Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията “Виждам те. Виждаш ме.” се проведе в бургаската гимназия по автотранспорт



Обучение по международната програма “Виждам те. Виждаш ме.” се проведе в бургаската гимназията по автотранспорт.Темата е „Безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя“. Организатори са от най –голямата транспортна компания в България, които избраха тази година да стартират от Бургас.Репортаж на Мария Стефанова.

 "Малко хора имат представа за спецификите на движение на камионите на пътя. Идеята е да предадем на децата практически знания за това – разказа управителят на фирмата. за водача на тежкотоварно превозно средство има много повече "мъртви точки" в огледалото, които могат да му попречат да види дете, което се придвижва на велосипед или на тротинетка " - разказа управителят на фирмата – организатор Веселин Стоянов.

На демонстрациите за учениците от гимназията по автотранспорт присъства и кметът на Бургас Димитър Николов.

"За нас обновената гимназия е гордост и се радваме, че бе избрана от организаторите за старт на  кампанията „Виждам те. Виждаш ме“. Благодарение на експертите на най-голямата транспортна фирма в България, имаме възможност да покажем на децата рисковете на пътя свързани с камионите. Предизвикателствата на новите технологии и на движението по пътищата стават все по-големи и нашите деца трябва да бъдат подготвени за това"- каза кметът Димитър Николов.

Децата се качиха в кабината на голям камион, предоставен от фирмата-организатор, за да могат лично да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата.

Комисар Неделчо Рачев от „Охранителна полиция“в Бургас препоръча на учениците, участници в демонстрациите, при придвижване с велосипед, тротинетка или друго подобно превозно  средство да бъдат повече отговорни сами за собствения си живот.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Храм „Света Богородица“ отваря врати за съботни занимания за деца

Храм „Света Богородица” и Център за подкрепа на личностното развитие- Бургас организират за поредна година занимания по православно образование всяка събота от 13.00-14.20ч. в кабинет към храма безплатно. В групата могат да участват деца от IV група на детските градини и ученици от 1 до 5 клас. Ръководител на занятията ще е богословът Атанасия Петрова...

публикувано на 13.09.24 в 17:17

Близо 87% от учителите в Бургаска област са жени

86,7% от учителите в Бургаска област са жени, сочи изследване на Териториалното статистическо бюро Югоизток. Данните са за учебната 2023/2024 година. Учителите, включително директори и заместник-директори с преподавателска заетост в общообразователните училища в региона са 3 477. От тях 97% са със завършена образователно-квалификационна..

публикувано на 13.09.24 в 13:41
Михаил Ненов, зам.-кмет по образованието в Община Бургас

Михаил Ненов, зам.-кмет: Над 2000 ще са първокласници в община Бургас, училищата са готови за новата учебна година

Първокласниците в Община Бургас за тази учебна година са 2050. Това сочат данните от електронната система за прием в първи клас. Разкритите нови учебни паралелки са четири – в ОУ „Найден Геров“, ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, ОУ „Елин Пелин“ и СУ „Йордан Йовков“. Близо  24 800 са учениците, които първият училищен звънец ще..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Без телефони в час

Трябва да се промени формата на Националното външно оценяване, но не и да отпадне, смята областният координатор на Синдиката на българските учители Константин Янков. Според него трябва да се наблегне на уменията, които получават учениците в училище. Заплащането вече не е вече толкова атрактивно и млади учители бързо се отказват от професията. Той..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Предвижда се увеличение на учителски запалти с 14-14.5%

Предвижда се увеличение на учителските заплати с 14-14.5%., това увери служебният министър на образованието Галин Цоков. По думите му трябва да продължи тенденцията заплатите на учителите да са 125 процента от средната работна заплата. По първоначални изследвания и анализи за това ще са нужни между 480 и 550 милиона лева.  Планират се..

публикувано на 12.09.24 в 08:13
Проф. Мария Нейкова

Бургаските общини подновяват маркировката на пешеходните пътеки преди първия учебен ден

Всички 13 общини в област Бургас са предприели необходимите мерки за осигуряване на пътната безопасност преди първия учебен ден, стана ясно днес по време на заседание на  Областната комисията по безопасност на движението, водено от областния управител проф. Мария Нейкова. Това включва подновяване на маркировката на пешеходните пътеки, п оддържане в..

публикувано на 10.09.24 в 16:53
Проф. д-р Христо Бозов, ректор на Университет

Университет "Проф. д-р Асен Златаров" обяви допълнителен прием по медицина

Бургаският университет „Проф. д-р Асен Златаров“ обяви допълнителен прием на студенти в специалността „Медицина“.  Там има свободни места и за обучение по държавна поръчка, и в платеното обучение и след последното класиране.  От кандидатите се изисква да са получили оценки поне 3,00 от приемните изпити по биология и по химия в бургаското..

публикувано на 10.09.24 в 13:25