Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паркингите в Созопол – доволни и недоволни  

Σοζόπολη
Снимка: αρχείο



Община Созопол драстично е повишила приходите от паркингите, след като те станаха общински. Въпреки положителните ефекти, има сигнали и на недоволни. 

6 общински паркинга с общ капацитет 800 места, с 480 повече в сравнение с преди. Електронна система и видеонаблюдение. Това са новостите в града това лято, след като паркингите станаха общински. Цените са 2 лева на час или 6 на денонощие. В Стария град пропускът е с бариера. Първите 30 минути са безплатни, като денонощието за кола е вече 16 лв. Но как се паркира и какви са оплакванията? Първото е за объркване заради организацията на движение при влизане в Стария град. Йордан Петков от дирекция "Общинска собственост и транспорт" пояснява случай с потърпевш: 

„От двете машини е взел от дясната, минал е през входа на Стария град, но е влязъл в нарушение през изхода на паркинга на кея. Разбирам го, 100 лв. са много, трябвало е да плати с 1/3 по-малко, но е трябвало да гледа къде е вход и изход, да попита. Не сме искали да заблуждаваме никого“

Второто оплакване на посетители:

Те искат с едно билетче от 6 лв. да влизат и излизат, когато искат, което няма как да стане това нещо. Няма как да излезе и да му пазим мястото.  Същото е в Стария град – влизаш с билетче, което начислява на всеки час по 2 лева след първия половин час, когато е безплатен.

Мерките на общината:

Сега допълнително, за да не стават такива неща ще сложим още една бариера на изхода, от която ще може само да се излиза. Мислехме да сложим шипове, но пък някой може да влезе срещу тях“

И ако досега бариерата се е вдигала с въженце, сега системата е електронна, което според Йордан Петков веднага е довело до икономически ефект:

„Ние за 10 дена сме направили парите, които предходното управление са дали за цяло лято. Общината е печелила 16 000 лв. от паркинги за цяло лято, а сега ние ги печелим за 10 дни“

Преминаването на паркингите под общинска опека бе едно от предизборните обещания на кмета Тихомир Янакиев. А постъпленията в поопразнената хазна вече са налице.

Повече чуйте в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерът разпореди от днес да има отворена телефонна линия за сигнали за пожари

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари. Телефонната линия 02 901 1298 вече е отворена и ще бъде на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализират институциите за възникнал пожар. Единният телефон за спешни случаи 112 продължава..

публикувано на 17.07.24 в 12:35
Димитър Недев, гост в откритото студио на БНР-Бургас в Созопол

Созопол - културната столица на Южното Черноморие

Созопол има претенции да бъде културната столица на Южното Черноморие, каза Димитър Недев, директор на Историческия музей при  участието си в откритото студио на БНР - Бургас по повод празника на града - Св. Марина. Изграждат уличната мрежа в кв.„Мисаря“, проектът се финансира от държавния бюджет Една от интересните изложби, която..

публикувано на 17.07.24 в 12:17

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 11:14

Изграждат уличната мрежа в кв.„Мисаря“, проектът се финансира от държавния бюджет

Изграждане на улиците в кв. „Мисаря“ предстои в Созопол. Общината е подписала споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за реализацията на проекта, това съобщи кметът Тихомир Янакиев при участието си в откритото студио на БНР - Бургас по повод празника на града - Св. Марина. Финансирането е осигурено от Държавния бюджет..

публикувано на 17.07.24 в 10:49

Православната църква почита света Марина

На 17 юли православната църква почита света Марина. На днешния ден празнуват Марина, Марин, Маринела и техните производни. Света Марина живяла през 3 век в древния град Антиохия, разположен в днешна Турция. Марина искала да приеме християнството чрез акта на Светото кръщение, но нямало свещеник, който да извърши тайнството. Тя е измъчвана и осъдена на..

публикувано на 17.07.24 в 06:10

Пожар до боляровското село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село. По последни данни огънят се разраства в посока село Вълча извор. Огънят е обхванал около 3 000 дка, но засега няма опасност да прехвърли..

обновено на 16.07.24 в 17:21

Министър Атанас Запрянов в Безмер: Съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС

"НАТО не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което е планирано, включително и за България, е подсигурено с необходимите военни способности, за да защитава територията ни". Това заяви военният министър Атанас Запрянов при откриването на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза Безмер. В него участват военнослужещи от..

публикувано на 16.07.24 в 17:16