Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открити ателиета за лятната ваканция организира читалище "Асен Златаров 1940"

НЧ „Асен Златаров 1940“ организира открити ателиета по време на летния сезон. Те се осъществяват по проект "Заплетени чудеса", който е част от програмата на Община Бургас за съфинансиране на културни проекти - първа сесия. Инициативата е и по повод 165 години Общонародно читалищно дело.

Проектът „Заплетени чудеса” е свързан с идеята за синергията между образование и култура. Образованието по изкуствата, ранното откриване и насърчаване на способностите, творческото развитие и изразяване в различни области е с доказана полза за реализацията на човека в обществото. Идеята е, срещу направен абонамент в библиотеката на читалището, подрастващите да имат възможност да се докоснат до колкото може повече вдъхновяващи личности от различни сфери на живота и изкуството.

В рамките на 3 месеца  в читалището ще се проведат 10 творчески ателиета с игрови характер в областите: танц, театър, екология,  музика, литература,  занаяти,  науки, изобразително изкуство, фотография, кулинария. Теренът пред читалището ще се превърна в открита читалня, занималня за дейностите по проекта. Ателиетата ще бъдат водени от млади и изтъкнати бургаски творци, осъществяващи дейността си като свободни професии в областта на културата и изкуството. Всяко ателие ще произведе кратък творчески продукт, с участието на децата – научени песни и танци, изработени картини, кукли и сувенири, създадени кратки пиеси и др. Резултатите от летните занимания ще бъдат представени в последните за сезона занимания на всяко ателие, под формата на малка продукция, изложба и арт инсталация.

Сцена за реализиране на проекта е пространството пред сградата на НЧ „Асен Златаров 1940“, което се намира на емблематична за град Бургас улица „Александровска“. За целите на проекта то ще бъде трансформирано в удобна и уютна зона, хармонично вписана в градската среда. Предвид уникалната възможност за интегриране на гражданите и туристите на града с проекта ще работим за обособяването на зоната като сезонна културно-туристическа атракция. С него се дава възможност за организирана и качествена активност през целия делничен ден, като всеки може да се включи според индивидуалните си нужди чрез мотивиран избор.

Проекта „Заплетени чудеса“ поставя акцент върху теми и дейности актуални и близки, както до характера и психологията на българина, така и до съвременното европейското и световното самосъзнание. Те са с културно-естетически, образователен, развлекателен, изследователски характер от сферата на изкуството, образованието, спорта, туризма, екологията и др. сфери.

В месеците на активност по проекта младите хора ще бъдат не просто участници, а творци, актьори и съзидатели. По този начин децата се обучават на лидерство, на дисциплина, на умение да се създава творчески продукт и ако не станат бъдещи професионалисти в областта на изкуствата, то ще имат възможност да се реализират във всички области на живота с получените лични качества. Те ще бъдат бъдещите образовани зрители и потребители на културни продукти, любители на изкуството.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас ще бъде цялостно обновена

Текат ускорени строително-ремонтни дейности в сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас. От Общината информират, че са завършени голяма част от фасадите, които са топлоизолирани. Обновява се отоплителната система. Монтирани са фотоволтаични панели. Предвижда се осигуряване на достъпна среда и обособяване на СТЕМ център.  Образователната среда ще бъде..

публикувано на 04.07.24 в 15:14

БСУ е одобрен за Европейски университет на пристанищните градове

Бургаският свободен университет (БСУ) вече е част от алианс на Европейските университет на островните, пристанищните и крайбрежни територии (ЮНИКоуст) - European University of Islands, Ports and Coastal Territories (EUNICoast). Това е възможно след  решение на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура от 28 юни 2024 г. Проектът..

публикувано на 04.07.24 в 12:10
Проф. Христо Бозов

Ректорът на "Проф. д-р Асен Златаров" поиска преименуване на университета

Преименуване на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ поиска ректорът му проф. Христо Бозов в писмо до Бургаския общински съвет. Той предлага новото име да е Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“. В мотивите си ректорът посочва, че акцентирането на Бургас начело на името ще подчертае традициите и практиките в образоването на..

публикувано на 04.07.24 в 07:30

Бургаските седмокласници изкараха оценка "Добър" и по български, и по математика

Регионалното управление на образованието обяви обобщените си данни за резултатите от изпитите след 7. клас в Бургас и в останалите общини от областта.  И по двата предмета средният брой точки в областния град надвишават средните за страната. "Малко по-добре сме от националното ниво, което значи, че има още доста какво да свършим" - коментира пред..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Децата от Лятната академия организират базар с кауза до Часовника

Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия - филиал Бургас организира благотворителен базар под надслов "Деца помагат на деца". Събитието цели да се съберат средства за закупуването на материали за рисуване за деца в нужда. Благотворителният базар се организира за втора година. От една седмица..

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Несебър бе домакин на финала на турнира „Математика без граници“

За единадесета година Несебър бе домакин на финала на престижния международен турнир „Математика без граници“, който се провежда под патронажа на кмета на общината Николай Димитров. Награждаването на победителите се състоя на амфитеатъра в старинния град. „Купа на кмета“ бе връчена на шампионите Теодор Атанасов - 1 клас, София, и Владимир Джурица, 9..

публикувано на 02.07.24 в 11:46

Ученици от гимназията по транспорт изработиха соларна зарядна станция

Ученици от ПГ по транспорт в Бургас изработиха соларна зарядна станция за електромобили и собствени нужди. Те са от специалност "Електрически превозни средства".  Приспособлението не само зарежда електрически автомобили, но и охлажда училищните стаи през лятото и ги затопля през зимата. Конструкцията с мощност ~ 10 kW,  ще произвежда енергия за..

публикувано на 02.07.24 в 11:31