготвен според всички възможни нормативи и отговаря на изискванията за категория 2 на УЕФА. По тази наредба минимума за седящи места е 1500. Постарали сме се с всички средства да увеличим най-много броя при създадените обстоятелства на терена, който е много сложен. 

Достъпът до спортното съоръжение ще бъде както от околовръстния път, така и от към комплекс „Меден рудник“. Предвидени са достатъчно паркоместа, включително за автобуси, електрически автомобили, такива за хора с увреждания, както и велостоянки. 

Трибуната за гостуващите отбори е предвидена с предпазна ограда и с отделен вход, за да няма струпване на различни потоци от фенове.

Архитект Веселина Илиева прогнозира, че до първия учебен ден ще имаме готов проект, а изграждането може да продължи 2 години. Общинските съветници са гласували стойност на проекта  да не надвишава 10 млн. лв.


СнимкаСнимка

Снимка

Снимка


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Общински съветници подкрепиха идеята за нов градски стадион в Бургас

Бургаските общински съветници се срещнаха с фенове на футболния отбор „Нефтохимик“, за да обсъдят проблема с липсата на функциониращ стадион в града.  Едно от възможните решения е отчуждаване на съществуващите спортни съоръжения в Бургас, смята..

публикувано на 19.07.19 в 16:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички плувания и рекорди на Цанко Цанков са извършени по правилата, няма от какво да се срамуваме (ОБНОВЕНА)

Всички плувания и рекорди на Цанко Цанков са извършени по правилата и са удостоверени с всички необходими официални сертификати. Асоциацията по плуване в открити води WOWSA няма право да издава решения за предишни негови постижения. Налице е..

обновено на 18.09.24 в 22:29
архив

Баскетболният Черноморец отказа участие в мача за Суперкупата

Носителят на Купата на България при мъжете Черноморец отказа участие в мача за Суперкупата на страната, съобщиха от Българската федерация по баскетбол. Тимът от Бургас трябваше да играе за трофея на 28 септември срещу шампиона Рилски спортист Самоков...

публикувано на 18.09.24 в 16:53

Бургаските акробати с медали от Световното първенство в Португалия

Бургаските състезатели по акробатика спечелиха два медала на Световното първенство по спортна акробатика, което се проведе в Гимараеш, Португалия, от 12 до 15 септември. Сребърен медал извоюва мъжката четворка във възрастовата група 12-18 години -..

публикувано на 17.09.24 в 08:24

Цанко Цанков предприема второ плуване във водите на река Дунав

Бургаският плувец Цанко Цанков пусна  изявление във фейсбук,в което благодари за подкрепата, която му бе оказана на   6-ти септември, когато преплува рекордните 108 километра от река Дунав.  Асоциацията по плуване в открити води отказа да одобри..

публикувано на 15.09.24 в 16:00

Цветан Бахчеванов при мъжете и 13-годишната Мая Русева при жените бяха най-бързи на "Бургас Рън 2024"

Първенец при мъжете в седмото издание на "Бургас рън" с време 00:35:14 за втора поредна година стана Цветан Бахчеванов, съобщиха организаторите на състезанието.  След него с 12 секунди разлика финишира Андрей Гочев , а бронзът с финален спринт..

публикувано на 15.09.24 в 10:30

Рекорден брой бегачи в „Бургас Рън 2024“

633 души са потвърдили участието си в седмото издание на първия в страната бегачески фестивал „Бургас Рън“. С това състезанието поставя рекорд в сравнение с предходните издания на инициативата.   „Бургас Рън“ ще се проведе днес. Стартът ще бъде даден в 9..

обновено на 15.09.24 в 08:24

Христо Стоичков: Горд съм, че съм част от ФИФА /СНИМКИ И ВИДЕО/

Официално съм част от ФИФА, каза в Бургас легендата на българския футбол Христо Стоичков: "От малко преди да завърши Олимпиадата вече работя официално там." Христо Стоичков присъства на събитие в центъра на морския град, където се срещна с фенове и..

публикувано на 14.09.24 в 12:12