Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнографският музей на нов адрес от днес

Преместването е временно, докато се извършва ремонт на Бракаловата къща



Бургаският Етнографският музей е в нов временен дом от днес. Той посреща своите посетители в красива стара сграда срещу хотел „Приморец“. Преместването се наложи поради ремонт на постоянната сграда на Етнографската експозиция на Регионалния музей.

Новият дом на музея е изключително красива стара сграда, построена през 1910 година по проект на известния италиански архитект Рикардо Тоскани. В нея е живял един от кметовете на град Бургас от периода след Освобождението – Никола Александров.

Етнографската експозиция е подредена в две зали, съобщи уредникът Росица Топалова:

„За всеки, който влезе тук ще е интересно да усети една специфична атмосфера, самата къща предразполага към етнографска експозиция. В първата зала сме представили костюмите от всички етнографски групи в региона, а нашият музей разполага с най – богатата колекция на костюми в Югоизточна България. Тук сме представили и хоризонтален стан и процеса на обработване на вълната. Във втората зала са празничните ни костюми, които следват календарните празници. Представени са и сватбени костюми от село Зидарово, заедно с целия реквизит. Може да бъде видяна и колекцията ни от чанове.“

Освен като място за представяне на експозицията на музея, в сградата се пазят и всички материали от фондохранилището. Къщата е предоставена безвъзмездно от хотел „Приморец“ за нуждите на музея за периода, в който ще се извършва ремонта на Бракаловата къща.

Етнографският музей очаква своите посетители на адрес: гр. Бургас, ул.. „Княз Александър Батенберг“ 12-14. Работното му време през май ще е от вторник до събота: 09:00 часа – 17:00 часа, а в неделя: 09:00 часа – 14:00 часа.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Група Б.Т.Р. с концерт "30 години на сцената" в Бургас

Б.Т.Р. отбелязва 30 години успешна музикална кариера с турне в страната.  В Бургас рок групата ще гостува на 9 август, петък в Летния театър.  „За нас тези 30 години минаха неусетно, това е голям период от спомени и имаме толкова много спомени, оставяме страхотно наследство след нас! Минаха бързо, уверено крачихме с работата си през времето..

публикувано на 08.08.24 в 09:10

Галина Шехирян представя „Споделени пространства“ в галерия „Пролет“

Бургаската галерия „Пролет“ представя изложба на художничката Галина Шехирян.   "Тя е  измежду малкото български художници, които непрекъснато експериментират с материали.  Завършила специалност „Текстил“, в първата си самостоятелна изложба през 1987 г. тя показва пластики от дърво. Това са необичайни за времето си, авангардни, провокиращи творби...

обновено на 08.08.24 в 08:23
Кадър от филма

Предлагат актьора Васил Банов за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на Президента на Република България да издаде указ за награждаването на Васил Банов с орден „Св.Св. Кирил и Методий" огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството. Васил Банов е един от най-обичаните български актьори, който оставя ярка черта в..

публикувано на 07.08.24 в 16:11

Бургас ще се потопи в цветовете и ритъма на индийския танц

Бургас ще се потопи в ритъма на индийската култура с въздействащите изпълнения на едни от най-известните и утвърдени изпълнители на индийски класически танци. Програмата Rasa-Nishpatti ще предложи палитра от избрани представления от репертоара на Бхаратанатям, постановка създадена, за да предизвика човешките емоции. Събитието ще се случи на 14  август..

публикувано на 07.08.24 в 14:14

Остров Анастасия празнува 10-ти рожден ден с богата програма

На 15 август остров Света Анастасия ще отбележи с богата културна програма 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни ви очакват много концерти, изложба, поетично четене и още изненади. Въпреки че светицата-патрон на острова се почита на 22 декември, празникът на единственото обитаемо късче земя по българското..

публикувано на 07.08.24 в 11:57

Фестивалът „С книга на плажа“ се завръща на алеята пред Флората

Вълнуващи срещи на читатели с интересни автори, представяне на най-новите книжни заглавия и богато разнообразие от произведения, подредени по щандовете на български издателства. Това ще се радват посетителите на бургаския фестивал „С книга на плажа“. Тази година той ще се проведе в дните от 14 до 18 август на алеята пред Експоцентър „Флора“. ПРОГРАМА..

публикувано на 07.08.24 в 11:47

"Идеи без граници" на Даниел Ненчев в Регионалната библиотека в Бургас

Журналистът Даниел Ненчев ще представи в Бургас книгата си „Идеи без граници“.  В нея той е събрал най-добрите си интервюта с хора на изкуството, родени в България. Сред тях са Васко Василев, Алек Попов,  Райна Кабаиванска, Георги Господинов и Теодор Ушев.  В края на всеки разговор авторът е извел афористични мисли на интервюирания, които..

публикувано на 07.08.24 в 10:35