Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни скрининги за макулна дегенерация в Бургас

снимката е илюстративна
Снимка: Архив

Кампания с безплатни скрининги за макулна дегенерация ще се предоставят в периода 17 май - 17 юни. От инициативата е препоръчително да се възползват хората на възраст над 50 години, които имат намалено зрение, дефекти в зрителното поле, разкривяване на образите и други тревожни симптоми. За всички пациенти са предвидени и подаръци.

Скринингите ще се извършват със свръхмодерна апаратура за очна диагностика, която до преди година не беше достъпна за пациентите от Бургаско и за да получат услугата им се налагаше да пътуват до София, Пловдив и Варна. Апаратът „Angioplex OCT Cirrus“ позволява на лекарите да надникнат и изследват невидими досега слоеве в очното дъно. Освен изключителна прецизност и точност в диагностицирането, той дава възможност и за проследяване на заболяването.

Тъй като зениците на пациентите ще бъдат медикаментозно разширени за изследването, офталмолозите на медицинския център „Оксиком“  предупреждават, че няколко часа след процедурата е възможно зрението на близко разстояние да бъде влошено, както и че не трябва да се шофира преди зениците да се свият до нормалното им състояние.

Желаещите да се включат в кампанията трябва да се запишат предварително на тел. 056/860210, 056/860 839 или на 0886/ 161 161. Направление от личен лекар не се изисква.

Макулната дегенерация е коварно заболяване, което се характеризира с бавно, неболезнено влошаване на централното зрение и най-често засяга двете очи в различна степен. В резултат на това се затруднява четенето, ясното фокусиране на предмети, разпознаването на лица. Постепенно се появява замъгляване и размазване на зрението, което силно затруднява ежедневието на човек и влошава качеството му на живот. Макулната дегенерация е най-честата причина за тежка, невъзвратима загуба на зрение сред хората над 55 години.

Сред рисковите фактори за развитие на заболяването са наследственост, принадлежност към кавказката /европеидната/ раса, тютюнопушене, хипертония, хиперхолестеролемия и захарен диабет.

При случай на макулна дегенерация, свързана с възрастта /МДСВ/, профилактиката и превенцията играят най-важната роля, тъй като състоянието е необратимо и изгубеното зрение не може да бъде възстановено.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НЗОК ще уведомява за протоколите за скъпи лекарства по телефона или онлайн

От 1 септември Здравната каса ще уведомява пациентите за протоколите им за скъпи лекарства, както и за помощни средства със съобщение по телефона или чрез онлайн платформата "Вайбър", съобщава БТА.  Изпълняващият длъжността управител на Касата проф. Момчил Мавров обясни, че към съобщенията няма да има прикачени файлове или линкове, няма да се изискват..

публикувано на 28.08.24 в 17:00

От 1 септември влизаме в здравното си досие без електронен подпис

От 1 септември пациентите ще имат достъп до електронното си здравно досие и без електронен подпис. То ще може да се достъпи на мобилен телефон чрез приложение, след активация от оторизиран служител.  В досието може да се види цялата здравна информация, качена за пациента от личния лекар, специалисти, лаборатории и болници.   С..

публикувано на 28.08.24 в 08:40

По 2000 лева ще получат семейства от Бургас с репродуктивни проблеми

На 19 души да бъдат отпуснати еднократно по 2 000 лева за подпомагане на процедури инвитро. Докладната записка на общинския съветник д-р Светослав Тодоров бе разгледана днес по време на Комисията по социални дейности. Отпускането на финансова помощ е за хора с репродуктивни проблеми, които живеят на територията на Община Бургас. В..

обновено на 27.08.24 в 11:38

Експерти ще обясняват причините за миризмите на нефтопродукти в Бургас

През последните седмици миризмата на нефтопродукти във въздуха на Бургас, която се усеща в различни часове и части на града, влезе и в заседанието на постоянната комисия по околна среда към Общинския съвет. Съветниците решиха да има извънредно заседание на същата комисия по темата, с идеята на нея да присъстват различни експерти, които да..

публикувано на 26.08.24 в 14:50
Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева и кметът на Бургас - Димитър Николов

Д-р Людмила Желязкова е новоизбраният директор на бъдещия кръвен център в Бургас

 Вече има назначен директор на Районния кръвен център в Бургас, обяви на посещение в морския град служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Това е д-р Людмила Желязкова, която досега оглавяваше Отделението по трасфузионна хематология към УМБАЛ-Бургас. До края на август трябва да бъдат назначени 9 служители, които да отговарят..

публикувано на 23.08.24 в 15:37

Ендокринолог: Все повече мъже страдат от дисфункция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е контрольор на нашия метаболизъм, каза ендокринологът д-р Надя Делииванова, която работи в държавната болница в Бургас. Хормоните, които произвежда жлезата отговарят за нашето тегло, настроение, състояние на косата и кожата. Стресът и приема на определени храни могат да повлияят на щитовидната жлеза, която е много..

публикувано на 21.08.24 в 08:20
Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата

Болница "Сърце и мозък" ограничава свободата на избор на пациента, но не подлежи на санкция

Безспорно установена е недобра практика на бургаската болница "Сърце и мозък" да издава рецепти, които са видими само в аптеката ѝ, но няма нормативно основание тя да бъде санкционирана, въпреки че тя ограничава свободата на избор на пациента.  Това е заключението на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов..

публикувано на 16.08.24 в 15:05