Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да приготвим агнешкото месо и козунака за Великден?

| обновено на 29.04.21 в 10:45
Снимка: www.kulinarno-joana.com


Великденските празници наближават и вече започваме да се замисляме какво да предложим на празничната трапеза. Приготвянето на традиционния козунак крие рискове. Агнешкото месо също. Специфичната миризма, с която хората го свързват, идва от мазнината, но ако тя бъде отделена, няма да се усеща, обясни кулинарният блогър Йоана Петрова.

При приготвянето на агнешкото месо може да включим червен пипер, кимион и дори кардамон, който дава по-цитрусов аромат. Йоана Петрова поясни, че месото може да поеме много и различни подправки. „Лимонова кора също му подхожда, но нека не забравяме и зелените билки и подправки. Разбира се най-отива розмарин на агнешкото месо. Може да се включи мащерка, мента или риган в средиземноморски стил ако се приготвя“, обясни блогърът.

Времето за печене също е специфично при агнешкото месо. „Времето зависи от това каква част печем от месото. Ако са например котлетите, където месото е доста деликатно и крехко, тогава не ни трябва много време. Месото трябва да остане сочно. Ако печем бутче или плешка, тогава можем да го задушаваме по-дълго време във фурната – в началото покрито, а след това да се открие, за да може да се запече хубаво на повърхността и да стане коричка. Тогава времето може да варира от 2 дори до 4 часа. Зависи от това каква температура сме сложили на фурната. При 180 градуса около 3 часа ще имаме хубаво задушено месо“, обясни Петрова.

Доброто настроение е най-важно за приготвянето на козунаците. Има тънкости, които са важни да се спазват, за да се получат така желаните конци. „Важно е да използваме брашно с по-високо протеиново съдържание и разбира се дълго месене. Хубаво е в козунака да има два вида мазнина – едната да е животинска, а другата да е растителна. Животинската може да е с краве масло или свинска мас. При растителната може да използваме неутрално на вкус олио – слънчогледово или от гроздови семена“, обясни блогърът. Важно е захарта козунака да не е твърде много. Причината е, че ако прекалим ще попречим на образуването на конците. „Правилото е около 300 гр. захар за 1 кг. брашно. Козунакът хем е сладък, хем имаме добре развит глутен, съответно и хубави конци“, допълни Йоана Петрова. Относно ароматите може да се използват ванилия, лимонова кора, а пълнежът е въпрос на въображение и вкус. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Група "Черно Фередже" гостуват тази събота в Бургас

Музикален разказ за весела компания предлагат на своите почитатели група "Черно Фередже". Те ще гостуват тази събота в „Модерен театър“ в Бургас. Музикантите, заедно с Фънки обещават да покажат най-нестандартното от себе си и да накарат публиката да пее заедно с тях, песни познати на голяма част от аудиторията още от детството. Е дин от..

публикувано на 31.01.25 в 11:17

Кукерите от Камено с отличие за най - атрактивна група от фестивала "Сурва 2025" (СНИМКИ)

Кукерската група "Каменовски традиции'', към община Камено спечелиха златен медал на  Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва 2025".  Отличието е в категорията  „най-атрактивна група“, съобщи ръководителят й Атанас Статев: „ Нашите персонажи са бабата, дядото, мечката, мечкадарина, имаме си и дявол! Пресъздаваме..

публикувано на 30.01.25 в 10:00

Първият по Черноморието масив с маслинови дръвчета е в зоопарка в Бургас

Първият по Черноморието масив с маслинови дръвчета вече е факт и се намира в зоопарк Бургас, съобщават от общината. Масивът е около 5 дка. Идеята е в парка да има екологично чиста продукция. Маслиновите дръвчета няма да бъдат третирани с никакви химикали. А между тях ще се разхождат екзотични животни. Отглеждането на маслини в Бургаска област е..

публикувано на 28.01.25 в 11:00

След близо 80 години къдроглави пеликани загнездиха около Бургас

Нова гнездова колония на къдроглав пеликан се сформира край Бургас, информират от Българското дружество за защита на птиците. Застрашените пернати са заели изкуствените острови в Натура 2000 зона „Комплекс Мандра-Пода“. Това е четвърто гнездово находище на вида в България, заедно с тези в езерото Сребърна, остров Персин (Белене) и Защитена местност..

публикувано на 27.01.25 в 16:00

И най-знаковата дума за България през изминалата 2024-та е... Шенген

Най-знаковата дума за България през изминалата 2024 година е "Шенген", сочи класацията на традиционното проучване на платформата за грамотност "Как се пише?" за 2024 година. За нея са гласували 37 на сто от участниците в анкетата. Следват "дубайски шоколад" с 26 на сто и "санитарен кордон" с 24% от гласовете. Това се прави за четвърта поредна..

публикувано на 20.01.25 в 09:10

БЧК - Бургас реализира множество дарителски кампании в месеца на благотворителността

Областната червенокръстка организация в Бургас е  оказала хуманитарна помощ на над 47 хиляди души през изминалата 2024 година. Областната структура включва 143 дружества с над 5 хиляди членове и 110 доброволци. Девизът на червенокръстците е „Помагаме заедно с любов, вяра и доброта в името на човечността“. С дейността си те работят..

публикувано на 19.01.25 в 17:30

Какви са тайните на бразилския футбол и какво се крие зад карнавала в Рио де Жанейро?

Карнавали, музика, футбол …културата на португалоезичните държави ще бъдат пренесени в Бургас това лято. Интензивен курс по португалски език ще се проведе за учениците на морския град в края на юни. Летни курсове по португалски език ще се проведат в Бургас Но нека се отправим на виртуално пътешествие до Португалия и далечните брегове на..

публикувано на 19.01.25 в 13:00