Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотограф: България е земен рай

Бъдещият архитект Радослав Свирецов подготвя дебютната си изложба пейзажи в Бургас

| обновено на 29.03.20 в 13:11
6
Снимка: личен архив


40 вдъхновяващи пейзажни кадъра включва първата самостоятелна изложба на Радослав Свирецов. Тя трябваше да се случи през март в родния му Бургас, но пандемията коронавирус помита и плановете на младия фотограф. Експозицията е подготвена по програма "Дебюти" на Националния фонд "Култура" и всичко е готово, когато се отлага за неопределено време. Кадрите са запечатали кътчета от Бургас, Пирин, Стара Планина, Пампорово, Бегликташ и Южното Черноморие. Специално е мястото на морския град, откъдето тръгва пътя му.
20-годишният Радослав Свирецов е завършил немската гимназия в Бургас, в момента учи архитектура в УАСГ в София. Всичко започва преди повече от 5 години, когато се докосва до камера. Това променя живота му-ляга и става с мисълта как да стане по-добър, как да обработва снимките така, че да бъдат по-въздействащи и кое да бъде следващото му фотоприключение. Казва, че благодарение на фотографията е научил каква е разликата между това да гледаш и да виждаш:

"Обичам Бургас и винаги ще го нося в сърцето си, а мостът е едно от местата, където се роди любовта ми към фотографията и така до днес. За мен не е важно колко е снимана тази локация, защото винаги природата рисува различна картина и я представя в различна светлина. Осъзнах в какъв земен рай живеем всъщност, просто трябва да се огледаме. Повечето гледат в телефоните си, а не забелязват пламенния залез около тях. Аз се спирам и наслаждавам. Искам да покажа на хората в какъв хубав свят живеем."

Постепенно Радослав разбира и колко е важно да променяш перспективата, да предприемеш нещо ново и нетипично. Нова гледна точка му дават снимките с дрон. Първият му опит е от пасарелката на "Трапезица". "Всеки ден е нова възможност да откриеш себе си", смята младият фотограф, а на въпроса как сега прекарва времето си без лекциите в университета и без фоторазходките, Радослав цитира майка си, която казва, че интелигентният човек не може никога да скучае. Намерете си хоби, препоръчва бургазлията, а той преравя старите кадри от броденето из природата с надеждата да открие следващия фотобисер.

Очакваме новата дата за изложбата на Радослав Свирецов в Бургас, която ще бъде в експозиционния център "Флора", а дотогава може да се разходите виртуално из България чрез неговите снимки. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Малко Търново провеждат "Фестивал на обредния хляб в Странджа"

„Фестивал на обредния хляб в Странджа“ се провежда  в Малко Търново. Той се организира за първи път и е посветен на обредите и традициите, свързани с хляба на нашите предци. Проявата ще е два дни, петък и събота, 13 и 14 септември и се организира от Община Малко Търново и местния Исторически музей „Ал. Фол“. Ще има изложение и..

публикувано на 13.09.24 в 10:30

Приключиха археологическите разкопки в Русокастро за тази година

Приключиха разкопките на крепостта Русокастро за настоящият археологически сезон, съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.  Археолозите проучваха северозападната крепостна стена, при което откриха важни нови факти за фортификацията на средновековния град. Оказва се, че строителите на стената са използвали материковата скала, като са я..

публикувано на 11.09.24 в 12:19

Над 250 корабни модела на исторически и съвременни плавателни съдове в европейска надпревара в Бургас

От модели на действителни исторически кораби, на над хиляда години, до по-съвременни плавателни копия и съдове от Втората световна война се включват в 15-то издание на европейското първенство по корабомоделизъм в Бургас. Рекорден брой участници  от 10 страни с над 250 модела ще се състезават за големите отличия. Събитието се открива днес от 18.00..

обновено на 10.09.24 в 14:39

Хеликоптерът Ми-2 може да бъде разгледан отблизо в Авиомузея в Бургас

Месец септември в Авиомузей - Бургас е посветен на един специален експонат – хеликоптера Ми-2.  Неговият първи полет е осъществен на 22 септември 1961 г. Ми-2 е първият съветски хеликоптер с два газотурбинни двигателя. Той е произвеждан в СССР и Русия през периода 1965 – 1992 г. като за това време от заводите излизат над 5250 машини.  Явявайки се..

публикувано на 10.09.24 в 10:18

"Мери Бойс Бенд" открива новата учебна година в Бургас

"Мери Бойс Бенд" се завръща в родния Бургас, за да открие новата учебна година.  Концертът "Отива си лятото, идва есента" ще се проведе на сцена "Охлюва" на 16 септември.  Гости на "Мери Бойс Бенд" ще бъдат ученическите групи Oceansoul, Scarlet и Хидрофобия.  Концертът е от 11:30 часа. 

публикувано на 10.09.24 в 07:30

Кулинарни състезания на рибния фест в Царево

Традиционният Рибен фест, който Община Царево организира, е днес на пристанището в града и ще започне още по обяд. Кулинарни състезания за приготвяне на рибена чорба, атрактивно кулинарно шоу от Ути Бъчваров и страхотна музика за всеки вкус ще бъдат сред акцентите на фестивала. Разбира се - ще има и впечатляващо пиротехническо шоу, както и..

публикувано на 07.09.24 в 08:42

В Созопол канят на Фестивал на старите занаяти и изкуства

АРТ Изложба-базар „Старите занаяти и изкуства“ Созопол 2024  ще се проведе за седма година в морския град.  Фестивалът предоставя възможност на автори, фирми и творчески обединения да представят пред жителите и гостите на Созопол дизайнерски, ръчно изработени и уникални произведения от различните изкуства и занаяти. За първи път в събитието ще..

обновено на 05.09.24 в 10:19