Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гардеробиерките на Бургаската опера шият маски (ВИДЕО)

Три премиерни спектакъла на бургаската опера са в изчакване да отмине извънредното положение. Първият е на балета „Жизел“, който трябваше да се състои на 5-ти април, каза директорът на културната институция Александър Текелиев.  В момента целият сценичен състав е в платен отпуск и се допускат  само ограничен брой хора, предимно служителите, които са със защитни маски.
"Не знам за кога ще се отложат, защото дай Боже скоро да отмине тази епидемия. Но след това ще има още доста време, в което хората ще ги е страх да се събират на масови събития, да се събират на едно място. Колкото продължи вируса, толкова ще продължи и паниката. Загубите за нас ще са колосални, но в крайна сметка това е положението. Искахме да открием със "Севилския бръснар", нова постановка да открием музикалните празници "Емил Чакъров" тази година, но като гледам няма да стане."
Докато отмине този период, от бургаската опера предприеха инициатива да изработват предпазни маски.  Те се даряват на общинските екипи за доставка на храна на възрастни и на хора, които са под карантина. 3 жени са заети с изработването им.
Маските се правят от плат американ, с който разполагат всички театри в страната, заяви директорът на операта Александър Текелиев.
"Маските са качествени. Консултирали сме се със специалист, трипластови са, за многократна употреба. Ако човек разполага с една или с две такива, са напълно достатъчни. Моята идея е да захраним социалния патронаж, болни хора, да захраним болниците, бърза помощ, санитари, медицински сестри. Това е най-важно да опазим първо хората, които ще ни лекуват."
 Идея как да се  реши проблема с дефицита на предпазни маски в аптеките има Александър Текелиев:
"Решението е всеки да направи това, което правим ние. Има много цехове, има много модни къщи, има много хора, които биха се ангажирали с това. Не е толкова скъпо. Сега не е време да хленчим. Сега е време да се организираме, да се справим, да се преборим и да продължим живота си."






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шопенови дни на клавирното изкуство предстоят в Бургас

Един от най-популярните изпълнители на Шопен -  Павел Мазуркевич пристига в морския град, за да изнесе концерт и предаде опита си по време на майсторски клас. Полският пианист идва по покана на друг световен музикант – бургазлията Иван Дочев, който от години живее и работи в Рим.   "Маестро Павел Мазуркевич ще представи една изключително..

обновено на 23.08.24 в 11:19

Проф. Здравка Василева представя в Бургас изложбата си “Deja vu”

20 картини  живопис и смесена техника  представя в най-новата си експозиция проф. Здравка Василева, ръководител на катедра „Живопис” и зам.ректор по художественотворческата дейност на Националната художествена академия. Изложбата носи усещане за познати обекти, претворени спомени, внушения и усещания, обединени в концепцията на..

обновено на 23.08.24 в 10:58

В събота започва фестивал на меда в Несебър

От събота (24 август) до 8 септември Несебър ще бъде домакин на XXIII-то издание на Националия фестивала на меда „Кирил Киров“. Форумът, който носи името на основателя си, се организира с подкрепата на Община Несебър и ежегодно събира пчелари от цялата страна. Пространството около площад „Месамбрия“ в Стария Несебър отново ще се изпълни с..

публикувано на 22.08.24 в 18:17

Михаил и Гергана Лалови със съвместна изложба в галерия „Ателие R“ (ВИДЕО)

"Зелено, синьо, жълто" е озаглавена съвместната изложба на Гергана и Михаил Лалови в бургаската галерия "Ателие R". Това е първото общо представяне на баща и дъщеря в морския град.  Именитият художник експериментира с кратуни и керамика. Работи по тях от 2 години, но премиерата им е в Бургас. "В една кратунка има един свят или сюжетът,..

обновено на 22.08.24 в 17:56

Започна фестивалът "Съзвездия в Несебър"

Започна фестивалът „Съзвездия в Несебър“ в града на ЮНЕСКО. Форумът се организира за 12-и път от Общински детски комплекс и е част от културния календар на общината.  Основната му цел е да даде сцена на  любителското изкуство и да популяризира творчеството на изпълнители от различни култури от цял свят. Във фестивала участват над 600 талантливи..

публикувано на 22.08.24 в 09:05

Полско кино днес и утре на "Охлюва" в Бургас

Киноманите в Бургас ще се насладят на два филма от съвременното полско кино. Това са лентите  „Щастлив човек“ и "Светията“, които ще бъдат излъчени на голям екран на 21 и 22 август. Прожекциите са с начален час 21.00 часа , сцена "Охлюва". Входът е свободен. Тази вечер, 21   август /сряда/ ще бъде представен дебютът в игралното..

публикувано на 21.08.24 в 14:47

Наши и световни рап легенди се качват на сцената на "Егаси феста" в Бургас

TURBO B, Downlow, La mazz, C-Block, Румънеца и Енчев, Гумени глави - Мишо Шамара, Братя Мангасарян, КОНСА, RBR, Спенс, F.O. & Peeva, Young BB Young, Рап Нация и още много от легендите на световната и българската сцена  ще се качат на сцената на фестивала "Егаси феста". Културният живот на Бургас продължава и този уикенд с два фестивала, изложба и..

публикувано на 21.08.24 в 14:35