Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отделението по хематология може да заработи до дни след евентуална промяна на нормативната уредба

Вариант за възстановяване на дейността на отделението по хематология  търси община Бургас. Поредица от разговори е провел кметът  Димитър Николов с директора на НЗОК,  министерството на здравеопазването, директорът на бургаската болница  д- р Бойко Миразчийски и с проф. д- р Христо Бозов , управител на бургаския онкодиспансер. Основният проблем е, че не може да се намери клиничен хематолог, който да оглави отделението. Търси се вариант да бъде сключен граждански договор с клиничен хематолог. Следващата седмица проблемът може да бъде решен, каза  Николов:

Да се намери начин, да се направи изключение за Бургас, защото се касае за много пациенти, които минимум два пъти на месец трябва да пътуват до Варна в зимни условия. Една част от тях са деца.Община Бургас ще съдейства, ако през това време намерим специалист, с настаняване, апартамент и всичко необходимо.В спешен порядък за нас е важно, да се направи  една изключение, за да може още от следващата седмица ние да имаме тази свобода и гъвкавост на закона, за да може директорът на УМБАЛ -Бургас да подпише договор.

Още през декември се опитахме да намерим лекар,  обясни д-р Бойко Миразчийски:

За да се извършва дейност, когато става дума за пациенти с хронични заболявания като таласемия, хемофилия и други, за тях се изисква изрично за отчитането на клиничната пътека да има специалист, клиничен хематолог.

Търсихме специалист къде ли не, с клиники сме говорили, с министерството на здравеопазването.Уви, няма достатъчно специалисти в България.Има възможност за увеличаване на заплатата чрез допълнително материално осигуряване. Въпрос на изчисление е на възнаграждението, основната заплата е 1000 лева, с нея се започва.

В момента в Бургас има трима хематолози, двама работят в Онкодиспансера. Ако един от тях отиде в УМБАЛ, това означава, че и те няма да могат да си изпълняват дейността,трябва да затворят и там, поясни още д-р Миразчийски. Третият  работи  в три поликлиники, отделно има и платени дежурства.Той не иска да се занимава с болнична помощ. С него сме провеждали разговори още когато взе специалност, обясни директорът. Ако той и д-р Рибов баха в отделението, то тогава нивото му на компетентност щеше да бъде по-високо.

Правим опити да може да се разреши за Бургас да сключим граждански договор с клиничен хематолог, като той да може да дава консултации на приети пациенти и по този начин на нас да ни признават клиничната пътека. Дали това ще се случи е въпрос на нормативна уредба, защото в НРД е написано нещо съвсем различно.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Епидемични нива на COVID в Бургас установи лаборатория към СУ

В Бургас има епидемични нива на COVID, предупреди в интервю за БНР Бургас вирусологът и молекулярен биолог д-р Сергей Иванов. Той ръководи лаборатория към Софийския университет, в която изследва проби от отпадните води на четирите най-големи града в България: София, Пловдив, Варна и Бургас. Патогените могат да се открият в тях по-бързо и..

публикувано на 19.09.24 в 17:40
д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз представи данни от СЗО

Програмата за силанизация е редуцирана тази година

Националната програма за детското дентално здраве включва освен силанизация още три направления, сред които устна хигиена, хранене и флурна профилактика. Семинар по темата събра както представители на Българския зъболекарски съюз, начело с неговия председател д-р Николай Шарков, специалисти по дентално здраве и представители на учебни..

публикувано на 19.09.24 в 14:14

Проучване: Българските деца нямат навик да ядат риба, плодове и зеленчуци

Българското дете няма навик да яде риба. Всяко пето дете у нас не яде риба. Няма такава кулинарна традиция. Това е един от изводите от огласено национално представително проучване на хранителните навици на децата у нас. Това е възрастта, в която се оформят стереотипи за хранене . Потвърди се, че има много какво да се върши, за да се..

публикувано на 19.09.24 в 12:28

В изнесена приемна на РЗИ в Камено ще сдвояват смарт устройства с ел. здравни досиета

В 10 часа в читалището на Камено служители на Регионалната здравна инспекция ще сдвояват смарт устройства с личните електронни здравни досиета на желаещи жители на града.  Те трябва предварително да са инсталирали приложението „еЗдраве“ на мобилния си телефон.  По време на изнесената приемна ще се проведе информационна кампания. Тя ще продължи..

публикувано на 19.09.24 в 08:30

Фармацевтите предлагат разкриването на аптеки в отдалечените райони, вместо вендинг машини

Фармацевтите у нас са в протестна готовност заради предложени промени в закона, свързани с продажба на лекарства от вендинг машини. Те ще се позиционирани в малки и отдалечени населени места, без да имат връзка с аптека. Според аптекарите това е недопустимо и те имат собствени предложения. Според фармацевтите по-добро би било разкриването на..

публикувано на 18.09.24 в 12:19

Марин Киров: Новият Медицински център в Царево ще осигури адекватна грижа за местни и туристи

Избран е изпълнител за втория етап от строежа на новия Медицински център в Царево, информират от Общината. Днес бе дадено началото на довършителния етап. „През настоящия мандат осигурихме финансиране и проведохме процедура за избор на изпълнител на финалната фаза от довършването на Медицинския център. Заделили сме средства и за специфично медицинско..

публикувано на 17.09.24 в 11:18

Подмладяване на случаите на туберкулоза отбелязват здравните власти в Бургас

Подмладяване на случаите на туберкулоза отбелязват здравните власти в Бургас. Очакванията са и за повече случаи на новозаболели спрямо миналата година. Отпадналост, кашлица, слаба температура и загуба на тегло са симптомите, при които трябва да се посети специалист за изследване за заболяването,  каза главната сестра в Белодробната болница в..

публикувано на 16.09.24 в 13:11