Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един различен концерт в "СимБиотично" на Атанасовското езеро

Музикалното събитие включва звуци от езерото и музика от разлини краища на света

| обновено на 18.08.19 в 08:29

Експерименталният концерт на YPSMAEL (de) & E.U.E.R.P.I. (bg) ще се проведе днес от 18 ч.  Необикновеният музикален експеримент ще подгрее преди фестивала за съвременно изкуство "ВОДА".

Българският музикален проект E.U.E.R.P.I. и германският музикален проект Ypsmael ще се срещнат заедно на брега на Атанасовско езеро, за да направят един спонтанен експериментален концерт, основан на импровизация и композиция на живо, който ще се случи тук, сега и никога няма да бъде повторен в същия вид. 

Немският артист Норман или Ypsmael гостува за пореден път в България. Преди 2 години той се среща с 37-годишния  Мирян Колев, познат като E.U.E.R.P.I., в Бургас на фестивала за съвременно изкуство "Вода". Първият им общ проект се осъществява миналата година. През 2019 г. решават да направят мини турне из страната с концерти-импровизации във Велико Търново, Бургас, а след това и на нос Емине.

Музиката на Ypsmael е базирана върху композиция на живо и свободна импровизация, използвайки звуци, отразяващи заобикалящата го социална и физическа среда. Изпълненията му на живо са site-specific, като пряко се влияят от аудиторията, другите музиканти с които колаборира и акустиката на помещенията. Създателят на проекта има богата биография в колаборациите на живо като някои от участията му включват съвместни пърформанси с десетки артисти.

https://ypsmael.bandcamp.com/ https://soundcloud.com/ypsmael/ https://www.facebook.com/ypsmael/ 

E.U.E.R.P.I.. е солов проект на Мирян Колев, живеещ и творящ в Стара Планина и представящ музиката си в различни географски пояси. Проектът му е създаден през 2011 с основната цел да представя музиката като вид експресия или с други думи да може да предаде емоции и мисли под формата на звук, в максимално чист вид, без да се пречупват и слагат в рамки. Стилът му е експериментален ембиънт, а музиката му е композиционно-импровизационна, което значи че върху един изграден звуков скелет се импровизира и всеки отделен музикален пърформанс е различен, пряко влияещ се от настоящия момент, мястото на представяне и атмосферата. Занимава се с музика от 15-годишен, но е стартирал соловия си проект E.U.E.R.P.I. преди 8 години и оттогава се отдава и на композиране.  Има издадени 6 албума, от които три солови. Създава и композиции за различни интердисциплинарни проекти като танцови представления.

https://soundcloud.com/mirian-kolev https://euerpi.bandcamp.com/ https://web.facebook.com/EUERPI/ 

Изпълненията им могат да бъдат чути само по веднъж и са ориентирани спрямо конкретното място и аудиторията. Има доза риск в подобни представления, но точно в него се крие чарът им.

Очакваме с нетърпение какво ще се получи в Бургас на брега на Атанасовско езеро. Заповядайте и вие - входът е свободен. 

Концертът "Warm up for WATER" е подгряващо събитие за фестивала за съвременно изкуство "ВОДА", който се реализира от Сдружение "Танц БГ" и Българска Фондация Биоразнообразие - клон Странджа  с подкрепата на Община Бургас - Програма за съфинансиране на културни проекти, Младежки Културен Център - Бургас, Министерство на Културата, БНР-Бургас, Старт Инженеринг АД, ВИЖ Бургас, както и с подкрепата на бургаската общественост, включила се в кампанията "Заедно за ВОДА". БИЛЕТИ за "ВОДА" 2019 вече могат да се закупят от касата на Часовника - цена 8 лв. за ден, 20 лв. за целия период на фестивала. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Петя Стойкова: Фестивалът "Вода" създава аудитория за съвременни изкуства

Третото издание на фестивала за съвременни изкуства "ВОДА" предстои в края на месеца и първия ден на септември в Бургас. Програмата представя съвременен танц и театър, пърформанс, инсталация, музика, видео арт, изобразителни изкуства и други..

публикувано на 16.08.19 в 09:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юлияна Антонова - Мурата представя новата си книга за Япония в Бургас

Юлияна Антонова – Мурата ще представи в сряда, 18 септември в Бургас новата си книга “Хай хай, Япония”. Тя е поредна в четирилогията „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“ и „Сан сан, Япония“. Книгата е колекция от кратки разкази за..

публикувано на 17.09.24 в 14:16

Нови песни на дует "Ритон" за концерта им в Бургас

Бургас е спирка от втората част на турнето на дует „Ритон“, което носи името на една от емблематичните им песни „Елате ни на гости“. Музикалното шоу е на 19 септември от 20 часа на Летния театър. С песни от новия албум, който предстои да..

обновено на 17.09.24 в 12:55

Майстори на карикатурата се събират в Черноморец

Кметът на Община Созопол получи шарж от един от най-добрите художници - хумористи, участници в Международния фестивал на хумора в изкуството „Черноморец се смее“ в морския град. Във фоайето на Народно читалище „Димо Николов 1908“ в Черноморец е..

публикувано на 17.09.24 в 08:36

Близо 100 детски творби са включени в осмата книжка "Приказни истории с БНР - Бургас"

Над 300 деца са изпратили свои творби за участие в литературния ни конкурс „Приказни истории с БНР Бургас“. Те са от цялата страна, като освен от големи училища от областни градове, свои творби за изпратили и ученици от малки населени..

публикувано на 16.09.24 в 09:40

Мария Мутафчиева -Мери: Елате на концерта ни по повод Първия учебен ден, ще бъде празник!

Мери Бойс Бенд канят на концерт за началото на новата учебна година в Бургас. Инициативата е съвместна с Общината и е под надслов "Отива си лятото, идва есента" и предстои на 16 септември, на открита сцена „Охлюва“.   Първият учебен..

публикувано на 16.09.24 в 09:20

Проф. Искра Баева представя „Личностите, които определиха нашата съдба“ в Бургас

Новата книга на историка проф. Искра Баева „Личностите, които определиха нашата съдба“ ще бъде предст6авена в Бургас днес от 18.00 часа в зала „Петя Дубарова” на КЦ „Морско казино”. В книгата са събрани 6 по-кратки и по-пространни биографии на..

публикувано на 13.09.24 в 12:18

Изложба на Центъра за подводна археология беше открита в Созопол

Изложбата „50 години от началото на системни подводни археологически проучвания. Тракия Понтика в енциклопедия Древна Тракия и траките“ бе открита пред Летния театър „Аполония“. Тя показва постиженията на подводните археолози и най-значимите находки от..

публикувано на 13.09.24 в 11:52