Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С вяра, че всичко ще се оправи:

Десетки рисунки на дъги в инициативата „Оцвети Бургас. Подари надежда“(СНИМКИ)

Галерия "Ети" е с прозорци облепени с цветни и вдъхновяващи дъги

14
Снимка: галерия "Ети"

„Оцвети Бургас. Подари надежда“ това е призив, който отправи към бургазлии най – старата галерия в града ни „Ети“ и десетки съграждани вече откликнаха на него. Инициативата да се рисуват дъги, като символ на надеждата и новото начало, се реализират в редица страни като Италия, Англия, Испания, САЩ. България също е застигната от вълната и множество рисунки са публикувани в социалните мрежи.

При галерия „Ети” тя идва от Великобритания чрез видеоклип - на него 6-месечната внучка на галеристката заедно със своята майка рисуват пъстроцветна дъга. Идеята е да се рисуват дъги, които да поставяме на  прозорците на домовете ни, на институциите, на магазините и така те ще се превърнат в своеобразна галерия на надеждата, разказа собственичката на "Ети" Светлана Тодорова:

"Идеята за съпричастност, да направиш нещо хубаво за някой непознат, много ми хареса! И тъй като ние се занимаваме с изкуство и искаме светът около на са да бъде цветен, тогава си помислих колко хубаво би било в тези мрачни дни, когато ни заливат с негативни информации за ситуацията в която сме, да има начин да накараме хората да се усмихнат. На апела ни за рисунки откликнаха редица бургаски художници. Свои рисунки на пъстри и цветни дъги изпратиха художничката Ангелина Недин и дъщеря й Дона, гълъб на фона на дъга изпрати Станислав Вардев и дъщеря му Лея. Анна Михайлова и дъщеря й Марина също подкрепят каузата. В инициативата се включват и Петър Деновски, Светлана Кертева, Татяна Докова и др. Прекрасни рисунки, направени с бои за яйца ни изпрати и поетесата Елка Василева! "

Галеристката Светлана Тодорова е успяла да открие положителното в тежката ситуация на пандемията с коронавируса и провокира десетки съграждани да участват в осъществяването на идеята. Техните рисунки са поставени на витрините на галерията и всеки, който преминава по улицата може да ги види.

"Дъгата е символ на надеждата, тя винаги изгрява след дъжда! Лошото време ще мине, ще изгрее слънцето и всичко ще бъде наред!Най-красивата дъга е тази, която сме рисували със семейството си, в дома си и след време ще си спомняме за това време. Тази дъга запечатва спомени на щастие, споделени мигове с най-ценните за нас хора. А ако дори с една от рисунките сме провокирали поне един човек да се усмихне , сме направили добро!"

Всеки, който припознае идеята може  да сподели снимка на своята дъга на страницата на галерията във Фейсбук. Инициативата продължава, за да се оцвети Бургас и да се подари надежда!

повече може да чуете в звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трети аполонийски храм откри екипът на доц. Кръстина Панайотова на остров „Св. Кирик и Юлита“

Трети храм от времето на първите заселници на Аполония откри екипът на доц. Кръстина Панайотова на разкопки на остров „Св. Кирик и Юлита“ в Созопол.  Първият храм, чиито останки бяха намерени там, е на бог Аполон. Има исторически извори, които доказват, че там е била и 13-метровата статуя на Аполон Лечител – покровител на града. На мястото са..

публикувано на 12.09.24 в 16:43

Зорница-София снима на Ченгене скеле новия си филм (ВИДЕО)

До 20 септември рибарското селище Ченгене скеле край Бургас е снимачна площадка за новия български филм "Три килограма щастие". Режисьорът Зорница-София дойде за срещата с медиите по вода, а екипът гръмна шампанско за успех на продукцията. В лентата участват  Стефка Янорова, Владимир Зомбори, Дария Симеонова и Герасим Георгиев-Геро...

обновено на 12.09.24 в 16:43

Спектакълът "Жив" с поезия на Христо Фотев отново ще бъде представен в Бургас

Ники Илиев, Любомира Башева и талантливи млади актьори ще участват в поетично-музикалният спектакъл „Жив”  с поезията на Христо Фотев, съобщават от Община Бургас.  Той ще се състои на 12 септември, от 19:00 часа, в Културен дом НХК. Зрителите ще имат възможността да се насладят на красива поезия, чувствена музика, емоционални танци и на един почти..

обновено на 12.09.24 в 15:47

Играят "Не сме от тях" по Чудомир на сцената на Летния театър (ОБНОВЕНА)

Поради непредвидени обстоятелства, постановката „Не сме от тях” по Чудомир се отменя. Билети ще се връщат тази вечер след 18:30 часа на касата на Летния театър.  Закупилите билети онлайн, трябва да се свържат с платформата, от която са придобити, за да им бъдат възстановени парите. Организаторите се извиняват за причиненото неудобство...

публикувано на 12.09.24 в 09:55

Художничката Силвия Басева гостува с "Фрагменти" в Бургас (СНИМКИ)

Силвия Басева  откри изложба "Фрагменти" в бургаската галерия "Неси". Тя гостува със свои творби за първи път в морския ни град и представя малко над 20 картини на тема "градски пейзажи".   "Това се превърна в моя любима тема през последните години. Спонтанно избирам обекта, запечатан във фотография, който след това прехвърлям на..

публикувано на 12.09.24 в 09:09

Напусна ни скуптора Огнян Петков

Бургас изгуби голямо име в сферата на изкуството - напусна си световнопризнатия скулптор -Огнян Петков. Огнян Петков  е завършил ССХУ в гр. Казанлък и Художествената академия в гр.София, специалност Скулптура. Има многобройни изяви в Германия, Франция, Чехия, Русия. Активно участваше във Фестивала на пясъчните скулптури. Негови творби са..

обновено на 12.09.24 в 08:18

Фестивалът на 100-те войводи в Сливен започва на 13 септември

20 местни производители ще участват в поредното издание на фестивала на 100-те  войводи в Сливен. На своите щандове те ще предлагат собствена продукция - колбаси, хляб, билки и др. Фестивалът ще започне в 17 часа на 13 септември.  По традиция, водещ на Фестивала на Стоте войводи е актьорът Ники Станоев.  Петък, 13 септември 17:00 - Школа за..

публикувано на 11.09.24 в 12:25