Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Велика събота също се шарят яйца и се правят козунаците

Росица Топалова: Първото боядисано яйце е в червено и се вярва, че то притежава особена магическа сила

Снимка: РИМ - Бургас


На Велика събота също се боядисват яйца. Първото трябва е в червено, защото този цвят символизира кръвта на Исус Христос.

Вярва се, че то притежава особена магическа сила. С него домакинята потърква децата по бузите и челото, прави кръстен знак, а после го поставя пред домашната икона. Там то стои до следващия Велики четвъртък, когато по вътрешността му гадаят какво очаква къщата и нейните стопани, разказва уредникът от Етнографския музей Росица Топалова :

„В миналото са се боядисвали в домакинството от 100 до 200 яйца, с домашно приготвени багрила, но и купешки бои, като най – много трабва да бъдат червените яйца. Червеният цвят се получавал от варенето на растението брош. В село Зидарово за жълто сваряват листа от лапад, коприва и лукови люспи. За да стане шарено яйцето залепват с восък листа от папрат или цветя.  Първото писано яйце трябва да е първото снесено от кокошките в този ден. Разбира се багри се в червено, до като е още топло с него се натрива челото и бузките на децата. Това яйце се поставя на иконостаса и се пази до следващия Великден!“

Останете си у дома и боядисайте най-красивите яйца за Великден!

Още по темата чуйте в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пускат парното от 1-и ноември в Бургас

Пускат парното за бургазлии от 1-ви ноември, съобщиха от бургаската топлофикация. Заради хладното време обаче има много молби от абонати, които искат да им  бъде пуснато топлото още преди старта на новия отоплителен сезон, коментира директорът на дружеството Христин Илиев. Той увери, че поскъпване на услугата не се очаква и сметките ще са..

публикувано на 23.10.24 в 13:03
Снимката е илюстративна

Поставят в Бургас плоча в памет на бежанците от Македония и Тракия

Мемориална плоча ще бъде открита в Бургас в памет на хилядите българи бежанци от Македония и Тракия, заселили се в града до 30-те години на XX век. Тя ще бъде поставена на 24 октомври /четвъртък/ от 10.30 часа в Морската градина, съобщават от Общината. Отчитайки големия принос на българските бежанци за развитието на социалния, икономическия и..

публикувано на 23.10.24 в 11:22

Временна организация на движението се въвежда на бул. „Тракия“ в Бургас

Във връзка прокопаване на две места на бул. „Тракия“ за реконструкция на ВиК мрежата на гр. Бургас, от 11:00 часа днес, до 22 ноември, се въвежда временна организация на движението, както следва:  - по бул. „Тракия“ в кръстовището с ул. „Янко Комитов“ се затваря платното за движение от бул. „Янко Комитов“ към ул. „Яни Попов“ от страната на блокове 18 и..

обновено на 23.10.24 в 08:16

Сливен отбелязва 190 години текстилна индустрия в България

Сливен отбелязва днес 190 години от началото на текстилната индустрия у нас. В 11 часа ще бъдат поднесени цветя на различни паметни места и плочи, свързани с живота и делото на Добри Желязков – Фабрикаджията, съобщи Общината. Той е считан за родоначалник на българската текстилна индустрия, основал през 30-те години на 19 век първото предприятие за..

публикувано на 23.10.24 в 08:00

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

обновено на 23.10.24 в 07:57

Къде ще спира водата днес:

Водоснабдителното дружество в Бургас предупреди, че днес   от 9 до 17 часа ще се извършват строително-монтажни дейности, на кръговото кръстовище между комлексите „Изгрев“ и „Зорница“.   Без водоподаване ще бъдат блокове в к-с „Изгрев“, които са с номера 41, 41А, 42, 43, 44, 44А, 109, 110, 111, 112, 189, 190, 192 и 203. В к-с „Възраждане“ днес и утре..

публикувано на 23.10.24 в 06:35

Средната месечна пенсия е малко под 929 лв.

Към 30 септември 2024 г. средната пенсия на един пенсионер за месеца е малко под 929 лева, като в сравнение със същия период на миналата година е със 101 лева по-висока - това съобщиха от Националния осигурителен институт, откъдето всеки месец предоставят информация относно касовото изпълнение на бюджетите на социалноосигурителните фондове. Данните..

публикувано на 22.10.24 в 14:35