Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да приготвим агнешкото месо и козунака за Великден?

| обновено на 29.04.21 в 10:45
Снимка: www.kulinarno-joana.com


Великденските празници наближават и вече започваме да се замисляме какво да предложим на празничната трапеза. Приготвянето на традиционния козунак крие рискове. Агнешкото месо също. Специфичната миризма, с която хората го свързват, идва от мазнината, но ако тя бъде отделена, няма да се усеща, обясни кулинарният блогър Йоана Петрова.

При приготвянето на агнешкото месо може да включим червен пипер, кимион и дори кардамон, който дава по-цитрусов аромат. Йоана Петрова поясни, че месото може да поеме много и различни подправки. „Лимонова кора също му подхожда, но нека не забравяме и зелените билки и подправки. Разбира се най-отива розмарин на агнешкото месо. Може да се включи мащерка, мента или риган в средиземноморски стил ако се приготвя“, обясни блогърът.

Времето за печене също е специфично при агнешкото месо. „Времето зависи от това каква част печем от месото. Ако са например котлетите, където месото е доста деликатно и крехко, тогава не ни трябва много време. Месото трябва да остане сочно. Ако печем бутче или плешка, тогава можем да го задушаваме по-дълго време във фурната – в началото покрито, а след това да се открие, за да може да се запече хубаво на повърхността и да стане коричка. Тогава времето може да варира от 2 дори до 4 часа. Зависи от това каква температура сме сложили на фурната. При 180 градуса около 3 часа ще имаме хубаво задушено месо“, обясни Петрова.

Доброто настроение е най-важно за приготвянето на козунаците. Има тънкости, които са важни да се спазват, за да се получат така желаните конци. „Важно е да използваме брашно с по-високо протеиново съдържание и разбира се дълго месене. Хубаво е в козунака да има два вида мазнина – едната да е животинска, а другата да е растителна. Животинската може да е с краве масло или свинска мас. При растителната може да използваме неутрално на вкус олио – слънчогледово или от гроздови семена“, обясни блогърът. Важно е захарта козунака да не е твърде много. Причината е, че ако прекалим ще попречим на образуването на конците. „Правилото е около 300 гр. захар за 1 кг. брашно. Козунакът хем е сладък, хем имаме добре развит глутен, съответно и хубави конци“, допълни Йоана Петрова. Относно ароматите може да се използват ванилия, лимонова кора, а пълнежът е въпрос на въображение и вкус. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Наръчник за оцеляване на младия учител" 2 на Томас Гаро за учители, ученици и родители

Четири години ни делят от излизането на "Наръчник на младия учител" от Томас Гаро, а ето че в навечерието на новата учебна година четем втората част на книгата. Той е вече на 34 години и започва десетата си година като преподавател в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" в Бургас. По професия е проектант, а..

публикувано на 13.09.24 в 15:56

В Малко Търново провеждат "Фестивал на обредния хляб в Странджа"

„Фестивал на обредния хляб в Странджа“ се провежда  в Малко Търново. Той се организира за първи път и е посветен на обредите и традициите, свързани с хляба на нашите предци. Проявата ще е два дни, петък и събота, 13 и 14 септември и се организира от Община Малко Търново и местния Исторически музей „Ал. Фол“. Ще има изложение и..

публикувано на 13.09.24 в 10:30

Приключиха археологическите разкопки в Русокастро за тази година

Приключиха разкопките на крепостта Русокастро за настоящият археологически сезон, съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.  Археолозите проучваха северозападната крепостна стена, при което откриха важни нови факти за фортификацията на средновековния град. Оказва се, че строителите на стената са използвали материковата скала, като са я..

публикувано на 11.09.24 в 12:19

Над 250 корабни модела на исторически и съвременни плавателни съдове в европейска надпревара в Бургас

От модели на действителни исторически кораби, на над хиляда години, до по-съвременни плавателни копия и съдове от Втората световна война се включват в 15-то издание на европейското първенство по корабомоделизъм в Бургас. Рекорден брой участници  от 10 страни с над 250 модела ще се състезават за големите отличия. Събитието се открива днес от 18.00..

обновено на 10.09.24 в 14:39

Хеликоптерът Ми-2 може да бъде разгледан отблизо в Авиомузея в Бургас

Месец септември в Авиомузей - Бургас е посветен на един специален експонат – хеликоптера Ми-2.  Неговият първи полет е осъществен на 22 септември 1961 г. Ми-2 е първият съветски хеликоптер с два газотурбинни двигателя. Той е произвеждан в СССР и Русия през периода 1965 – 1992 г. като за това време от заводите излизат над 5250 машини.  Явявайки се..

публикувано на 10.09.24 в 10:18

"Мери Бойс Бенд" открива новата учебна година в Бургас

"Мери Бойс Бенд" се завръща в родния Бургас, за да открие новата учебна година.  Концертът "Отива си лятото, идва есента" ще се проведе на сцена "Охлюва" на 16 септември.  Гости на "Мери Бойс Бенд" ще бъдат ученическите групи Oceansoul, Scarlet и Хидрофобия.  Концертът е от 11:30 часа. 

публикувано на 10.09.24 в 07:30

Кулинарни състезания на рибния фест в Царево

Традиционният Рибен фест, който Община Царево организира, е днес на пристанището в града и ще започне още по обяд. Кулинарни състезания за приготвяне на рибена чорба, атрактивно кулинарно шоу от Ути Бъчваров и страхотна музика за всеки вкус ще бъдат сред акцентите на фестивала. Разбира се - ще има и впечатляващо пиротехническо шоу, както и..

публикувано на 07.09.24 в 08:42