Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнителни мерки срещу коронавируса в бургаските храмове за Цветница

Снимка: Община Бургас


Допълнителни защитни мерки против разпространението на коронавируса ще бъдат предприети в бургаските храмове за Цветница. В църквите са доставени защитни маски, ръкавици, платчета напоени с дезинфектанти и препарати, с които ще се обработват входните врати и иконите.

Свещениците от всички бургаски храмове и Сливенският митрополит Йоаникий призоваха миряните по повод предстоящите големи християнски празници да останат по домовете си. Тези, които посетят църквите трябва да бъдат със защитни маски и ръкавици, каза архиерейският наместник отец Севастиян.

Ще има хора, които ще дойдат. Ние не можем да затворим вратите за тях. Те трябва да спазват всички онези мерки, които самата държава изисква. Във всички храмове са поставени диспенсъри с дезинфектанти. Могат да си дезинфекцират своите ръце. Ние сме ги призовали да се покланят само към иконите, да не ги целуват. Това не е отклоняване от вярата! В храмовете ще влизат по 2 – 3 души, като за реда вътре ще отговарят свещениците, а отвън да не се получава струпване ще следят органите на реда. Храмът е душевна лечебница за много вярващи, но в тази ситуация те трябва да спазват всички мерки, които са въведени за предпазване от заразяване.“.

Светият синод реши да не се раздават върбови клонки на вярващите. Това ще бъде спазено на празника и във всички бургаски църкви. Според отец Севастиян има много хора, които изразяват мнение, че храмовете трябва да бъдат затворени, но това не трябва да се случва:

„Във време на трудност ние отново се опитиваме да бъдем там където сме необходими. Чрез общата молитва ние искаме да измолил Бога по бързо да се премахне тази епидемия. Ние сме като лекарите, те са на първа линия и са важни, но и не трябва да се забравя, че ако я няма духовността, ако я няма вярата, ако ги няма свещениците, които да отправят молитвите от името на народа, тогава какво ще се случи? Както казват светите отци ако затворим храмовете, все едно слънцето ще замръкне, а ако замръкне слънцето, тогава какво ще се случи?“

Призивът на бургаските свещеници за Цветница и великден е миряните да бъдат със защитна маска и ръкавици, да не се целуват иконите, а вярващите само да се покланят пред тях, да се спазва отстояние пред и в храмовете и да не се допуска струпване на хора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на годината камерите на ТОЛ системата започват да снимат за скорост

До края на годината камерите на ТОЛ системата ще започнат да снимат за скорост, обяви в Пловдив служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Трябват ни работещи решения за превенция на пътните произшествия, каза още министърът. Пътната инфраструктура е основен елемент и когато я поддържаме ще може да има реални..

публикувано на 19.09.24 в 15:43

Община Бургас внесе докладна за етажен паркинг във „Възраждане“

Община Бургас е внесла в Общинския съвет докладна записка, която предвижда изработването на проект за изменение на Подробния устройствен план в квартал „Възраждане“. Това е стъпка към изграждането на етажен паркинг в тази жилищна зона.  Срещу проекта се обявиха от Камарата на архитектите и Съюза на архитектите. Двете браншовите организации са внесли в..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Бургас ще отбележи празничния ден на Независимостта с молебен и концерт

По повод 116-тата годишнина от обявяване Независимостта на Княжество България, Община Бургас организира празничен ритуал на 22 септември (неделя).  От 10:30 часа на площад "Атанас Сиреков" ще се състои тържествено издигане на националния флаг, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас, след което ще бъде извършен празничен молебен за..

публикувано на 19.09.24 в 14:23

Продължава ремонтът на пътя през Дюлинския проход

Продължава основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход, информират от АПИ. В момента се извършват изкопни дейности, оформя се земното легло, полага се геотекстил и се извършват дренажите, нужни за изграждане на отводняването. Полага се трошен камък, необходим за новата конструкция на пътя. Работи се по оформянето на скатовете и..

публикувано на 18.09.24 в 17:02

Акция по пътна безопасност се проведе и в Сливен

По повод инициативата „Ден без загинали на пътя“ КАТ-Сливен днес извършва 24-часов контрол на пътя. Целта на този тип контрол е да се популяризира идеята за нула загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден. В усилията за подобряване на безопасността по пътищата се включиха Български червен кръст и Регионалната здравна инспекция. Акцията..

публикувано на 18.09.24 в 16:58

Бургас отбеляза Европейския ден без загинали на пътя с открит урок

Днес отбелязваме Европейския ден без загинали на пътя. Целта е поне за ден шофьорите да са отговорни и концентрирани зад волана.  В двора на Музикалното училище в Бургас се проведе открит урок по безопасност на пътя. Инициативата е на бургаската полиция, Община Бургас, БЧК и РИОСВ.  Малчуганите от първи до четвърти клас имаха възможността да..

публикувано на 18.09.24 в 16:49

МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток..

публикувано на 18.09.24 в 15:55