Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да приготвим агнешкото месо и козунака за Великден?

| обновено на 29.04.21 в 10:45
Снимка: www.kulinarno-joana.com


Великденските празници наближават и вече започваме да се замисляме какво да предложим на празничната трапеза. Приготвянето на традиционния козунак крие рискове. Агнешкото месо също. Специфичната миризма, с която хората го свързват, идва от мазнината, но ако тя бъде отделена, няма да се усеща, обясни кулинарният блогър Йоана Петрова.

При приготвянето на агнешкото месо може да включим червен пипер, кимион и дори кардамон, който дава по-цитрусов аромат. Йоана Петрова поясни, че месото може да поеме много и различни подправки. „Лимонова кора също му подхожда, но нека не забравяме и зелените билки и подправки. Разбира се най-отива розмарин на агнешкото месо. Може да се включи мащерка, мента или риган в средиземноморски стил ако се приготвя“, обясни блогърът.

Времето за печене също е специфично при агнешкото месо. „Времето зависи от това каква част печем от месото. Ако са например котлетите, където месото е доста деликатно и крехко, тогава не ни трябва много време. Месото трябва да остане сочно. Ако печем бутче или плешка, тогава можем да го задушаваме по-дълго време във фурната – в началото покрито, а след това да се открие, за да може да се запече хубаво на повърхността и да стане коричка. Тогава времето може да варира от 2 дори до 4 часа. Зависи от това каква температура сме сложили на фурната. При 180 градуса около 3 часа ще имаме хубаво задушено месо“, обясни Петрова.

Доброто настроение е най-важно за приготвянето на козунаците. Има тънкости, които са важни да се спазват, за да се получат така желаните конци. „Важно е да използваме брашно с по-високо протеиново съдържание и разбира се дълго месене. Хубаво е в козунака да има два вида мазнина – едната да е животинска, а другата да е растителна. Животинската може да е с краве масло или свинска мас. При растителната може да използваме неутрално на вкус олио – слънчогледово или от гроздови семена“, обясни блогърът. Важно е захарта козунака да не е твърде много. Причината е, че ако прекалим ще попречим на образуването на конците. „Правилото е около 300 гр. захар за 1 кг. брашно. Козунакът хем е сладък, хем имаме добре развит глутен, съответно и хубави конци“, допълни Йоана Петрова. Относно ароматите може да се използват ванилия, лимонова кора, а пълнежът е въпрос на въображение и вкус. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Зоопарк Бургас могат вече да се видят редки мини магарета

Зоопарк Бургас представя на посетителите си нова атракция – двойка мини магарета с височина около 75 сантиметра. Те са сред най-редките представители на вида и са ценени в световен мащаб. Животните са мъжко и женско и се отличават с различни окраски – бяло с кафяви петна и кафяво с бели петна. Мини магаретата са известни със своя кротък характер и..

публикувано на 25.08.25 в 16:00

За балерината Петя Иванова сцената е наркотик, а кайт сърфингът бягство от реалността

Кайт сърфингът е най-атрактивният индивидуален ветроходен спорт, който много бързо набира популярност последните 20 год.  Кайтсърфърите се движат по повърхността на водата на малък сърф, като използват силата на вятъра със специално хвърчило за целта.   За една бургаска балерина реенето над вълните става любимо хоби. Повече от 20 години Петя..

публикувано на 25.08.25 в 13:00

Иван Костов, войник по професия и творец по душа, открива арт изложба в Бургас

Иван Костов открива днес изложбата си „Черно & Златно“.  Творецът не е професионален художник, но казва, че обича да рисува от дете. Т ой е военнослужещ, но в свободното си време, като хоби, взима четката и твори на белия лист, сюжети, които са го развълнували. Негови творби вече са участвали в международното биенале на Дома на..

публикувано на 25.08.25 в 12:30

Холивудският дизайнер Беркан Тюзунатач представи колекция кожени якета в Бургас

Известен в цял свят като „Дизайнер на знаменитости“, истанбулският творец Беркан Тюзунатач е носител на престижната награда „Най-доброто" и е любимец на редица холивудски звезди, сред които е представян като „мистериозния фаворит“ по време на събитията за Оскар.  Дизайнерът беше и една от модните сензации по време на  конкурса „Кралица на Бургас"...

публикувано на 25.08.25 в 12:00

Синеоката красавица Теодора Димова е новата „Кралица на Бургас“

Бургас избра своята нова Kралица на красотата – 18-годишната   Теодора Димова , която беше коронясана за  „Кралица на Бургас 2025“ . Подгласнички на победителката станаха  Каролина Атанасова  (23 г) и  Йоана Стоянова  (17 г). П обедителка учи за брокер и ще представлява града в националния конкурс „Мис България 2025“. В интервю пред БНР - Бургас..

публикувано на 25.08.25 в 11:30

Близо 25 хиляди са посетили Фестивала на фолклорната носия в Жеравна

В Жеравна завърши Фестивалът на фолклорната носия.  Създателят на фестивала и продуцент на фолклорен ансамбъл "Българе" Христо Димитров сподели за БНР, че посетителите тази година са били близо 25 000. За да навлязат на територията на фестивала, посетителите задължително трябваше да оставят съвременните средства за комуникация и да..

публикувано на 24.08.25 в 22:22

Фестивал на хвърчилата по пътя на птиците Via Pontika

Лятото на 2025 г. завършва с вълшебна цветна феерия по българския черноморски бряг. Пъстроцветни хвърчила, творчески работилници, спортни демонстрации и концерти под открито небе обещават незабравими мигове край морето.  Въздушните артисти от страната и чужбина ще обходят цялото наше черноморско крайбрежие от юг на север, следвайки черноморския..

публикувано на 24.08.25 в 11:00