Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли канализация за Ченгене скеле?

Остават ли рибарите в Ченгене скеле без пречиствателна станция и канализация? Темата се дискутира от април, миналата година, а скандалност придоби и покрай възможността Община Бургас да размени пътя, водещ до т. нар. „сараи“ за друг терен и достъпът до плажната ивица там да бъде ограничен.

Монетата с канализацията на рибарското селище и пречиствателната станция там беше използвана като разменна от управляващите и от общинската администрация нееднократно. А именно – че не се ли приеме Подробният устройствен план (ПУП), чрез който фирми, свързвани с Ахмед Доган, щяха да придобият общинската улица, водеща към т. нар. „сараи“, няма да може да се изгради канализация в Ченгене скеле и пречиствателна станция там. След запитване до Предприятието за управление на дейности по опазването на околната среда (ПУДООС), който е финансиращият орган, оттам ни информираха, че канализацията на рибарското селище и на Росенец могат да бъдат финансирани поотделно. (подробности – вижте тук). Още в края на януари изпратихме въпроси и към Община Бургас могат ли да бъдат така реализирани и какво се случва с тази инфраструктура на Ченгене скеле. Отговори получихме в края на вчерашния ден.

От администрацията уточняват, че още на 21 април Община Бургас е внесла в ПУДООС проект с наименование „Водоснабдяване и канализация на Лесопарк „Росенец“ – етап 2А (доизграждане на канализационната мрежа на територията на Лесопарк „Росенец“) и етап 3 (канализационни мрежи и ЛПСОВ за с.о. „Ченгене скеле“). Любопитно е, че документацията е внесена за кандидатстване дори и преди общинският съвет да е одобрил спорния ПУП, който бил неизменна част от нея. Проектът е на стойност 5 106 334 лв. От общината уточняват:

Към момента, внесения в ПУДООС проект не е разгледан на управителен съвет и не е одобрен, тъй като не е окомплектован със всички необходими документи, а именно липсват одобрени проекти по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ), както и документ за оценка на съответствието на проекта за етап 2А. За да се отстрани тази нередност, е необходимо да има влязъл в сила ПУП, който да показва съответствието на внесения за финансиране проект със предвижданията на подробния устройствен план. На това основание може да се счита, че проекта е отхвърлен“, казват от общината.

Има ли друг проект?

Оказва се, че има. От ПУДООС са поискали първоначалният проект да бъде преработен и Община Бургас реагира бързо. Още на 17 юни е изготвено и изпратено ново проектно предложение, от което канализацията на „Росенец“ (около т. нар. сараи) е отпаднала. То се отнася само за канализация и пречиствателна станция на Ченгене скеле - „Водоснабдяване и канализация на Лесопарк „Росенец“ – Етап 3 - Изграждане на обслужваща инфраструктура в с.о. Рибарско селище „Ченгене скеле“, з-ще Крайморие, общ. Бургас“. Сумата за този проект е намалена на близо 3.5 милиона лева. Месец по-рано, на 26 май 2020 г., Община Бургас дори е обявила обществена поръчка, която отново засяга само рибарското селище - етап 3 от старото проектно предложение. До 6 юли три фирми подават документи за участие, под условието, че все още няма осигурено финансиране за проекта. Датата за отваряне на документите е 7 юли. Всичко това се случва между двете сесии на общинския съвет, на които беше внесен ПУП и после беше оттеглен. И на които беше обяснено, че ако докладната записка не бъде приета, то рибарите остават без канализация. Но, връщайки се именно на проекта за тяхната канализация, в документацията на обществената поръчка всичко свършва на 6 юли. Няма публикувани протоколи от отваряне на техническите оферти, за ценовите предложения няма дори и посочена дата. До началото на януари, тази година, когато от Община Бургас прекратяват поръчката. В решението, подписано от заместник – кмета Чанка Коралска, пише:

Въпреки предприетите от Община Бургас действия за осигуряване на целевото финансиране, към момента няма осигурени средства за реализация на дейностите, включени в настоящата обществена поръчка

Отказано ли е финансиране – не става ясно. От фирми, участвали в процедурата, коментираха неофициално, че и те са останали изненадани.

Но, оказва се, че проект само за рибарите, за тяхната канализация и пречиствателна станция, все пак може да се изготви. Дори и без фирмите, собственици на сградите наричани „сараи“, да получат общинската улица край плажа.

А защо обществената поръчка е прекратена – изпратихме уточняващи въпроси към Община Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Започна ловът на едър дивеч в Странджа

От днес започна ловът на едър дивеч в горите на Странджа, който ще продължи до януари.  Ловните дейности се провеждат предимно през уикендите, затова туристите, посещаващи планината трябва да са с повишено внимание, предупреждават от община М. търново. За месец октомври ловни излети са планирани всяка неделя на месеца, в района на местността..

публикувано на 05.10.24 в 12:10

3-километров ученически поход в Болярово в Световния ден на ходенето

С 3-километров поход ученици от училище “Д-р Петър Берон“ в град Болярово отбелязаха 5 октомври–Световния ден на ходенето. Инициативата бе организирана от Местната комисия за борба с противообществените прояви на децата и в нея се включиха ученици от 1 до 7 клас. Те извървяха разстоянието от училището до градския парк и обратно, като преминаха над моста..

обновено на 05.10.24 в 11:31

Пред приключване е изграждането на водопровод във Варвара

Кметът на община Царево Марин Киров и неговите заместници Георги Стоянов и Денис Диханов направиха проверка по изграждането на новия водопровод в село Варвара. Дейностите са финансирани през настоящия мандат от правителствената програма за общински обекти. “Проектът тук е към приключване, работихме и през лятото, за да осигурим нов..

публикувано на 04.10.24 в 14:28
Брънековата къща, Ямбол

Откриват обновената Брънекова къща в Ямбол

Официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол днес. Началото на церемонията е от 11:30 часа.  Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик Петър Брънеков.  Община Ямбол, със съдействието на Държавен архив-Ямбол и Регионален исторически музей, ще представят експозиция с лични..

публикувано на 04.10.24 в 09:14

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици на плодове,..

публикувано на 04.10.24 в 07:54
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

121 години от рождението на Джон Атанасов се навършват днес

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто баща е роден в село Бояджик, но 13 – годишен, заедно с чичо си заминава за Америка. Събития..

публикувано на 04.10.24 в 07:20

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на Консултативния съвет..

публикувано на 04.10.24 в 07:18