„От останалото агнешко месо може да направим овчарски пай. Месото така или иначе вече е сготвено, просто можем да добавим повече пролетни зеленчуци – грах или аспержи. След това да го покрием с картофено пюре. Можем да използваме и някакво многолистно тесто и да го запечем. Така ще получим ново ястие. Друг вариант за агнешкото е да го загърнем в някаква пита - хляб или пшенична тортия също със зеленчуци, хумус или млечен сос. Има такова ястие от източната кухня, което се казва шаварма“, обясни тя.
С останалите яйца можем да направим салати, като ги смесим с майонеза, цедено кисело мляко или заквасена сметана. „Друго предложение от източната кухня е да направим къри яйца. В случая се сотират лук, чесън. Добавят се източни подправки като куркума, джинджифил и кимион. Става много вкусно ароматно ястие. Аз задължително слагам и прясна мента, която дава свеж аромат и вкус на всички пикантни подправки“, обясни кулинарния блогър.
Според нея най-удачно за останалия козунак е да го превърнем в пудинг. „Нарязва се на филийки и се залива със смес като за крем карамел от разбити яйца, прясно мляко, захар. Може да се добавят аромати като ванилия, лимонова кора. Ако козунакът е чист и няма пълнежи в него, може да се добавят сушени или пресни плодове като ягоди. Друг вариант е да се направи като бисквитена торта със сладкарски крем. Филийките козунак да се наредят като блатове и между тях да се сложи сладкарския крем. И така да се остави да попие. това е много хубаво и вкусно предложение особено за децата“, обясни тя.
Йоана Петрова е кулинарен блогър от 2008 г. В момента тя е професионален сладкар, и както сама описва себе си „изследовател на храната и нейното приготвяне“. В нейния блог може да научим не само как да приготвяме трудни и интересния ястия, но и да пътешестваме заедно с нея, опитвайки рецепти от целия сват. За себе си казва, че има малка компактна кухня, голяма кулинарна библиотека и огромно желание да приготвя разнообразна храна. Най-важното обаче, което трябва да запомним е да последваме нейния пример, а именно – да приготвяме храна, която да ни е вкусна.
Седемнадесето издание на празника на пъпеша се провежда в каварненското село Българево. Събитието за поредна година събира местни жители, гости и любители на сладкия летен плод на централния площад в селото. Тазгодишното издание се организира от Община Каварна със съдействието на кметството и Народно читалище „Народен Будител – 1940“ в Българево. В..
Лонгозните гори по нашето Черноморие представляват крайречни гори, разположени в долните течения на някои черноморски реки, където климатичното влияние на морето е най-ясно изразено. Характерният облик на лонгозните гори по Българското Черноморие е свързан с участието на редица растения с дълги увивни стъбла (лиани). Тези горски формации са..
14 – ти Фестивал на занаятите „По Малкотърновски – от извора на Странджа“ 2025 ще се проведе днес и утре в Малко Търново . По време на събитието отново ще бъдат представени елементи от уникалните странджански занаяти, кухня, традиции и фолклор, съобщи Милена Райчева, секретар на читалище „Георги Попаянов 1914“, организатор на..
Националният археологически резерват „Деултум“ край село Дебелт ще бъде домакин днес на античния фестивал „Деултум - малкият Рим в Тракия“. " Събитието отбелязва 45 години от началото на археологическите проучвания на първата римска колония на територията на днешна България, а именно Деултум “ - казва директорът на общинския исторически музей в..
Бургас е домакин за 13-ти път на Wine & Spirits Fest 2025. Международният конгресен център на Морска гара ще събере почитатели на виното, спиртните напитки и автентичната фермерска храна в три дни, посветени на вкуса и вдъхновението между 25 и 27 юли. За първи път събитието ще се проведе под патронажа на Президента на Република България – Румен..
За втора поредна година в програмата на Младежкия международен център-Бургас е включен курс по самозащитата. Занятията са безплатни и се провеждат един път седмично в сградата ММЦ-Бургас в комплекс "Меден рудник". Радостина Николова притежава II дан по Полицейска лична защита, и на участниците в курса предава своя опит като инструктор към..
През 1958 година любители водолази регистрират за първи път отделни дървета, без да знаят, че става въпрос за подводна каменна гора от епохата на Миоцена. Тя се намира в района на Созопол и засега на науката не е известен друг подобен природен феномен. Геоложките слоеве доказват възраст от 20 милиона години , разказа пред БНР доц...
Лонгозните гори по нашето Черноморие представляват крайречни гори, разположени в долните течения на някои черноморски реки, където климатичното влияние на..
Седемнадесето издание на празника на пъпеша се провежда в каварненското село Българево. Събитието за поредна година събира местни жители, гости и любители..