Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой трябва да стопанисва инфраструктурата в "Слънчев бряг"?

| обновено на 03.09.20 в 14:21

Държавата или Община Несебър да придобие 100% от инфраструктурата в „Слънчев бряг“. Темата е на дневен ред, след стартирала подписка в курорта.

Смесената собственост, при която държавата, в лицето на едноименното акционерно дружество, стопанисва източната част на комплекса, а общината – западната, води и до други неуредици. Това коментира хотелиерът и общински съветник в Несебър Венелин Ташев:

Половината улица главна, която е между „Слънчев бряг“ Запад и Изток, улица „Първа“, половината е на държавата, половината е на общината. И поради тая причина виждате в какво състояние – имаме един коларски път. От 2009-та година ние нямаме гласувана транспортна схема на комплекса. „Пътна полиция“ няма право да прави нещо в „Слънчев бряг“. Безумни „сини зони“, в които има всичко друго, но не и коли. Движението е кой накъдето иска – натам…“, посочва Ташев.

Една от двете страни – дали държавата или общината, трябва да поеме 100% от инфраструктурата, казва и Ивайло Ляхович от Несебър:

Когато общината управлява инфраструктурата, много по-лесно можем да искаме от който и да е кмет, без значение, да се направят инвестиции. Хотелиерите имат много по-пряк достъп, защото всичко е ситуирано тука – като инфраструктура, като община, като данъци. Време е наистина тези данъци да се реинвестират в инфраструктурата“, посочва Ляхович.

Подписката продължава и в момента, искаме да насрочим извънредна сесия на 9 септември на общинския съвет, коментира Венелин Ташев.

Не трябва да се прехвърля инфраструктурата на „Слънчев бряг“ - Изток към Община Несебър. Това коментира изпълнителният директор на едноименното акционерно дружество Златко Димитров. Това няма как да се случи безвъзмездно, подчерта той:

Безвъзмездно прехвърляне би нарушило интересите на акционерите  - миноритарни и мажоритарни. Има над 3 500 акционери като физически и юридически лица, както и държавата. А ние, като ръководство, защитаваме най-вече държавния интерес. В момента около 2 млн. лв. се хвърлят ежегодно за поддръжката на инфраструктурата. Това, за да стане по-добра, това значи ли, че Община Несебър 2 – 3 или 5 милиона?“, пита Димитров.

Въпреки трудностите, за три месеца инвестирахме около 300 000 лв. в инфраструктурата в курорта, при направени над 1 милион лева отстъпки към бизнеса, посочват още от акционерното дружество.

Крайно належащо е вече да се мисли в посока някой да стопанисва цялата инфраструктура в „Слънчев бряг“. Това е мнението на бургаския депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев. По време на първия ни мандат имаше идея общината да откупи за 1 лев инфраструктурата, но не беше решено как да се обезщетят миноритарните собственици, припомни Бойчев и добави:

Тази инфраструктура изисква реинвестиране и то не малко. Съответно, общината се оправдава, донякъде – с мотиви категорични, че не е собственик на инфраструктурата и няма как да реинвестира в тази инфраструктура. Въпреки че, не е точно така. При последната промяна, мисля, в Закона за туризма, аз съм един от вносителите, които вкарахме, че с решение на общинския съвет задължително трябва да се реинвестират средства в прилежаща инфраструктура. Това, виждаме, че не е факт, затова трябва да се реши този казус“, посочва Бойчев.

Според Димитър Бойчев по-сполучлив вариант ще е държавата да стопанисва цялата инфраструктура, а не Община Несебър. Трябва да се намери решение и как ще се инвестира в тези дейности, посочи депутатът.

Потърсихме позиция и на Община Несебър, но към момента няма изразена такава от тях.

Подробности можете да чуете в прикачените файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Официално стартира ремонтът на пътя между Царево и Лозенец (СНИМКИ И ВИДЕО)

Първа копка за старта на ремонта на пътя между Царево и Лозенец се състоя днес. Възстановителните дейности ще включват цялостна подмяна на асфалтовата настилка и изграждане на вело- и пешеходни алеи . Това ще наложи временна организация на движението и поетапни затваряния на пътя в участъка между Гробищния парк на Царево и Оазис. Отец..

обновено на 12.09.24 в 16:21

Обучение за земеделски производители от Бургас, Ямбол и Сливен на 18 септември

Министерство на земеделието и храните ще проведе обучение за земеделски производители в страната за изискванията по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., свързани с плащане на площ и животни. Срещите се организират от Звеното за управление на Националната ОСП мрежа. По време на..

публикувано на 12.09.24 в 11:49

Успешен морски сезон. Остават въпросителни за наемането на чужденци от трети страни

Близо 2 милиона лева трябва да бъдат осигурени, за да се увеличи капацитетът на консулските ни служби в трети страни извън ЕС, от които България чака работници в сферата на туризма. Това заяви  бившият служебен министър на туризма, а сега секретар в президентството Илин Димитров. По думите му, отсега трябва да е ясно, че за облекчаването на..

публикувано на 12.09.24 в 11:14

Първа копка за цялостен ремонт на пътя между Царево и Лозенец

Първа копка предстои днес за старта на цялостния ремонт на пътя между Царево и Лозенец. Церемонията е от 10:30 в участъка около гробищния парк. Тази седмица стартираха аварийно-възстановителните работи по стария път, преминаващ край е Арапя и с.о Оазис. Ремонтът налага временна организация на движението.

публикувано на 12.09.24 в 08:12

Шефът на "Морска администрация" -Бургас е назначен за зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев по предложение на министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, считано от днес кдп Живко Петров е назначен за заместник-министър на транспорта и съобщенията. Живко Петров е магистър по корабоводене във ВВМУ „Н. Вапцаров“, Варна. От март 2022 г до момента, както и от 2007 г до..

публикувано на 11.09.24 в 20:01

Рестрикции в общините Средец и Карнобат заради огнище на шарка по овцете в Ямболско

Институциите вземат превантивни мерки за недопускане на шарка по дребните преживни животни в област Бургас след констатираното огнище на заболяването сред 135 овце в обект в ямболското село Войника.  В общините Средец и Карнобат се забранява придвижването и транспортирането на възприемчиви животни и продукти от тях в и към населеното място.  Всички..

публикувано на 11.09.24 в 16:34

Нов градски парк обособяват в местност "Кория" в Приморско

Новата атракция в Приморско ще бъде обвързана с природата и ще предостави на хората възможност за отдих. Чувството ще бъде като да си в гората, само че в града, уточни кметът на морската община Иван Гайков. За зелената атракция ще се използва местността Парк „Кория“.   Още тази година започваме трасирането, обособяването на алеи и..

публикувано на 11.09.24 в 08:00