Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа:

Оцеляваме благодарение на подпомагането от МТИТС

Автобусните превозвачи от Бургаска област разплащат дългове към доставчици



Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията изплати 29 119 637 лева за подпомагане на автобусните превозвачи. До крайния срок за кандидатстване по процедурата BG16RFOP002-2.091 „Подкрепа за МСП, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 “бяха подадени 639 заявления. Ведомството извърши оценка за административно съответствие и допустимост, като одобри за финансиране 580 автобусни превозвачи, с които сключи договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Превозвачите са сред най-засегнатия сектор от коронакризата и няколко пъти през изминалата година излизаха на протест с искане за подпомагане от държавата. Финансирането по процедурата е 8% от оборота за предходната година като таванът е 450 000 лева. 

В Бургаска област подкрепа получават превозвачи от Бургас, Айтос, Обзор, Созопол и Китен. Румен Христов е представител на единствения превозвач, който разчита на максималния размер на подпомагането. Фирмата е със 110 автобуса и 160 служители. Сумата по мярката вече е преведена, потвърди Христов:
"Ако трябва грубо сравнение да направя, тази помощ представлява 80% от нашите месечни обороти. Сумата на този етап е абсолютно достатъчна, за да покрие основните разходи, които сме направили през периода на пандемията и сме ги натрупали като задължения към доставчици. От март миналата година, дори и лятото беше слабо, за нас е период на много ниски приходи, така че в края на годината това беше голяма помощ."
 Христов отбелязва, че това е мярката, която най-бързо е стигнала до превозвачите. По думите му загубите на превозвачите и към момента са огромни, а всички линии са губещи.
През миналата година от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ бяха пренасочени към Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 193 млн. лв. за подпомагане на микро, малки и средни предприятия. След проведени консултации Европейската комисия одобри конкретна мярка, чрез която от пренасочените средства да бъдат отпуснати 30 млн. лв., за осигуряване на оперативен капитал за българските микро, малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози. 

Европа отчита, че автобусният превоз в пряка връзка с туризма е понесъл тежък удар от ограничителните мерки вследствие пандемията. За усилията, които се полагат, за преодоляване на кризата в сектора, разговаряме с евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков:

"В края на миналата година бяха одобрени европейските средства за България в следващия програмен период. Оперативната програма, която е насочена към бизнеса, разполага с около 1.5 милиарда евро глътка свеж въздух за бизнеса в България за всички компании, които имат готовност да кандидатстват за европейски средства. Включително автобусния транспорт може да разчита, особено тези компании, които са с по 5-10 автобуса, малки и средни предприятия, отново ще бъдат във фокуса и ще могат да се възползват от европейско финансиране."

Новаков призова транспортните фирми да бъдат активни в търсене на подпомагане за справяне с икономическите последици от пандемията. 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Морска гара Бургас

Начало на морска пътническа линия Истанбул - Бургас

Турска корабна компания започва да осъществява пътническа линия от Истанбул до Бургас. Плаването ще се извършва с луксозен катамаран. Първият курс е планиран за 11-и октомври. Основните пътници, който се очакват на първото плаване, са турски граждани. До края на годината са предвидени 6 пробни плавания на промоционални цени от 60 евро в двете..

публикувано на 04.10.24 в 06:56

Веломаршрутът "Черноморски път" може да удължи сезона на морето

„Черноморски път“ е веломаршрут, който група ентусиасти създават. От 2017 едноименното сдружение, вело клуб „Устрем“ и туристическото дружество „Родни Балкани“ търсят съмишленици на каузата-да бъде разработен маршрут за велосипеден и пешеходен туризъм по българското Черноморие. Голямата амбиция е продължението на маршрута в посока Румъния и..

обновено на 03.10.24 в 14:10
Илия Проданов

Илия Проданов: До дни очакваме среща с министрите за неизплащането на „украинската помощ“

Регионалните сдружения на зърнопроизводителите в страната провеждат днес заседания на управителните си съвети. Причината е неспазването на Споразумението , подписано през февруари между бранша и ресорните министерства във връзка с изплащането по втория транш на т.нар. „украинска помощ“. Председателят на Националната асоциация на..

обновено на 03.10.24 в 13:26

Тихомир Янакиев: Щастливи сме, че получихме остров "Св. Иван", но защо държавата не го направи туристическа атракция?

Община Созопол получи част от остров Свети Иван от държавата за срок от 10 години. Изключени са само около 80-90 дка, които остават на Министерството на отбраната. Няма да избягаме от този наш ангажимент, но държавата трябваше до сега да направи нещо за развитието на туристическия му потенциал, коментира кметът Тихомир Янакиев:..

публикувано на 03.10.24 в 12:32

В Бургас дървата за огрев са по 220-240 лева за тон

Все по-малко е търсенето на дърва за отопление в градски условия. Причината е, че голяма част от хората вече са се насочили към енергоспестяващи отоплителни уреди. Такава е равносметката за последните няколко години на търговци и собственици на складове за дървесина в града. Цената за тон е от 220 до 240 лева, а преди година е достигала до 350..

публикувано на 03.10.24 в 08:10

Фермери са готови за протести и искат среща с властта

От асоциацията на зърнопроизводителите настояват за спешна среща с министрите на финансите и на земеделието. Те искат да се договори изплащането на средствата по т.нар. украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко фермерски организации...

публикувано на 03.10.24 в 07:20

Премахват се активи с отпаднала необходимост на пристанище Бургас-запад

Министерският съвет прие отправеното от концесионера „БМФ Порт Бургас“ предложение за изменение на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал Бургас-запад, сключен на 8 март 2013 г. С решението активи, които са публична държавна собственост, ще бъдат обявени за активи - частна държавна собственост и ще бъдат премахнати...

публикувано на 02.10.24 в 17:35