Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агатополският епископ Йеротей:

Вярата винаги ни е спасявала в трудни времена





Поморийският манастир е един от деветте у нас, които носят името на Свети Георги Победоносец. В светата обител се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от 18 и 19 в. Един от тях е храмовата икона на "Св. Георги". Важна светиня  в манастира е аязмото с вграден барелеф на Свети Георги. Емблемата на манастира е 20-метровата кула - камбанария. Светата обител  е прочута с лековитата си вода. Миряните вярват, че аязмото има необикновена сила да цери всякакви очни заболявания и незарастващи язви. Това обаче става само, ако хората пренощуват в дните около Гергьовден в манастира.

Игуменът Агатополския епископ Йеротей припомня, че това е единственият действащ манастир на българското Черноморие:

"Чудотворната икона е изрисувана от местен иконописец. Тази школа е известна като черноморска, носи оттенъците на запазената визиантийска традиция. Всяка година пред нея застават миряни, гости на манастира с молитва към светеца за здраве и успех. Вярата винаги ни е помагала в трудни времена! В дните на тази върлуваща болест, ние отправяме молитвите си по застъпничеството на Свети Георги Бог да запази България и българския народ невредим."

Спокойствие и космична хармония те обземат като стъпиш по манастирския калдъръм в Поморие, запалиш свещ, останеш сам с молитвите си в църквата, а после приседнеш на  пейка в двора, за да усетиш тишината в делник или смирения говор на миряните в празничен ден, какъвто е днешният. Така срещнахме Стоян Стоянов от Бургас, вярата го води в манастира Свети Георги не само на празник.  Мъжът работи под пагон, а в отпуската си помага като доброволец в манастира. Към вярата се обръща след катаклизми в личния си живот:

"Нещо ми подсказа, че трябва да се обърна към светото православие. Това е най-благодатното място на цялото източно Черноморие. По време на чума, холера и туберкулоза хората са продължавали да ходят на църква и са преодолявали всичко, коронавирусът също няма да ги спре. Ще се помоля за здраве и спасение!."

Мястото има особена емоционална стойност за него-тук преди три години на 6 май е срещнал любовта. Тя е рускиня и в момента е в Русия, не може да се прибере заради мерките срещу Ковид-19. Там църквите са затворени, а руски и гръцки духовници отбелязват, че Бог ще бъде милостив към българите, защото не затвориха нито една църква, добавя Стоянов.

Повече чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви избиратели отидоха до урните? Профили от екзитпол на "Галъп"

Данните от екзитпола дават интересна картина на типа избирател, който е отишъл вчера до урните. Това каза пред БНР  социологът Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан". Типът избирател на ПП-ДБ е доста по-младежки в сравнение с този на ГЕРБ-СДС . При вота за ГЕРБ се разделят почти поравно висшистите и хората със средно образование,..

публикувано на 28.10.24 в 14:17

Димитър Вълчев:Част от избирателите ни с по-радикални виждания се отляха към "Възраждане", "Величие" и "Меч"

Националните резултати от парламентарния вот показват, че "Продължаваме Промяната"  ще успее да върне във времето избирателите, които преди това се оттеглиха от формацията. Това заяви кандидат депутатът и  четвърти в листата за Бургас на ПП-ДБ Димитър Вълчев.  Можем да постигнем повече в бургаски регион, потенциалът трябва да бъде разгърнат,..

публикувано на 28.10.24 в 13:58

Кои кандидат депутати от Бургас получиха най-много преференции?

9 166 избиратели са дали преференциален глас за водача на листата на ГЕРБ СДС – настоящият кмет на Бургас Димитър Николов на изборите вчера. Това го прави отличник по преференции на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. Веднага след него се нарежда вторият в листата на коалицията – победител ГЕРБ СДС – Жечо Станков. 3 079 души са..

публикувано на 28.10.24 в 13:30

Графична база в Морската градина ще се превърне в Център по изкуствата

В съвременен Център по изкуствата ще се превърне сегашната графична база в Морската градина. Това ще стане с реализацията на проект по трансгранично сътрудничество с Одрин. От българска страна партньори са и Дружеството на художниците и Община Бургас.  Дейностите по ратифициране на договора са на финален етап, уточни проф. Светозар Бенчев,..

публикувано на 28.10.24 в 12:55

Надявам се новия парламент да бъде конституиран по-бързо

Поредните неразбории свързани с машинното гласуване са белязали изминалите избори, смята адв. Момчил Момчилов, член на Районната избирателна комисия в Бургас. Според него обаче фрапантни грешки в избирателните списъци липсват. Около 10 са и били недействителните бюлетини свързани с двойното отбелязване на двете ДПС-та - феномен по-характерен за..

публикувано на 28.10.24 в 12:39

Доволни сме от представянето си в Бургас

10 222 са гласували за БСП Обединена левица от област Бургас при 100% обработени списъци. Водачът на листата за Бургаско Петър Кънев е доволен от представянето на обединението и от вота като цяло. Според него е крайно време да бъде съставено правителство с цената на всякакви компромиси. Един мандат печели обединението от региона.  "Очаквахме по..

публикувано на 28.10.24 в 11:36

Окончателни резултати в Бургас: ГЕРБ-СДС - първи, втори са "Възраждане"

Коалиция  ГЕРБ - СДС са убедителния победител на изборите във Втори МИР - Бургас. Това показват резултатите при 100% обработени протоколи. С 10 хиляди души е повишила резултата си партията в сравнение с изборите през месец юли. 37 634 души са гласували за ГЕРБ - СДС или  28,70% от имащите право на глас. Разликата с втората партия "Възраждане" е над..

публикувано на 28.10.24 в 10:27