Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да правим с останалите от Великден козунак, агнешко и яйца?

Снимка: www.kulinarno-joana.com


След Великден все още ни остава храна от богатата празнична трапеза. И колкото и добре да сме се справили като кулинари или колкото и да обичаме ястията, които ни приготвят нашите близки, след втория ден малко започва да ни омръзва. Кулинарният блогър Йоана Петрова предложи няколко варианта за това как може да преобразим агнешкото месо, козунака и яйцата.

„От останалото агнешко месо може да направим овчарски пай. Месото така или иначе вече е сготвено, просто можем да добавим повече пролетни зеленчуци – грах или аспержи. След това да го покрием с картофено пюре. Можем да използваме и някакво многолистно тесто и да го запечем. Така ще получим ново ястие. Друг вариант за агнешкото е да го загърнем в някаква пита  -  хляб или пшенична тортия също със зеленчуци, хумус или млечен сос. Има такова ястие от източната кухня, което се казва шаварма“, обясни тя.

С останалите яйца можем да направим салати, като ги смесим с майонеза, цедено кисело мляко или заквасена сметана. „Друго предложение от източната кухня е да направим къри яйца. В случая се сотират лук, чесън. Добавят се източни подправки като куркума, джинджифил и кимион. Става много вкусно ароматно ястие. Аз задължително слагам и прясна мента, която дава свеж аромат и вкус на всички пикантни подправки“, обясни кулинарния блогър.

Според нея най-удачно за останалия козунак е да го превърнем в пудинг. „Нарязва се на филийки и се залива със смес като за крем карамел от разбити яйца, прясно мляко, захар. Може да се добавят аромати като ванилия, лимонова кора. Ако козунакът е чист и няма пълнежи в него, може да се добавят сушени или пресни плодове като ягоди. Друг вариант е да се направи като бисквитена торта със сладкарски крем. Филийките козунак да се наредят като блатове и между тях да се сложи сладкарския крем. И така да се остави да попие. това е много хубаво и вкусно предложение особено за децата“, обясни тя.

Йоана Петрова е кулинарен блогър от 2008 г. В момента тя е професионален сладкар, и както сама описва себе си „изследовател на храната и нейното приготвяне“. В нейния блог може да научим не само как да приготвяме трудни и интересния ястия, но и да пътешестваме заедно с нея, опитвайки рецепти от целия сват. За себе си казва, че има малка компактна кухня, голяма кулинарна библиотека и огромно желание да приготвя разнообразна храна. Най-важното обаче, което трябва да запомним е да последваме нейния пример, а именно – да приготвяме храна, която да ни е вкусна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха надгробен надпис с тракийски имена при разкопки край Созопол

Археолози проучиха некропол в местността Каваци край Созопол. Той е в периметър, част от историята на Аполония Понтийска и е датиран от IV в. пр. Хр. Открити са интересни артефакти, съобщи директорът на археологическия музей Димитър Недев: „ Това е един много интерес участък с интересни погребения, в които се открива нюанс на..

публикувано на 05.11.24 в 08:40

Започна коледната дарителска кампания "Операция: Плюшено мече"

„Операция: Плюшено Мече“ е най-мащабната коледна кампания за сбъдване на детски мечти на деца и младежи в неравностойно положение в България. На 1 ноември започна 17 - тото й издание. Всяка година с екип от 250 доброволци в цялата страна и с помощта на хиляди дарители от България и чужбина, организацията прави Коледата възможна за малки и големи в..

публикувано на 03.11.24 в 17:00

За бебешките партита и инфлуенсърството разказват Криси и Арти

Една от най-популярните бургаски двойки Кристина Дончева и Артьом Анатолиевич – Арти, зарадваха всички свои фенове с новината, че очакват втората си рожба.  Бургазлийката, която стана един от най-запомнящите се участници в „Гласът на България“ – и Арти се сгодиха по време на полуфиналите във формата през 2020-та, а година по-късно станаха родители..

публикувано на 03.11.24 в 13:43

Изложба на канарчета гостува в Експозиционен център „Флора“

Над 200 изящни сладкопойни канарчета участват в изложба- конкурс в Експозиционен център „Флора“.   Ще бъдат представени различни редки видове, които ще впечатлят посетителите с ярки цветове и съчетания на украски, както и изумителните  фигурно-стойкови канарчета с различни форми на телата и оперението. Международно жури ще оценява птичките и ще награди..

публикувано на 03.11.24 в 07:54
Данка Георгиева, директор на Държавен архив - Бургас

Денят на народните будители в Бургас - тържествен и отговорно организиран през 30-те години на XX век (СНИМКИ)

С молебен, шествие и празнична украса Бургас е отбелязвал Деня на народните будители през 30 години на миналия век. Улиците  са били украсени със знамена. Денят е бил неучебен, но присъствен и местните училища дейно са се включвали в провеждането на празничните събития.   Най – ранният документ, които е запазен в местния..

публикувано на 01.11.24 в 08:40

Колко струва в България подготовката за Halloween

Между няколко лева до няколко десетки лева струват артикулите, свързани с отбелязване на Halloween.  Денят на Вси светии, познат с въпроса "пакост или лакомство", става все по-популярен у нас, а търговската мрежа от повече от месец е изпълнена със "страшни оферти" – от бонбони и чипсове, на чиито опаковки са изобразени характерните за деня тикви,..

публикувано на 31.10.24 в 12:42

Експонати от Археологическия музей в Созопол участват в престижна изложба в САЩ

Четири артефакта от Археологически музей – Созопол ще бъдат представени в изложба в музея „Гети“ в Лос Анджелис, Съединените щати. Тя е под надслов „Древна Тракия и античния свят. Съкровища от България, Румъния и Гърция“. В нея участват 14 музея с над 15 предмета, като 90 % от тях са български. Откриването ще е на 3 ноември...

публикувано на 30.10.24 в 14:41