Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебати около промяната на Наредбата за обществения ред в Бургас


Промяна в Наредбата за опазване на обществения ред в Община Бургас ще гласува Общинският съвет в края на месеца. Мярката се налага заради изменения в Закона за защита от шума в околната среда.

Намалена е таксата от 50 лв. на 20 лв. за регистриране на удължено работно време на търговските обекти, обясни Златина Георгиева от Община Бургас. Въведено е и уточнение в Наредбата за забрана за паркиране на МПС на не по-малко от 50 м. от жилищните сгради. Изключение има за тези, които паркират в близост до строителни обекти. „Досега в Наредбата се говореше за товарни автомобили, но сега ограничението обхваща големите микробуси с над 8 места за сядане, тези с дълги бази. Причина за това е, че има доста жалби“, поясни Георгиева.

В Наредбата е посочено, че се въвежда забрана на търговията на открито. Общинският съветник Иво Баев посочи, че има разминаване с реалността, тъй като голяма част от магазините имат изнесени сергии извън обектите си.

В Комисията по туризъм Живко Табаков коментира забраната за посещението на непълнолетни в заведенията в града. Според него трябва да се уточни какво точно се има предвид под „питейни заведения“ и да се допълни, че е разрешено ако децата са с придружител в съответните времеви периоди. „Според мен всяко едно заведение за хранене и развлечение има алкохолни напитки. Доста са сериозни рестрикциите. За едно такова нарушение в рамките на една календарна година може да се намали работното време след 23.00 ч. Това ще се отрази много на местния бизнес“, посочи той. Според него трябва да останат само забраните, които се отнасят за сервиране на алкохол на непълнолетни.  

В Наредбата са въведени и нови забрани за полов акт и уриниране на обществени места. Общинският съветник Йордан Георгиев посочи, че в Морската градина има заведения, които нямат химическа тоалетна. „Не им се разрешава да се сложат, защото се счита, че е друг обект, което прави мярката трудна за изпълнение. Бих посъветвал „полов акт“ да бъде заменено с нещо друго, защото трябва да дадем определение“, посочи той.

Златина Георгиева обясни, че забраните са по искане на служителите, които следят за обществения ред в общината и редовно се сблъскват с подобни нарушители. „Имали сме случаи, в които забраната се оспорва в съда. По препоръка и в мотивите на съда, е посочено, че трябва да си конкретизираме разпоредбата. Глобите са до 100 лв. Имало е случаи, в които човек уринира някъде и се оправдава с това, че има заболяване. Това се съобразява. В крайна сметка това, че се съставя акт, не означава, че веднага се издава наказателно постановление. Хората имат възможност да пишат възражения и да обяснят защо се е случило“, допълни тя.  

Докладната записка ще бъде гласувана на сесията в края на месеца. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Започна ловът на едър дивеч в Странджа

От днес започна ловът на едър дивеч в горите на Странджа, който ще продължи до януари.  Ловните дейности се провеждат предимно през уикендите, затова туристите, посещаващи планината трябва да са с повишено внимание, предупреждават от община М. търново. За месец октомври ловни излети са планирани всяка неделя на месеца, в района на местността..

публикувано на 05.10.24 в 12:10

3-километров ученически поход в Болярово в Световния ден на ходенето

С 3-километров поход ученици от училище “Д-р Петър Берон“ в град Болярово отбелязаха 5 октомври–Световния ден на ходенето. Инициативата бе организирана от Местната комисия за борба с противообществените прояви на децата и в нея се включиха ученици от 1 до 7 клас. Те извървяха разстоянието от училището до градския парк и обратно, като преминаха над моста..

обновено на 05.10.24 в 11:31

Пред приключване е изграждането на водопровод във Варвара

Кметът на община Царево Марин Киров и неговите заместници Георги Стоянов и Денис Диханов направиха проверка по изграждането на новия водопровод в село Варвара. Дейностите са финансирани през настоящия мандат от правителствената програма за общински обекти. “Проектът тук е към приключване, работихме и през лятото, за да осигурим нов..

публикувано на 04.10.24 в 14:28
Брънековата къща, Ямбол

Откриват обновената Брънекова къща в Ямбол

Официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол днес. Началото на церемонията е от 11:30 часа.  Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик Петър Брънеков.  Община Ямбол, със съдействието на Държавен архив-Ямбол и Регионален исторически музей, ще представят експозиция с лични..

публикувано на 04.10.24 в 09:14

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици на плодове,..

публикувано на 04.10.24 в 07:54
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

121 години от рождението на Джон Атанасов се навършват днес

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто баща е роден в село Бояджик, но 13 – годишен, заедно с чичо си заминава за Америка. Събития..

публикувано на 04.10.24 в 07:20

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на Консултативния съвет..

публикувано на 04.10.24 в 07:18