Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата с проверка за строителство в местността Поляните

Местността „Поляните“ над скалната забележителност известна като „Корабите“ край Синеморец.
Снимка: Нели Дончева, Асоциация на парковете в България



Сигнал до прокуратурата за съгласуване на строителство в местността Поляните край Синеморец е подал общинският съветник Димитър Найденов. Става въпрос за три имота, които попадат в две защитени зони и в природен парк „Странджа“. 

Имотите, според Димитър Найденов са загубили статута си на урбанизирани територии и отново са земеделска земя. Мотивите му:

„Съгласно Закона за опазване на земеделските земи  строителството на такива имоти, коита са били земеделски земи, а впоследствие са станали УПИ, е трябвало да започне до определения срок, който в закона е 23 май 2017 г. Ако до тогава не започне строителство, което означава разкриване на строителна линия, строителна площадка, вода, канал, ограда, довеждаща инфраструктура, имотът автоматично губи правния си статут на УПИ и отново става земеделски“

Инвеститорите могат да проведат наново процедура по промяна на предназначението. Но за това се явява нова пречка по Закона за устройство на черноморското крайбрежие, според Найденов

Трябва да има Общ устройствен план, какъвто в случая община Царево няма. ТУП-а, който е приет през 90-те години не играе роля“

На единия имот ще се строи еднофамилна къща, а на другите е допуснато изграждане на пет вилни сгради с паркоместа, басейн и гаражи. Към момента строителството не е започнало, но е дадена зелена светлина, казва общинският съветник. 

В отговор на нашите въпроси, от регионалната екоинспекция отговориха, че няма да коментират, докато не приключи проверката на прокуратурата. 

Повече чуйте в интервюто с Димитър Найденов в звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха в Твърдица трима

Трима са арестувани при специализираната полицейска акция срещу купуването на гласове в град Твърдица. Полицията проверява схемата – дърва за огрев срещу гласове. Конфискувано е и голямо количество дървесина.  Над 35 кубика незаконно придобити дърва за огрев са конфискувани от частни домове в ромската махала на Твърдица. Комисар  Димитър Кикьов обяви,..

публикувано на 03.10.24 в 11:31

Откриха наркооранжерия във Винарско

Служителите на ОД на МВР Бургас са установили голяма оранжерия за отглеждане на наркотични вещества в село Винарско. Подробности за операцията ще има по-късно днес от директора на бургаската полиция старши комисар Владимир Маринов и зам.-окръжният прокурор Мануел Манев.  Очаквайте още информация!

публикувано на 03.10.24 в 10:41

Следствени действия на пътя Шумен-Карнобат

Днес, от 11 ч. движението по второкласната пътна отсечка Шумен-Карнобат ще се осъществява двупосочно в една лента. Причината е следствени действия на "Пътна полиция". това съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Шофьорите да се движат с повишено внимание. Трафикът ще се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 03.10.24 в 10:32
архив

В ход е СПО срещу купуване на гласове в Бургас

В ход е специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, ограничаване разпространението на наркотични вещества и битовата престъпност. В проверките са включени екипи на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция”, „Икономическа и криминална”, както и екипи на бургаската жандармерия...

публикувано на 03.10.24 в 08:49

Двама гранични полицаи пострадаха при пътен инцидент снощи

Двама полицаи пострадаха снощи при пътен инцидент, около 19:40 часа, на пътя Бургас-Малко Търново, на разклона за квартал „Крайморие“, съобщи говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева. Лек автомобил, управляван от 49-годишна жена от Бургас, при извършване на ляв завой е отнел предимството на правомерно движещия се джип на "Гранична полиция"...

публикувано на 03.10.24 в 08:41

Илков: Към момента няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти. "Активни и..

публикувано на 02.10.24 в 13:31

Радев свиква извънредно заседание на КСНС заради конфликтите в Близкия изток

Президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в петък в 10 часа, съобщиха от "Дондуков"2. От там уточниха, че темата на заседанието е "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток". Участниците в срещата ще обсъдят мерките, които трябва да бъдат предприети..

публикувано на 02.10.24 в 12:38