Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РДГ-Бургас: В защитена зона Силистар се поддържа съществуващ път, необходим на пожарните

Снимка: Gery Nikolova

Нови горски пътища не са изграждани в защитена зона Силистар. Това заяви директорът на Регионалната дирекция по горите в Бургас Станимир Божанов след разпространени кадри на прокаран с булдозер път преди плаж Листи в Природен парк "Странджа".


Той обясни, че горскостопанският план от 2016 година на Държавното горско стопанство в Царево показва, че тези пътища трябва да се поддържат във вид, за да може пожарни автомобили да навлизат в иглолистните масиви и да гасят горски пожари.


„Това са стари съществуващи пътища, по които е извършено престъргване с тежка техника. Категорично по цялото трасе няма съборени дървета. Единствено в долния край, където свършва пътя на метри от морето, има дъборени на две места по десетина дървета, но те са издънкови стебла, не е ценна дървесина.“


Станимир Божанов уточнява, че тези дървета са били опасни и така или иначе е трябвало да бъдат премахнати.


Проверката на Регионалната дирекция по горите в Бургас е била съвместна с директора на Държавно горско стопанство в Царево.


Припомняме, че Тома Белев от от Асоциация на парковете в България разпространи кадрите, в които се виждат следите от тежка техника и изпрати сигнал до институциите, за да се установи дали има извършени нарушения в защитената зона „Силистар“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два автомобила са иззети на шофьорки за наркотици и алкохол

36-годишна жена от пазарджишкото село Огняново е задържана след като униформените в Созопол установили, че шофира след употреба на наркотични вещества - амфетамин и метамфетамин. Водачката отказала да даде кръв за химичен анализ и е задържана за срок до 24 часа. Автомобилът е иззет по надлежния ред. При извършено претърсване на лекия автомобил са..

публикувано на 20.08.24 в 09:06

Бургазлия сгази англичанка, лежаща на пътното платно в "Сарафово"

34-годишен бургазлия е преминал с автомобила си през тялото на лежаща на пътното платно англичанка. Пътният инцидент е станал час след полунощ  на кръговото кръстовище на кв. "Сарафово".  26-годишната туристка, която е кацнала в България час по-рано, е с фрактура на таза, дясната раменна става и пневмоторакс на бял дроб. Жената е с опасност за..

публикувано на 20.08.24 в 08:58

Тежко е състоянието на пострадалите при катастрофата на пътя Ямбол-Сливен

Четиримата пострадали при катастрофата на пътен възел "Хаджидимитрово" на пътя Ямбол-Сливен продължават да са с опасност за живота, съобщават от МБАЛ "Д-р Иван Селимински" Сливен.  Мъж загина, четири деца и двама възрастни са с опасност за живота след катастрофа на пътя Ямбол-Сливен Четирима от общо 8 ранени са настанени в болницата в Сливен,..

публикувано на 19.08.24 в 11:38
Снимката е илюстративна

АПИ: Движете се с повишено внимание по пътя Прилеп-Карнобат

До 18 ч. днес движението по пътя Прилеп – Карнобат се осъществява с повишено внимание поради косене на крайпътна растителност, информират от АПИ.  Участъкът е сигнализиран от пътни знаци.

публикувано на 19.08.24 в 09:47

Нови две жертви на морето в Обзор и Слънчев бряг

54-годишен сръбски турист се е удавил в Обзор в неделя около обяд, съобщават от бургаската полиция. Тялото му е намерено на плажа пред местен хотел. Все още се установява самоличността на друг удавник, чието тяло морето изхвърлило пред друг хотел в Слънчев бряг в средата на миналата седмица. Мъжът е на видима възраст около 40 години, информират от..

публикувано на 19.08.24 в 08:56
Диана Русинова

Липсата на контрол е причина №1 за катастрофите по пътищата

Липсата на контрол е една от основните причини за зачестилите пътни инциденти през лятото. Мнението е на Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. Другите фактори, според нея, са свързани с лошото състояние на пътната инфраструктура, интензивния трафик към морските курорти и безразсъдното поведение на шофьорите...

публикувано на 19.08.24 в 08:50

Лекари се борят за живота на 4-годишно дете, ударено от кон в село Дъскотна

4-годишно момче от село Дъскотна е с опасност за живота, след като е ударено от кон в областта на челото. Инцидентът е станал снощи около 20,30 часа на улица в руенското село.  Детето е настанено за лечение в областната болница в Бургас, където е откарано от 34 годишния си баща.  По данни на полицията момченцето е със счупен череп. 

публикувано на 19.08.24 в 07:52