Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севда и Станислав разкриват свои рецепти във "Вехти бургашки гозби"

Десетки бургазлии изпратиха свои предложения, които да намерят място в новото издание на Община Бургас с рибни ястия, посветено на празника на града - Никулден. 

Мастършефовете Севда Димитрова и Станислав Райков също ще зарадват бургазлии и гости с нестандартни, но изпитани рецепти, сред които пастет от паламуд и бърза туршия от тиквички, много вĸycнa здравословна рецепта от цapcĸaта pибa Фагри, приготвена на тиган с гриловани сезонни зеленчуци и сос от праз. 

Професионалистите от Професионалната гимназия по туризъм  "Проф. д-р  Асен Златаров" се включват с ароматните и апетитни рецепти "Скумрия на фурна с тиква и зеленчуци" и "Риба в бекон и листа от лапад".

Новата книжка ще се раздава безплатно в Деня на Бургас - 6 декември.

Преди седем години Община Бургас за първи път събра 22 типични местни кулинарни ястия в рецептурника "Вехти бургашки гозби". Книжката се радва на голям интерес и тиражът й бе изчерпан светкавично. Затова Община Бургас продължава добрата традиция, но със съвсем нови кулинарни предложения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НИМ проучи древното пристанище на крепостта Хрисосотира в Созопол

Подводната археологическа експедиция на Националния исторически музей, под ръководството на проф. д-р Иван Христов, проучи древното пристанище на крепостта Хрисосотира в Созополския залив.  Дейностите бяха  проведени през първата половина на месец септември в западната част на залива. Проучванията са финансирани от Министерство на културата. Те..

обновено на 18.09.24 в 11:26

"Наръчник за оцеляване на младия учител" 2 на Томас Гаро за учители, ученици и родители

Четири години ни делят от излизането на "Наръчник на младия учител" от Томас Гаро, а ето че в навечерието на новата учебна година четем втората част на книгата. Той е вече на 34 години и започва десетата си година като преподавател в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" в Бургас. По професия е проектант, а..

публикувано на 13.09.24 в 15:56

В Малко Търново провеждат "Фестивал на обредния хляб в Странджа"

„Фестивал на обредния хляб в Странджа“ се провежда  в Малко Търново. Той се организира за първи път и е посветен на обредите и традициите, свързани с хляба на нашите предци. Проявата ще е два дни, петък и събота, 13 и 14 септември и се организира от Община Малко Търново и местния Исторически музей „Ал. Фол“. Ще има изложение и..

публикувано на 13.09.24 в 10:30

Приключиха археологическите разкопки в Русокастро за тази година

Приключиха разкопките на крепостта Русокастро за настоящият археологически сезон, съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.  Археолозите проучваха северозападната крепостна стена, при което откриха важни нови факти за фортификацията на средновековния град. Оказва се, че строителите на стената са използвали материковата скала, като са я..

публикувано на 11.09.24 в 12:19

Над 250 корабни модела на исторически и съвременни плавателни съдове в европейска надпревара в Бургас

От модели на действителни исторически кораби, на над хиляда години, до по-съвременни плавателни копия и съдове от Втората световна война се включват в 15-то издание на европейското първенство по корабомоделизъм в Бургас. Рекорден брой участници  от 10 страни с над 250 модела ще се състезават за големите отличия. Събитието се открива днес от 18.00..

обновено на 10.09.24 в 14:39

Хеликоптерът Ми-2 може да бъде разгледан отблизо в Авиомузея в Бургас

Месец септември в Авиомузей - Бургас е посветен на един специален експонат – хеликоптера Ми-2.  Неговият първи полет е осъществен на 22 септември 1961 г. Ми-2 е първият съветски хеликоптер с два газотурбинни двигателя. Той е произвеждан в СССР и Русия през периода 1965 – 1992 г. като за това време от заводите излизат над 5250 машини.  Явявайки се..

публикувано на 10.09.24 в 10:18

"Мери Бойс Бенд" открива новата учебна година в Бургас

"Мери Бойс Бенд" се завръща в родния Бургас, за да открие новата учебна година.  Концертът "Отива си лятото, идва есента" ще се проведе на сцена "Охлюва" на 16 септември.  Гости на "Мери Бойс Бенд" ще бъдат ученическите групи Oceansoul, Scarlet и Хидрофобия.  Концертът е от 11:30 часа. 

публикувано на 10.09.24 в 07:30