Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози показаха част от находките:

Представиха съкровището от стъклени съдове, открито край нос Чироза

Кметът Димитър Николов с призив към водолази и рапанджии: Ако и вие сте намерили такива съдове, донесете ги в музея!

Уникални стъклени съдове от 17 век са открити при подводни проучвания край нос Чироза в залива на Ченгене скеле. Това е нов археологически обект, където учените работиха за първи път през това лято на сушата и под водата.

Открити са повече от 400 цели или фрагментирани съдове. Находките са от потънал кораб, който най – вероятно е пътувал от Италия, разказа зам. -директорът на Националния исторически музей, ръководител на проучванията  проф. Иван Христов:

„Голямо количество на съдовете подсказва фабрично масово производство, но това са луксозни стоки предназначени за морска търговия. Дори в турските музеи няма подобни експонати! Най – вероятно това е луксозна стока произведена в Италия.

Подобни стъклени съдове няма и в български музей, с едно малко изключение – няколко такива има в Националния исторически музей, където покойният професор Божидар Димитров е оставил бележка, че са му дадени от рапанджии от Черноморец. Навярно те са скрили истината за мястото, защото са същите като в находището в залива Ченгене скеле, разказа директорът на Центъра по подводна археология Найден Прахов:

„Предстои точно да датираме съдовете и да разберем къде са били изработени. Предполагаме, че са от 17 век. На художествени произведения от това време има изобразени такива съдове, много са характерни много са изящни и предполагам, че скоро ще ги определим с точност за време и място на изработка!“

Проучванията в залива на Ченгене скеле през тази година са финансирани от Община Бургас, която е предоставила 20 хиляди лева. Кметът Димитър Николов посочи, че плановете са разкопките там да продължат, защото откритите артефакти ще се използват за развитието на района като интересен културно – исторически туристически център. Той се обърна и с призив към водолази и рапанджии, които откриват артефакти в морето:

„Имаме информация, че до момента са намирани различни части от тази стъклена сбирка от Южното Черноморие. Наши съграждани - рибари, водолази, ако имат вкъщи – да не ги оставят скрити, а да се съберат в експозиция. Община Бургас е готова да се включи с откупуване на намерени вече предмети, защото е важно не само за науката, но и за града, където вече се намират интересни артефакти.“

Археолозите предвиждат и издаване на научен труд, в който да бъдат описани проучванията в района с цел изясняване на неговото минало и история.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Наръчник за оцеляване на младия учител" 2 на Томас Гаро за учители, ученици и родители

Четири години ни делят от излизането на "Наръчник на младия учител" от Томас Гаро, а ето че в навечерието на новата учебна година четем втората част на книгата. Той е вече на 34 години и започва десетата си година като преподавател в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" в Бургас. По професия е проектант, а..

публикувано на 13.09.24 в 15:56

В Малко Търново провеждат "Фестивал на обредния хляб в Странджа"

„Фестивал на обредния хляб в Странджа“ се провежда  в Малко Търново. Той се организира за първи път и е посветен на обредите и традициите, свързани с хляба на нашите предци. Проявата ще е два дни, петък и събота, 13 и 14 септември и се организира от Община Малко Търново и местния Исторически музей „Ал. Фол“. Ще има изложение и..

публикувано на 13.09.24 в 10:30

Приключиха археологическите разкопки в Русокастро за тази година

Приключиха разкопките на крепостта Русокастро за настоящият археологически сезон, съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.  Археолозите проучваха северозападната крепостна стена, при което откриха важни нови факти за фортификацията на средновековния град. Оказва се, че строителите на стената са използвали материковата скала, като са я..

публикувано на 11.09.24 в 12:19

Над 250 корабни модела на исторически и съвременни плавателни съдове в европейска надпревара в Бургас

От модели на действителни исторически кораби, на над хиляда години, до по-съвременни плавателни копия и съдове от Втората световна война се включват в 15-то издание на европейското първенство по корабомоделизъм в Бургас. Рекорден брой участници  от 10 страни с над 250 модела ще се състезават за големите отличия. Събитието се открива днес от 18.00..

обновено на 10.09.24 в 14:39

Хеликоптерът Ми-2 може да бъде разгледан отблизо в Авиомузея в Бургас

Месец септември в Авиомузей - Бургас е посветен на един специален експонат – хеликоптера Ми-2.  Неговият първи полет е осъществен на 22 септември 1961 г. Ми-2 е първият съветски хеликоптер с два газотурбинни двигателя. Той е произвеждан в СССР и Русия през периода 1965 – 1992 г. като за това време от заводите излизат над 5250 машини.  Явявайки се..

публикувано на 10.09.24 в 10:18

"Мери Бойс Бенд" открива новата учебна година в Бургас

"Мери Бойс Бенд" се завръща в родния Бургас, за да открие новата учебна година.  Концертът "Отива си лятото, идва есента" ще се проведе на сцена "Охлюва" на 16 септември.  Гости на "Мери Бойс Бенд" ще бъдат ученическите групи Oceansoul, Scarlet и Хидрофобия.  Концертът е от 11:30 часа. 

публикувано на 10.09.24 в 07:30

Кулинарни състезания на рибния фест в Царево

Традиционният Рибен фест, който Община Царево организира, е днес на пристанището в града и ще започне още по обяд. Кулинарни състезания за приготвяне на рибена чорба, атрактивно кулинарно шоу от Ути Бъчваров и страхотна музика за всеки вкус ще бъдат сред акцентите на фестивала. Разбира се - ще има и впечатляващо пиротехническо шоу, както и..

публикувано на 07.09.24 в 08:42