Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Листите на големите партии още не са готови

Снимка: архив

Предизборни страсти кипят в партиите в навечерието на парламентарните избори. Малко са формациите, които в момента имат яснота как ще изглеждат листите им, въпреки че те трябва да бъдат регистрирани до края на месеца.

В най-голямата партия, ГЕРБ, всичко е тихо и спокойно, но само на пръв поглед. Във формацията все още текат вътрешните номинации, които продължават до 8 февруари включително. След това ще бъдат обобщени и изпратени в София. В момента те са много, заради променената процедура всеки член на партията да може да номинира по трима души. Предположенията са, че на избираеми места в листите ще се някои от настоящите депутати – ветерани като Димитър Бойчев, Иван Вълков, а също и Ивелина Василева. Любопитно е дали в челните места ще намери място Жечо Станков. Той се доказа като добър администратор в Министерството на енергетиката, а слуховете го спрягат за една от възможните кандидатури за поста на кмета на Бургас на следващия местен вот. Но – до него има още доста време, а и никой не се ангажира с живота на този парламент. Повечето политици, с които разговаряхме не смятат, че неговият мандат ще е пълен, прогнозите са им между няколко месеца до година и половина. Интересно в ГЕРБ ще е и разпределението на гражданската квота и на жени на избираеми места, нещо, което оттам се опитват да балансират при всеки вот. Но далеч по-любопитно ще е дали ще има, кои ще са и на кои места коалиционните партньори. Ако СДС намерят място в челото на листата, една от малкото възможности, които могат да предложат „сините“ е Вълчо Чолаков. Досегашният областен управител е добър вариант за ГЕРБ, ако той самият се съгласи на номинацията.

Кървава битка се очертава за второто място в БСП. От централата на партията спуснаха по традиция лидера, който, вече също по традиция, е Петър Кънев. Борбата ще е за второто и третото място, защото четвъртото ще е за гражданската квота. За втората позиция амбициите са на досегашния депутат Тодор Байчев. Адвокатът от Карнобат, споделиха източници на БНР-Бургас, е с по-големи шансове да се наложи от своя колега Николай Тишев. За челните позиции, по наша информация, се готви и университетският преподавател Юлия Йоргова. Младежите е възможно да бъдат представени от сина на бившия кмет на Камено Стефан Бонев. Предстои областният съвет на БСП да вземе решение на събрание в събота на тайно гласуване.

ДПС винаги е готово за избори, както неведнъж са декларирали. Настоящият депутат Севим Али е сигурен за челните места, като не се знае само дали ще е на първо място или от София ще изпратят водач, както и друг път се е случвало. В листата се очаква да има и представител на Руен и на Сунгурларе.

При патриотите още нищо не се знае, защото в последния момент стана ясно, че ВМРО ще се явява самостоятелно. Социологията беше на кантар за тях дори като коалиция, така че може да се окажат извън следващия парламент.

В извънпарламентарните партии, с най-големи шансове, според проучванията, също още нямат голяма яснота. Във формацията „Има такъв народ“ още текат номинации, като при тях нямат значение количествени, а качествени критерии. Общинските събрания правят предложения, те се изпращат на Изпълнителния съвет, той прави селекция и се гласуват на Национален съвет. Процедурата ще върви до средата на месеца. Сред хората, които имат много номинации, е областният лидер Тодор Иванов.

Тежки преговори вървят и в „Демократична България“. Едно от спряганите имена за водач на листата е Христо Иванов, но няма нищо сигурно все още. Бившият правосъден министър натрупа популярност в Бургас и при десанта си на Росенец. Възможно е и да не е водач, решението още се бави. В листата ще е и общинският съветник Димитър Найденов, който направи изключително успешен дебют в политиката. Очаква се той да не е на челните места и да продължи дейността си в местния парламент.

Няма голяма яснота и при „Изправи се.бг“, където ще влязат и „Движение България на гражданите“. Очаква се водач на листата да е Живко Табаков. 70% от кандидатите ще са от гражданската квота, където се очакват интересни имена, но засега се пазят в тайна.

По закон, до 2 март трябва да бъдат регистрирани самите листи на партиите. Едва ли ще се чака последният срок, но, най-вероятно пълна яснота ще бъде добита едва седмица преди това.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Турция АПС печели 64,76% от вота, "ДПС-Ново начало"- 28,46%

При 82,42% от обработените СИК протоколи на гласувалите българи в Турция, "Алианс за права и свободи - АПС" печели 64,76% от вота (29 496 гласа), докато "ДПС - Ново начало"- 28,46% (12 961 гласа). По неофициална информация, за момента в основната битка за гласове между формацията на Доган и "ДПС – Ново начало" на Делян Пеевски превес в Анкара и Измир..

публикувано на 28.10.24 в 07:33

При 82,42% обработени протоколи: 9 формации в 51-вото Народно събрание

Девет политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 82,42% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", "ДПС-Ново начало", "БСП - Обединена Левица", "Алианс за права и свободи - АПС", "Има такъв народ", МЕЧ и "Величие"...

публикувано на 28.10.24 в 07:12

При 99,6% обработени протоколи в Бургаско: 28,78% за ГЕРБ СДС, след тях са „Възраждане“ и ДПС Ново начало

При 99,6% обработени протоколи резултатите на РИК Бургас сочат, че първа политическа сила с 28,78% е ГЕРБ СДС .  Второто място в областта е за „Възраждане“ с 12,63 на сто от гласовете.  ДПС – Ново начало изпреварва коалиция ПП- ДБ и се нарежда на трета позиция. Формацията, водена от Делян Пеевски е събрала 11,77%, а ПП-ДБ – 10,28 % ...

публикувано на 28.10.24 в 06:50

При над 67% обработени протоколи в ЦИК – 9 партии с депутати в НС

ГЕРБ-СДС убедително печелят предсрочните парламентарни избори с 25.9% от вота на избирателите. Това става ясно от данните на ЦИК при 67.73% обработени протоколи в РИК. Второто място е за коалицията ПП-ДБ, за които са гласували 14.99% от избирателите. "Възраждане" са трети с 14.22% подкрепа. ДПС-Ново начало получават 9.33% от гласовете, а БСП -..

публикувано на 28.10.24 в 06:33

Висока активност в Брястовец и увереност, че "има пробуждане"

Висока избирателна активност още от рано сутринта отчете секционната избирателна комисия в село Брястовец.  Денят върви чудесно, много хора гласуват, проблеми няма – увери председателят на секционната избирателна комисия Руска Бошева. В бургаското село може да се гласува само с хартиени  бюлетини, защото броят на пълнолетните му жители не позволява..

публикувано на 27.10.24 в 20:13

"Машинното гласуване може да се фалшифицира, защото може да изкара повече хартии"

С хартиени бюлетини и под зоркия поглед на кмета  гласува бургаското село Драганово. Пред секцията до джамията спираха автомобили с бургаска, тук-там с кърджалийска и един с турска регистрация, който доведе възрастна жена, за да гласува. Отпред си говореха група мъже, сред които председателят на комисията. Проблеми в изборния ден няма –..

публикувано на 27.10.24 в 20:05
Инж. Петър Кънев, водач на листата на

платена публикация
Петър Кънев: Можем да постигнем напредък при инвестициите в Бургас през следващите месеци

„Нямам обяснение защо в индустриално отношение Бургас не се развива, няма инвеститори и всичко, което остава, не е това, което бихме желали. Не мога да си го обясня, но мисля, че ще успеем през следващите месеци на следващия парламент нещо да постигнем.“ Това увери инж. Петър Кънев - водачът на листата на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ за..

публикувано на 25.10.24 в 14:00