Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради законови ограничения, институциите не могат да помогнат изцяло на зависими пациенти

Не при всеки случай институциите могат да помогнат на зависими пациенти, поради законови ограничения. Това каза за БНР Бургас Росица Димова, председател на Общински съвет по наркотични вещества - Бургас. Тя коментира исканията на родители на наркозависими за промяна на реда за приемането им в лечебни заведения.

"Всяка една институция се старае в своята си част да успеят да направят нещо, но всяка една от тях е притисната и от много други обстоятелства. Но когато говорим законово да се подходи към конкретен случай, всеки трябва да се съобрази със закона, под който работи. Всеки закон е направен, за да спаси, да попречи, да увреди свободната воля на човека. Трябва да се намери вратичка и да се обоснове, че този човек е под въздействието на наркотични вещества и това е част от неговото добро лечение, а не че искаме да му навредим."

Росица Димова, коментира, че проблем има и с лечението на непълнолетни пациенти зависими към наркотиците, защото няма специализирана държавна институция, която да поема възстановяването им.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Д-р Надя Желязкова, ЦПЗ - Бургас: Не можем да принудим зависими да се лекуват

Родители на зависими към наркотиците сигнализираха за проблем при настаняването в единственото държавно здравно заведение в Югоизточна България, което е предназначено за лекуване на зависими – Центъра за психично здраве в Бургас.  Те..

обновено на 07.10.19 в 10:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Майка и две деца, настанени в УМБАЛ Бургас, се нуждаят от кръводарители

Майка и две деца, тежко пострадали в катастрофа, се нуждаят от кръводарители. УМБАЛ Бургас призовава всеки, който може, да дари кръв за семейството. Това може да стане от утре, понеделник, в Отделението по трансфузионна хематология на болницата. То..

публикувано на 06.10.24 в 17:19

836 българи чакат трансплантация на орган

836 българи чакат трансплантация на орган, съобщават от министерството на здравеопазването в днешния Европейски ден на донорството и трансплантацията на органи.  770 са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 22-ма очакват сърдечна..

обновено на 05.10.24 в 09:33

Около 15% от българите страдат от миопия

Около 15% от българите страдат от миопия (късогледство), посочи в Бургас председателят на дружеството по офталмология в страната д-р Христина Групчева. Късогледството бързо се увеличава в световен мащаб, като най-засегнати са азиатските..

публикувано на 04.10.24 в 13:41
С такъв обрив по цялото тяло постъпва пациентът в болницата

Бургазлия получи обрив по цялото тяло след хапче против болка

Изключително рядък случай бе успешно разрешен от мултидисциплинарен екип в областната болница в Бургас.  Оттам съобщават за постъпването в здравното заведение на мъж на средна възраст с червен обрив по цялото тяло. Засегнати са лице, гърди, корем,..

публикувано на 02.10.24 в 15:18

Завишено е търсенето на противогрипни ваксини

Двойно по-голямо е търсенето на противогрипни ваксини тази  година, смята управител на бургаска аптека. Според Васил Ходжев от препаратите се интересуват както възрастни хора, които не чакат безплатните ваксини от личните лекари, но и млади. До..

публикувано на 02.10.24 в 13:58

До дни личните лекари очакват противогрипните ваксини

Предимно възрастни хора се интересуват от поставянето на противогрипна вкасина. От около две седмици личните лекари правят списъци на лица над 65 години, за които поставянето е безплатно. Все още ваксините не са пристигнали, очаква се това да стане..

публикувано на 02.10.24 в 08:55

Бургазлии изследваха кръвната захар и провериха кръвното си налягане

При засилен интерес премина инициативата на сдружение "Младите лекари“ за безплатни кардиологични прегледи в Бургас. Инициативата е по повод Световния ден на сърцето и се проведе на открито до Експозиционен център "Флора“. Под мотото "С любов за моето..

публикувано на 29.09.24 в 15:11