Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават мегапредприятие "Общински имоти" в Бургас

С преструктуриране и закриване на някои общински звена и вливането им в други, Община Бургас предвижда съкращения в администрацията от следващата година. 

Едното предложение на кмета Димитър Николов засяга Общинското предприятие „Туризъм“. То трябва да поеме и работата, изпълнявана досега от Отдел „Туристически политики и дейности“, Общинското предприятие „Морски знаци“ и Общинското радио „Гласът на Бургас“. „Морски знаци“ е създадено през 2011 година като общинско социално предприятие за изработка на туристически сувенири, а отделът се занимава с туристически политики и реклама на града като дестинация. Предложението на кмета е трите звена да се закрият и ОП „Туризъм“ да изпълнява техните функции. Към момента, във всички тях има 70 щатни бройки, а след преструктурирането е планирано да се намалят на 63. Предвижда се предприятието да има един директор и един заместник – директор. То ще стопанисва острова „Света Анастасия“ и едноименния кораб, туристическия комплекс „Акве Калиде“, туристически информационен център в автогара „Юг“ и прилежащото кафене там, както и кафенето в сградата на общината и помещение в „Славейков“.

Оптимизация се предвижда и за Общинското предприятие „Летен театър, фестивали и концерти“. То трябва да поеме дейностите и на Младежкия културен център. Щатните бройки ще бъдат намалени от 58.5 на 55. Предприятието ще стопанисва Летния театър, Младежкия дом, Флора-та и Дома на нефтохимика. Структурата ще управлява  група „Горещ пясък", хоровата школа  „Милка Стоева“,  Фолклорния танцов ансамбъл  „Никола Гинов“, Духовия оркестър. Притесненията на хората, които са към Младежкия културен център са свързани с това дали ще има бюджет и за тях, след като минават на подчинение на „Летния театър“.

Безспорно най-любопитното е закриването на ОП „Спортни имоти“. Спрямо предложението, предприятието „Общински имоти“ трябва да влее в себе си спортното звено, както и „Озеленяване и благоустройство Зелени асистенти“. Намаляването на щатните бройки там е най-значително – от 254 – на 210. „Общински имоти“ ще се разпорежда с доста голяма база – 441 нежилищни обекти, в това число – автобусни спирки, язовири, две почивни бази, находището „Бургаски минерални бани“. В него ще влязат и над 30 спортни площадки, спортните зали, тенис – кортовете.  Мегапредприятието ще управлява и рибарското пристанище в „Сарафово“, лодкостоянката в „Крайморие“ и тази в „Ченгене скеле“, след като бъде завършена. По неофициална информация, най-вероятното име за бъдещ директор на цялата структура е това на Тина Писарова. За пристанищата пък се очаква да отговаря досегашният директор на „Спортни имоти“ Живко Иванов.

Бъдещото предприятие ще управлява и 860 жилищни имоти, над 100 дворни места и 500 временни обекти. В неговата собственост влизат и близо 30 000 декоративни храсти и дървета.

Иначе, с преструктурирането на тези предприятия, щатните бройки в тях ще бъдат намалени с общо 54.5. Промяната ще бъде обсъждана и гласувана от общинския съвет в края на месеца. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За седмица затварят част от бургаската ул. „Чаталджа“

Във връзка с реконструкция за подмяна на ВиК мрежата, от 09.30 часа днес до 17.00 часа на 20.10.2024 г. - неделя, се въвежда временна организация на движението на ул. „Чаталджа“ - в участъка от ул. „Ген. Владимир Вазов“ до кръговото кръстовище с бул. „Тодор Александров“.  Движението на автомобили ще се осъществява еднопосочно от ул. „Ген. Владимир..

обновено на 12.10.24 в 08:14
Кирил Маричков

Румен Радев: В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда

"В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда - рокаджия в сърцето си и аристократ по душа", написа в профила си във Фейсбук президентът Румен Радев по повод неочакваната кончина на големия българки музикант. Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената "До последния си дъх живя с песента и с любовта на..

публикувано на 12.10.24 в 07:13

Сагата с „Кораба“ в Поморие: Ще се обособи единствено зелен кът

В Поморие се проведе 18-о извънредно заседание на Общинския съвет. Единствената точка в дневния ред бе докладната записка на кмета Иван Алексиев относно поделянето на пространството около „Кораба“ в центъра на морския град. ОбС-Поморие не прие проекта за изменение на ПУП за мястото „Кораба“ С пълно мнозинство общинските съветници..

публикувано на 11.10.24 в 17:53

Започва гласуването за отличието "Лекар на Бургас" за 2024

В Деня на Свети Йоан Рилски и професионален празник на българския лекар – 19 октомври, ще бъдат връчени Годишните награди „Лекар на Бургас“. Те се присъждат в знак на признателност за труда, всеотдайността и професионализма на всички лекари на Бургас, посветили живота си на медицината и на призванието да се грижат за здравето на хората.  Всеки, който..

публикувано на 11.10.24 в 17:08

платена публикация
Националната образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува в Бургас

За пета поредна година националната образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува в Бургас . Домакин на събитието бе ОУ „Антон Страшимиров, където първокласници придобиха ценни знания от представители на Главна дирекция „Национална полиция“. Техен верен спътник в уроците бе и мечето TEDI. Кампанията има за цел да..

публикувано на 11.10.24 в 13:51

Плочки с клинопис на 3 хил. години от Вавилон са експонирани в Бургас

„Гласовете на Вавилон: Клинописни плочки от изгубената цивилизация“ е името на най - новата изложба, която можете да видите през следващите месеци в бургаския Археологически музей (ул. “Ал. Богориди” 21). Ценните експонати са предоставени от Исторически музей - Котел. Глинените плочки с клинопис от 6-ти век пр. хр. са дарени на библиотеката-музей в..

публикувано на 11.10.24 в 13:43

Задържаха двама за грабеж на пари, лични документи и телефон в Бургас

Двама криминално проявени мъже са задържани за грабеж на пари, лични документи и мобилен телефон от 51-годишен бургазлия. Случаят е станал  около 20.00 ч в района на автогара "Запад".  На потърпевшия са нанесени няколко удара, след което му отнели чантичка с лични документи, мобилен телефон и сумата от 2 700 лв.  По случая са проведени множество..

публикувано на 11.10.24 в 10:21