Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три години бургазлии не могат да си върнат парите от провален концерт

Снимка: БГНЕС

Вече почти три години над 60 бургазлии не могат да си върнат парите за билети от несъстоял се концерт. През февруари 2018-та година групата „Смоуки“ отказва да свири в Бургас и организаторите местят събитието във Варна. Въпреки обещанията, че парите на хората ще бъдат върнати, това така и не се случва. (вижте повече тук)

Много от хората отказват предложения им от организаторите вариант да пътуват до Варна и предпочитат обещаната алтернатива – да им върнат парите от билетите. Въпреки поетия ангажимент, до ден днешен това не се случва. Фирмата – организатор „Ливлов“ започва спорове с фирмата – продала билетите „Тикетпро“, от което губещи са клиентите им. (подробности по темата - тук) Една от ужилените е Красимира Иванова:

Почнаха организатори и промоутърът на билетите, „Тикетпро“ в случая, да си прехвърлят един на друг отговорността кой на кого е превел или не е превел парите, за да ги върне на нас“, каза тя.

Здравовеста Николова е друга от загубилите надежда, че някога ще си вземат парите обратно:

Но аз си мисля, че все пак някаква справедливост трябва да има. В крайна сметка трябва да се види, че имаме правова държава. Бясна съм от това, че така безнаказано всеки може да обира такива шарани като нас“, добави Николова.

5 000 лв. глоба и забрана за осъществяване на нелоялна търговска практика е наложена на фирма „Ливлов“. Компанията е санкционирана от КЗП. Санкцията и заповедта са влезли в сила през тази година, след дълго обжалване, уточни Игнат Арсенов от комисията:

За хората, забраната на тази практика, означава, че ако парите не бъдат доброволно платени… На първо място, те могат да изискат от организатора да плати доброволно, да им върне заплатените суми. Ако той не извърши това доброволно, техният път за защита е гражданско – правен. Тоест – завеждане на дело в съответния съд, където живеят потребителите и претендиране на тези суми. Какво означава тази заповед? Тя означава, че потребителят може да се позове на нея“, поясни Арсенов.

Досъдебното производство по случая, за присвояване на пари, е към финала си, уточниха от прокуратурата в Бургас. Очаква се до месец да се прецени дали ще бъдат повдигнати обвинения, документите по случая са в Икономическа полиция.

Подробности можете да чуете в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Окръжната прокуратура в Ямбол внесе мярка за задържане на турския гражданин,обвинен в контрабандно пренасяне на 10 пистолета

Окръжната прокуратура-Ямбол внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на турски гражданин, обвинен в контрабандно пренасяне на 10 бойни пистолета  Той е обвинен за това, че контрабандно е пренесъл 10 бойни пистолета и 15 празни пълнителя за тях. Престъплението е осъществено на 28.08.2024 година на ГКПП..

публикувано на 30.08.24 в 14:21

Рокади в МВР

По предложение на новия служебен министър на вътрешните работи Атанас Илков в МВР е назначен нов заместник-министър - Любомир Йосифов. В съобщение на Министерския съвет се казва, че той е заемал различни длъжности в структурите на министерството и че през последните години е работил като експерт по сигурността в частния сектор. Освободени от..

публикувано на 30.08.24 в 08:33
Снимката е илюстративна.

Дете на една година почина в УМБАЛ - Бургас

Дете на една година е починало около 17.50 ч. в Първо детско отделение на УМБАЛ - Бургас, съобщават от полицията.  Момиченцето от село Габерово, община Поморие, е прието за лечение около 11.00 ч.  По-късно през деня пред лечебното заведение са се събрали около 20 близки на починалото дете, които по според сигнала на охраната на болницата са се държали..

публикувано на 29.08.24 в 21:45

Обсъдиха предпроектното проучване за новата пожарна в Сливен

Направено е предпроектно проучване за новата пожарна в Сливен. То беше обсъдено на среща при кмета Стефан Радев днес. На нея присъстваха комисар Денчо Чомаков -  директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и негови колеги, главният архитект Виктор Дойчинов и експерти в Общината, както и представители на проектантската..

публикувано на 29.08.24 в 16:17

Кой трови ловните кучета в село Зидарово

Ловджии от село Зидарово излизат на протест в събота, заради поредния случай от миналата седмица на отровени ловни кучета. Това каза за БНР Бургас кметът на созополското село Христо Бардуков. Ловци са споделили, че разхвърлянето на отрова в покрайнините на населеното място продължава.  „Доколкото разбрах през годините има такава практика. Хора..

публикувано на 29.08.24 в 14:24

Задържаха украинец с пико в Бургас

27-годишен украинец, пребиваващ в Бургас е задържан за притежание на около 1 грам пико, съобщават от полицията. Той е спрян за проверка в района на бургаската улица "Митрополит Симеон".  При претърсване на жилището му в ж.к. "Славейков" са намерени и иззети 20 грама марихуана.  Украинецът е задържан със заповед за задържане за срок до 24 часа. 

публикувано на 29.08.24 в 08:54

Иззеха автомобилите на 9 водачи, карали на наркотици или алкохол

За едно денонощие в Бургаска област са задържани 9 водачи, иззети са и автомобилите им, след като пробите им за употреба на наркотици и алкохол са положителни. Проверките са извършени в Бургас, Поморие, Несебър, Свети Влас, Ахелой и селата Житосвят и Ясна Поляна. 3 са случаите на шофьори задържани за употреба на кокаин и метаамфетамини в Поморие...

публикувано на 28.08.24 в 10:32