Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Да запазим Корал“: Купчините морска трева по плажовете са резултат от незаконно тралене

Снимка: Атанас Русев, "Да запазим Корал"

Големите купчини морска трева по плажовете са в резултат на незаконно тралене. Това посочиха от организацията „Да запазим Корал“. Белите лентички, които наподобяват пластмаса, и за които плажуващите подават сигнали, вече са почти на всеки плаж, казва Атанас Русев. 

"На плажа Корал има огромни купчини, по цялото крайбрежие го има, по всеки един плаж. Тези бели ивици са всъщност морска трева, която си е загубила пигментацията. Видът "Зостера марина" е известен в Черно море, най-често се среща срещу бреговете на Украйна, и Румъния го има. В България е изчезнал в следствие замърсяването на морето. Това е морска трева, престояла много дълго време във водата. То е прозрачно това нещо, но когато излезе във водата побелява. Това се случи и миналата година за няколко дни. Считаме че е следствие на незаконно тралене срещу бреговете на Украйна и Румъния за бяла мида или рапани, близко до брега", добавя Русев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Със заповед на МОН: Неучебен ден в училищата с изборни секции

Днешният 28 октомври е обявен за неучебен ден за учениците от училищата в страната, в които имаше разположени избирателни секции на вчерашните парламентарни избори. Това е разписано в заповед на служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, публикувана на сайта на ведомството. Денят след изборите за Народно събрание се обявява за..

публикувано на 28.10.24 в 07:21

В Арена Бургас пристигат първите представители на секционните избирателни комисии /ОБНОВЕНА/

Стотици представители на избирателни комисии започнаха преброяването на бюлетините в зала "Арена Бургас" на 2-и МИР Бургас. При полицейска охрана се извършва влизането на хората и разпределението им.  Всички бюлетини се съхраняват в запечатани торби до транспортирането им в залата. "Не искаме да стоим тук цяла вечер, но все пак сме се..

обновено на 28.10.24 в 01:01

Междинни резултати за област Бургас към 00 часа

"Възраждане" са втора политическа сила в област Бургас. Това сочат междинните резултати на РИК Бургас към 00:00 часа, при преброени малко над 25% от имащите право на вот. За тях са гласували 15,84%. Коалиция ГЕРБ - СДС са първи с 33,45%.  Трети в изборите са от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", които са с 14,83%. Следват..

обновено на 28.10.24 в 00:26

Избирателна активност в Турция, сходна с предходния парламентарен вот

Избирателна активност, сходна с предходния парламентарен вот или малко по-висока, се очаква в Турция.  В секциите в района на Одрин и Тракия са гласували 10 704 души, което е с 10 процента повече от вота през юни. Одобренията от ЦИК за промени на неявили се на някои места членове в секционни избирателни комисии са били получени към в 18 ч., което е..

публикувано на 28.10.24 в 00:08

Паралелно преброяване на "Галъп", извадка 100%: 9 формации в следващото НС

Коалицията  ГЕРБ-СДС  е първа политическа сила в резултат на днешните избори за Народно събрание с 25,1%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан" при извадка 100%. Според данните втора политическа сила е " Възраждане " – 14,2%, плътно следвана от  ПП-ДБ  с 14,1%. Следват  ДПС - Ново начало  с 10,2%,..

публикувано на 28.10.24 в 00:00

"Часът на истината" с политика Йордан Георгиев, журналиста Божидар Божков и общественика Здравко Василев

В „Часът на истината: изборно студио на БНР-Бургас на 27 октомври“ първите прогнозни резултати коментираха политикът Йордан Георгиев, журналистът Божидар Божков и общественикът Здравко Василев.  „Положителното на тези избори е, че последният остатък от Държавна сигурност-ДПС се разцепи и вече може да се каже, че най-сетне сме се разделили..

обновено на 27.10.24 в 23:55

Междинни резултати за област Бургас към 23 часа

Коалиция ГЕРБ - СДС са първа политическа сила в област Бургас. За тях са гласували 34%. Това сочат междинните резултати на РИК Бургас към 23:00 часа, при преброени 13,61% от имащите право на вот.  На второ място е "Възраждане" с 15,86%. Трети в изборите са от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", които са с 15,07%. Следват "Има..

публикувано на 27.10.24 в 23:23