До три прасета ще могат да бъдат отглеждани в т.н заден двор и то при завишени хигиенни условия. Това са част от промените в наредба № 44, която регламентира животновъдните обекти.В момента тя е подложена на обществено обсъждане.Предложения за изменението й се приемат до 15-ти ноември.Част от измененията целят превенция срещу опасни заразни болести.
Собственици на животни в айтоското село Съдиево не одобряват ограничението, което ще се регламентира с новата наредба. Според тях, така се отнема традиционен поминък на българина.През това лято хората там си изклаха прасетата заради издадена заповед. Все още, обаче, очакват обезщетенията си:
Как ще е удачно това за селяните, те искат да оставят селата без хора. За мен това не е правилно. Всеки трябва да отглежда според възможностите си и желанието.Защо трябва да го ограничават, нали сме свободна държава! Това свобода ли е?!Това не е свобода.Тези изисквания за хигиената ще останат само на хартия.Който има големи ферми, няма как да не ги спазва.Ще ми стои вкъщи той да ме проверява ли?
Тази година ги изклах, през август половината ги хвърлих, повече няма да гледам.
Тези европейски норми и закони са неприложими за нашия начин на живот. Отидете в големите вериги, месото е от Испания, Франция, няма българско.Къде бяха болестите преди? Изведнъж много болести станаха.Кое ни е европейското на нас?Заплатите ли ни са европейски, начинът ни на живот ли е европейски? Аз не виждам как да се сравняваме със Западна Европа!
На село всеки иска да си гледа животно,да го заколиш, месото е прясничко.За дрехите -като излезеш трябва да се преоблечеш, не може, то мирише.Не става с тези дрехи, които ходиш. Тази година ни излъгаха, изклахме ги, обещаха по 300 лева и няма такова нещо.
Преди защо нямаше болести,как така дойдоха изведнъж! Имах животни, в момента нямам нищо!Направиха ни граждани, всички селяни станахме граждани, някои и кокошки нямат!
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:
Потърсихме за коментар и Румен Караманов. Той от години се занимава със свиневъдство и един от най-големите в бранша.Според него, промените в документа няма да бъдат ефективни:
Тук има политически елемент, който гледа да направи така, че хората да не бъдат засегнати по някакъв начин, за да могат да полбучат съответните гласове. това е цялата истина. Биосигурност никога не може да бъде създадена в т.н заден двор. Каквото и да правим, това означава, че трябва да гледаме животните в една кочина или в помещение, което да бъде заградено, това не означава, че можем да направим необходимата биосигурност. Това означава, че не трябва да има изобщо заден двор.Така както е във всички останали държави, говоря за западноевропейските. Говоря за Франция, за Дания, за Белгия, такъв елемент заден двор и самозадоволяване няма. В т.н заден двор бяха намерени по 100, по 200, по 300, дори и по 400 животни на един стопанин, без да имат право на това.Майки, нерези, извършват развъдна дейност,без да имат право на това.Има още нерешени проблеми по нерегламентираните стопанства
Каквато и хигиена да правят, при положение, че няма необходимите мерки за биосигурност, тази хигиена се обезсмисля. Тя не може да разреши проблеми и да ограничи разпространението на АЧС. В разпространението й е човешкия фактор, няма друго.Контролът по границите трябва да бъде много по-строг. Ние говорим,че правим и проверяваме, но минете през границата и ще видите, че може да вкарате каквото си искате.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:
Хотелиери от Слънчев бряг обмислят протест, срещу липсата на ред и законност в най-големия български курорт, който е 75% държавен. Това съобщи за БНР Бургас Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. По думите му превозни средства, теглени от животинска тяга не би трябвало да бъдат в..
Ресторанти, барове, кафенета и други заведения все по-често имат дигитални менюта с предлаганите от тях храни и напитки. Те обаче могат да се използват само като допълнение към традиционните, но не и да ги заместят, коментира по БНР основателят на некомерсиалния проект „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. „Закачени са на чадърите на плажа или са..
Правителството ще подготви Закон за учредяване на Национален фонд "България днес и утре". Новата структура ще координира стратегическия процес по изграждане и налагане на единен бранд на България в международен план. Това стана ясно от приетата законодателна програма на правителството до края на годината. Стъпки за учредяване на Национален..
Заплатите в Бургас се покачват, но остават под средното за страната: 2 048 лв. срещу 2 572 лв. за България. По този показател областта е на 11-о място. Най-висока средна работна заплата получават наетите в столицата - 3 489 лв., а най-ниското месечно заплащане е в областите Кюстендил - 1 779 лв., Смолян - 1 801 лв. и Видин - 1 818 лева...
Незрящите хора у нас ще се ориентират по специална матрица при въвеждането на еврото. Това обясни пред БНР Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България. Има разлика в размера на банкнотите в лева и евро и матрицата ще улеснява разпознаването им. Разработен е и макет с отвори на монетите. Разликата в дължините на някои от..
На работна среща в Малта са обсъдени основните приоритети в Програмата за морско дело и рибарство, която е за периода до 2027 година. Това каза за БНР Бургас изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев, след срещата в морската държава. Специален акцент в разговорите в Ла Валета, между зам.-министъра Стефан Бурджев и ресорният министър на..
Около половин милион туристи са посетили остров „Св. Анастасия“ за 11-те години от съществуването на комплекса там. На Успение Богородично островът празнува, както и храмът, разположен на късчето земя край Бургас. Поради силното вълнение на морето и вятъра, обаче, тържествената програма за днес е отменена, съобщиха във Фейсбук страницата си от..
Хотелиери от Слънчев бряг обмислят протест, срещу липсата на ред и законност в най-големия български курорт, който е 75% държавен. Това съобщи за БНР..
Правителството ще подготви Закон за учредяване на Национален фонд "България днес и утре". Новата структура ще координира стратегическия процес по..
Ресторанти, барове, кафенета и други заведения все по-често имат дигитални менюта с предлаганите от тях храни и напитки. Те обаче могат да се използват..