Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комичната опера от Жак Офенбах

"Хубавата Елена" отново на бургаска сцена

Спектакълът ще се играе в Зала Опера – на 29-и септември, от 19.00 часа.

След големия успех на „Хубавата Елена“ на сцената на Летен театър – Бургас – на 25-и август, с която бяха официално закрити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2020, комичната опера от Жак Офенбах, по либрето на Анри Мейак и Людовик Алеви, ще бъде представена отново в Зала Опера – на 29-и септември, от 19.00 часа.

Великолепна комбинация от естествена красота, изтънченост, харизма, сценичен хъс и талант, представени в образа на Хубавата Елена, кралицата на Спарта и съпругата на Менелай, постига в образа на световната историческа красавица мецосопраното Йоана Кадийска. Тя съумява да изпълни с лекота трудната вокална задача и да придаде на образа си необходимата доза царствен оттенък – като присъствие, жестове и осанка. Младият тенор Яни Николов успешно дебютира като Парис, син на краля на Троя Приам, през м. август в Летния театър, като вписа в емоционалната рамка на една от емблематичните любовни двойки в световната история, обличайки образа с много стабилна вокална техника и мек, галещ, богато темброво глас. Комичен и провокиращ искрен смях в публиката постига баритонът Йордан Христозов, като Менелай, цар на Спарта, който блестящо се справя с трудната художествена задача да изгради гротескно изображение на измамен наивен съпруг, чиято благоверна трудно понася присъствието му и се подчинява на заповедта на боговете – намира своя любим, който е предопределен от тях – пастир, който се оказва принц на Троя.

Напълно вписвайки се в цялостната визия на мащабния спектакъл, пренасяйки ни в древни времена в началото на Троянската война, са и другите главни герои: в ролята на Меркурий, бог-вестител, е Мирослав Димитров – артистичен и забавен. Калина Попова също направи успешен дебют като Юнона, кралица на олимпийските богове, съпруга на Юпитер, на спектакъла през август. Лина Пеева се представя като Венера, богинята на любовта – уверена, даваща насоки на две души, които се търсят във време-пространството, въпреки обстоятелствата. Полина Бахчеванова също направи на Летния театър успешна дебютна роля – като Минерва, богиня на мъдростта, науката, занаятите и войната. Дебютна бе и ролята на Калхас, върховвен жрец на Зевс, за баса Диман Панчев, който създава много поводи за смях у публиката, със своите хитро замислени трикове, които винаги водят до дивиденти за самия него. Бранимир Недков, баритон, също е стабилен и ярък на сцената в дебютния образ на Агамемнон, Цар на царете. Партията на сопраното Мария Цветкова-Маджарова е необичайна за нейното амплоа, но въпреки сценичното предизвикателство, тя се справя блестящо, влагайки артистичност и завидно чувство за хумор в образа на Орест, син на Агамемнон. Басът Костадин Мечков, който също направи успешен дебют в ролята на закриването на Летните музикални празници, се представя като Ахил, тесалийски герой, цар на Фтиотис. Свежо и запомнящо се присъствие на сцената имат също: Милен Динолов и Любомир Тодоров, като Аякс I и Аякс II, Николай Николов като Филоком, слуга на Калхас, и Стефка Христозова /дебют/, като елегантната Бакхис, прислужница на Елена.

Младият диригент Цанислав Петков за пореден път доказва, че дебютните заглавия, с които се справя със сериозна ангажираност и отговорност в процеса на изграждане на спектакъла, и с професионална лекота, за него са само още една стъпка в неговото творческо израстване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гайдари от страната и чужбина в третото надсвирване "Странджанска гайдуница" в Кости

Изпълнители от цялата страната и чужбина участват в т ретото гайдарско надсвирване "Странджанска гайдуница", което започна днес в царевското село Костù. На сцената се изявяват инструменталисти и групи, свирещи  на висока /джура/ и ниска /каба/ гайда. Изпълненията в конкурсната програма оценява 5 -членно жури с председател д-р Иван..

публикувано на 05.10.24 в 13:25

Иво Сиромахов представя сборника си „Очила и нови разкази" в Бургас

13 години след дебюта си на българската литературна сцена, сборникът разкази на Иво Сиромахов "Очила" излиза в допълнено с 13 нови истории издание. Премиерата му в Бургас е от 16:30 ч. в Гранд хотел и СПА Приморец. Оригинален и проникновен, топъл и красив, но и пропит с несравнимото чувство за хумор на писателя, журналист, сценарист и водещ Иво..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Честват актрисата Цветана Манева със спектакъл на бургаска сцена

Цветана Манева, Александра Сърчаджиева, Александър Сано, Петър Дочев, Силвия Петкова, Дарин Ангелов, Тодор Дърлянов,са звездите, които ще излязат на бургаска сцена в Дома на нефтохимика. Театрално-музикалния спектакъл "За Любовта..." е посветен на 80-годишния юбилей на актрисата Цветана Манева., като премиерата му в Бургас е част от програмата на VII..

публикувано на 05.10.24 в 09:52

Есенни събития в Етно кафене и музей

Етно кафене и музей е подготвило програма с различни събития през октомври. Поредното издание на „Есенна Етно Палитра“ се завръща след броени дни с вълнуващи концерти и арт работилници, съобщи Общината. Първото събитие в двора на Етнографския музей е с дата 18 октомври, а началният час е 17.00 часа. На сцената ще се изявят талантите от арт център..

публикувано на 04.10.24 в 17:35
Морска гара Бургас

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ е до 14 октомври

За поредна година един от най-мащабните конкурси в страната - "Морето не е за една ваканция",  събира таланти от страната в две направления - изобразително изкуство и фотография. Крайният срок за участие е 14 октомври, напомнят от Община Бургас.  Всички творби следва да се изпращат на адреса на Центъра: град Бургас, улица "Райна Княгиня" № 11...

публикувано на 04.10.24 в 15:27

Георги Тошев представя документалния филм "Цветана Манева. През времето" в Бургас

Прожекция на документалния филм "Цветана Манева. През времето" предстои днес в програмата на фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Режисьор е Ема Константинова, продуцент и сценарист Георги Тошев, оператор Николай Барулов.  Лентата показва Цветана Манева, днес –когато е изминала 80 години от житейския си път, след над 120 роли в театъра,..

публикувано на 04.10.24 в 11:29

Късометражно кино гостува отново на Порт Прим Арт Фест

Филми, част от селекцията на тазгодишното десето издание на Международен фестивал за късометражно кино "Карантината" ще бъдат представени по време на Порт Прим Арт Фест.  Лентите са в различни жанрове, създадени са от автори от цял свят и имат български субтитри. Входът за прожекциите е напълно безплатен и всички са добре дошли. Куратор на..

публикувано на 04.10.24 в 09:10