Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Абдулкадер участвал в джихадистки терористични групировки

Няма данни да е участвал в подготовка на терористични нападения в България

Снимка: Спецпрокуратура

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност бургазлията Мохамед Абдулкадер, участвал в терористична дейност в чужбина. Това съобщават от институцията. Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки. Установено е, че бащата му е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

От спецпрокуратурата уточняват, че няма данни да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.

На 1 юли 2020 г., на територията на Бургас и Враца се проведе съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП. Направени са претърсвания на адреси в Бургас, откъдето са иззети веществени доказателства. Като свидетели са разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания.

С прокурорско постановление на обвинения е наложено задържане за срок до 72 часа. Предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Разследването беше коментирано и от главният прокурор Иван Гешев:
"Става въпрос за един млад човек, вербуван от баща си. Баща му е един от ръководителите на терористична организация в Сирия. Участвал е във военни действия на страната на две терористични джихадиски групировки на територията на Сирия. Няма данни за извършени престъпления на територията на страната, за някаква заплаха конкретна".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Снимката е от Инстаграм профила на Абдулкадер

Повдигнаха обвинение в тероризъм на шампион по борба от Бургас (ОБНОВЕНА)

Повдигнаха обвинение за тероризъм на 21-годишен бургазлия. Младежът е задържан тази сутрин при спецоперация в морския град.  Мохамед Абдулкадер е задържан в дома си тази сутрин. Той е полусириец. Признал е, че е посещавал баща си в Сирия...

публикувано на 01.07.20 в 16:07
Иван Гешев

Арест в Бургас за тероризъм

Над 10 човека са задържани в Бургас при мащабна акция на ГДБОП. Разследването е за извършване на терористична дейност на територията на България. По неофициална информация сред тях е и  български гражданин от сирийски произход. Арестът беше..

публикувано на 01.07.20 в 14:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Премиерът разпореди проверка заради злоупотребите в театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди незабавна проверка на длъжностните лица, които контролират дейността на държавните културни институти във връзка с разкритите фрапантни финансови злоупотреби в разградския театрално-музикален и..

публикувано на 03.10.24 в 16:46
Старши комисар Владимир Маринов разяснява подробности за плантацията с канабис.

Полицията задържа мъж за купуване на гласове в Карнобат

Полицията задържа мъж в Карнобат, заподозрян за купуване на гласове. При претърсване у него са намерени лични и дебитни карти, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас ст. комисар Владимир Маринов. Той уточни, че тепърва ще бъдат..

публикувано на 03.10.24 в 13:55

15 г. затвор за мъж, опитал да убие купувача на ипотекиран имот

15 години затвор за мъж, извършил опит за убийство, постанови Апелативният съд в Бургас и с решението си потвърди присъдата на предишната инстанция. Престъплението е извършено на 5 април 2022 година. Тогава мъж с инициали П. В. нападнал с метална тръба..

публикувано на 03.10.24 в 12:05

Задържаха трима в Твърдица

Трима са арестувани при специализираната полицейска акция срещу купуването на гласове в град Твърдица. Полицията проверява схемата – дърва за огрев срещу гласове. Конфискувано е и голямо количество дървесина.  Над 35 кубика незаконно придобити дърва за..

публикувано на 03.10.24 в 11:31

Откриха наркооранжерия във Винарско

Служителите на ОД на МВР Бургас са установили голяма оранжерия за отглеждане на наркотични вещества в село Винарско. Подробности за операцията ще има по-късно днес от директора на бургаската полиция старши комисар Владимир Маринов и зам.-окръжният..

публикувано на 03.10.24 в 10:41

Следствени действия на пътя Шумен-Карнобат (ОБНОВЕНА)

Възстановено е движението по път II-73 Шумен-Карнобат, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“. По-рано днес АПИ предупреди, че от 11 ч. движението по второкласната пътна отсечка ще става двупосочно в една лента. Посочената причина бе следствени..

публикувано на 03.10.24 в 10:32
архив

В ход е СПО срещу купуване на гласове в Бургас

В ход е специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, ограничаване разпространението на наркотични вещества и битовата престъпност. В проверките са включени екипи на „Охранителна..

публикувано на 03.10.24 в 08:49