Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн касовите бележки вече могат да не са от фискално устройство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С последните промени в Наредба № Н-18/2006 г. се предлага алтернативна възможност за регистриране и отчитане на онлайн продажбите, извършвани от електронните магазини. Лицата, приемащи неприсъствени плащания с дебитни или кредитни карти вместо да издават фискален бон или системен бон ще имат възможност да регистрират и отчитат продажбите чрез издаване на документ за продажбата, който не е издаден от фискално устройство или интегрирана система за управление на търговската дейност. За физическите търговски обекти, които приемат присъствени плащания с дебитни и кредитни карти, изискването за издаване на касова бележка на хартиен носител, се запазва.

За да се възползват от новия ред за отчитане и регистриране на продажбите, електронните търговци следва да приемат неприсъствени плащания с кредитна и дебитна карта и да не приемат други плащания, за които се изисква издаване на фискален/системен бон. По отношение на използвания софтуер за управление на продажбите, не се допуска чрез него да се управляват други продажби, извън посочените. Софтуерът, трябва да отговаря на предвидените с наредбата изисквания за пълнота и интегритет на данните, еднозначна автентификация на потребителите, а когато представлява модул от софтуер, не се допуска да бъдат дублирани функционалностите му от другите модули. Софтуерът, трябва да генерира уникален номер на всяка направена поръчка за закупуване на стока или услуга.

Търговците, избрали този алтернативен ред, са задължени за извършената продажба да изпращат по имейл на клиента документ, съдържащ реквизити на касовата бележка, както и QR код, номер на виртуалния ПОС, уникален номер на клиентската поръчка и др. Електронните търговци са задължени да подават към НАП стандартизиран одиторски файл за всички извършени чрез електронния магазин продажби. Информацията следва да се подава до 15-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнася.

Търговците, избрали да регистрират и отчитат продажбите си по предложения алтернативен ред, е необходимо при вписване на електронния магазин да подават и допълнителна информация в НАП. Те следва да опишат методите на плащане, които предлагат, доставчиците на платежни услуги, предоставили виртуалния ПОС терминал, номера на терминала и сметките, по които получават плащания.

На 31 януари 2020 г. изтича крайният срок за търговците, които използват софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО), за да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18, припомнят още от НАП.

Повече информация за измененията на Наредба № Н-18 може да се получи от сайта на НАП https://nap.bg и на телефона на Информационния център - 0700 18 700 на цена, съобразно тарифата на съответния оператор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Актуализираха инвестиционната програма във ВиК сектора за област Бургас

Извънредно заседание на Асоциацията на ВиК, на което бе гласувана актуализацията на годишната инвестиционна програма в сектора за област Бургас, се състоя днес. Друга голяма тема на заседанието, което е по искане на общините, е липсата на вода по населени места. Актуализираната инвестиционна програма във ВиК сектора за 2024 г. е на..

публикувано на 21.08.24 в 15:28
Слънчев бряг

Сезонни работници от трети страни внезапно напускат Слънчев бряг

Четири случая на работници от трети страни наети за Слънчев бряг и внезапно напуснали са подадени в полицията в Несебър. Според Веселин Налбантов, зам-председател на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация те използват нашата страна като пункт и отправна точка, за да се придвижат в Европа. "Намираме им дрехите и паспортите, а тях ги..

публикувано на 21.08.24 в 13:10

През септември започва асфалтирането на път III-907 Босна-Визица

През септември ще започне асфалтирането на първите 12 км от основния ремонт на третокласната пътна отсечка Босна–Визица, съобщи АПИ. В момента изпълнителят приключва довършителните дейности по подготовка на трасето преди да започнат асфалтовите дейности. Изградена е новата конструкция, довършва се отводняването. Общата дължина на отсечката,..

публикувано на 20.08.24 в 15:22

Културният живот на Бургас продължава и този уикенд с два фестивала, изложба и театър

Община Бургас анонсира следващия туристически уикенд, изпълнен с много събития. Тогава ще се проведе "Егаси феста" на Морска гара, който ще събере меломани за страхотна среща с редица изпълнители. Музикалният фестивал се завръща за второ издание на 23 и 24 август. Събитието ще включва над 20 хип-хоп изпълнители от българската и световната сцена. В..

публикувано на 20.08.24 в 12:49

Туристическия бранш е в протестна готовност

Туристическият бранш е в протестна готовност и обмислят граждански протест на 27-ми август заради компенсациите за скъпия ток. Те са одобрени, но не и влезли реално в сила. Така от бранша, който е един от най-енергоемките, продължават да плащат скъп ток, който в определени часове достига над 1000 лева за киловат час. Според експерти причината за..

публикувано на 20.08.24 в 12:17

Министерството на туризма проверява за мними екскурзоводи в Созопол и Несебър

Продължават съвместните контролни проверки на Министерството на туризма с Комисията за защита на потребителите и Министерство на вътрешните работи на лица за законовото упражняване на професията „Екскурзовод“ и предоставяните от тях услуги за спазване на законовите изисквания по Черноморието и във вътрешността на страната. В началото на месеца са..

публикувано на 20.08.24 в 10:38
Павлина Илиева

Законопроект в туризма отваря не една, а две врати за сива икономика

Законопроектът за изменение на Закона за туризма отваря не една, а две врати за сива икономика - предупреди председателят на "Обединение за туризма" Павлина Илиева в интервю за БНР Бургас.  Основната цел на внесения от ресорното министерство проект е създаването на гаранционен фонд в туризма , чрез който да бъдат обезщетявани клиентите при..

обновено на 20.08.24 в 09:17