При приготвянето на агнешкото месо може да включим червен пипер, кимион и дори кардамон, който дава по-цитрусов аромат. Йоана Петрова поясни, че месото може да поеме много и различни подправки. „Лимонова кора също му подхожда, но нека не забравяме и зелените билки и подправки. Разбира се най-отива розмарин на агнешкото месо. Може да се включи мащерка, мента или риган в средиземноморски стил ако се приготвя“, обясни блогърът.
Времето за печене също е специфично при агнешкото месо. „Времето зависи от това каква част печем от месото. Ако са например котлетите, където месото е доста деликатно и крехко, тогава не ни трябва много време. Месото трябва да остане сочно. Ако печем бутче или плешка, тогава можем да го задушаваме по-дълго време във фурната – в началото покрито, а след това да се открие, за да може да се запече хубаво на повърхността и да стане коричка. Тогава времето може да варира от 2 дори до 4 часа. Зависи от това каква температура сме сложили на фурната. При 180 градуса около 3 часа ще имаме хубаво задушено месо“, обясни Петрова.
Доброто настроение е най-важно за приготвянето на козунаците. Има тънкости, които са важни да се спазват, за да се получат така желаните конци. „Важно е да използваме брашно с по-високо протеиново съдържание и разбира се дълго месене. Хубаво е в козунака да има два вида мазнина – едната да е животинска, а другата да е растителна. Животинската може да е с краве масло или свинска мас. При растителната може да използваме неутрално на вкус олио – слънчогледово или от гроздови семена“, обясни блогърът. Важно е захарта козунака да не е твърде много. Причината е, че ако прекалим ще попречим на образуването на конците. „Правилото е около 300 гр. захар за 1 кг. брашно. Козунакът хем е сладък, хем имаме добре развит глутен, съответно и хубави конци“, допълни Йоана Петрова. Относно ароматите може да се използват ванилия, лимонова кора, а пълнежът е въпрос на въображение и вкус.
Освен смирението и вярата, трапезата също се е превърнала в ключова за Великден. По какъв начин можете да превърнете блюдата за неделния ден в истинска наслада за сетивата? Коя е най-лесната рецепта за козунак и какво още може да сготвим? Готвачът и шоумен Ути Бъчваров съветва: „ Най-лесната рецепта за козунак е да намерите..
Как да опазим морското дъно показват ученически проекти по легороботика. Специализираният фестивал се проведе уикенда в Бургас с участието на ученици от 18 населени места в страната. Своебразните домакини от ОУ „Ал. Г. Коджакафалията“ участваха с два отбора. Проектът на четвъртокласниците показва различните зони на океана. Подобно бе и участието на..
Радослава Вълканова е един от най – известните флористи в Бургас. Тя разказва, че работата й с цветя е започнала случайно, но после се е превърнала в професия. Това, което прави, за нея е предизвикателство и я вълнува и днес. Работата й никога не е скучна, защото и дава възможност да реализира различни идеи и винаги да бъде различна...
Цветница е подвижен християнски празник, който се отбелязва както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се..
През 1961 година Юрий Гагарин излита в Космоса и прави първата обиколка около Земята. Полетът остава в историята на човечеството като първото изстрелване на човек в Космоса, а датата 12 април се превръща в Международен ден на космонавтиката и авиацията . Авиомузеят на Летище Бургас ще отбележи празника с интересна програма...
28 отбора от 18 града, както и отбор от българското училище в молдовския град Тараклия, ще се включат във фестивала на роботиката FIRST® LEGO® League, който се открива в Бургас днес. Състезание с роботи, Лего изложение, представяне на иновативни проекти и прожекции на документални филми са включени в програмата на форума. Фестивалът на роботиката ще..
Бургас отново е домакин на най-мащабния световен фестивал за LEGO роботика. На 12 април в Международния конгресен център ще се проведе състезанието от сезон DIVE с участници от 18 населени места, включително Тараклия (Молдова). Събитието включва състезания с роботи, презентации на проекти, демонстрации, форум за опазване на океаните и вечерен хепънинг..
Освен смирението и вярата, трапезата също се е превърнала в ключова за Великден. По какъв начин можете да превърнете блюдата за неделния ден..