Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Андонов сам демонтира скулптурата си на Боян Мага

5
Скулптурата на Боян Мага преди и сега
Снимка: БНР Бургас

Скулптурата на Боян Мага в зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас е била демонтирана от нейния автор. Това потвърди за БНР Бургас скулптурът Георги Андонов, създал противоречивия монумент. Той е категоричен, че в тези действия няма политическа намеса. 

"Политиката няма място в моето изкуство. Аз съм решил да премахна скулптурата преди изборите, за да видя каква ще е тяхната реакция. Това е част от моя пърформанс", сподели Андонов. 

Той допълни, че не е решил кога и дали инсталацията на Боян Мага ще бъде върната на мястото си. 

ГЕОРГИ АНДОНОВ

На въпрос дали е случайно, че масонските знаци са заличени, авторът на пластиката заяви: 

"Не е случайно, аз ги изтрих, защото обществото явно не е готово."

Покриха с найлон статуята на Боян Мага в Бургас


Припомняме, че пластиката на човек с вериги и с две лица – човешко и вълче и масонски символи в основата, доведоха до сериозни дискусии в общественото пространство. Близо четириметровата скулптура е на Боян Мага, сочен за един от създателите на богомилството.


Най-остро срещу монумента реагира една от политическите партии. Те сравниха символите като такива, които са използвани в сатанистки ритуали, а скулптурата – като отблъскваща и призоваха тя да се премахне, иначе те ще предприемат действия в тази посока.


Сливенският митрополит Йоаникий се обяви против паметника на Боян Мага

Преди няколко месеца в свое изявление Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий също изрази своето възмущение от факта, че  статуята е поставена на публично място, без тази инициатива да е била предмет на обсъждане с обществеността  и отговорните институции.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

Свързани новини

Покриха с найлон статуята на Боян Мага в Бургас

Представители на ПП „Възраждане“ покриха с найлон статуята на Боян Мага в Бургас .  „Паметникът не кореспондира нито с истината, нито с историята, нито с християнските ценности в България. Този паметник се появи през януари тази година. Много..

публикувано на 25.04.21 в 16:45

За Боян Мага, масонските символи и как една скулптура просто изникна

Една любопитна скулптура се появи преди дни в Зоната за обществен достъп в Бургас и буквално взриви общественото мнение. Леко стряскащата визия на човек с вериги и с две лица – човешко и вълче и масонски символи в основата, доведоха до сериозни..

публикувано на 17.02.21 в 14:30
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Сливен

Кръстовището на „Розова градина“ в Сливен ще отвори за движение на 15 септември

Да не се възстановява движението на „Розова градина“ докато се провежда фестивала на 100-те войводи. За това настояват от сливенската полиция в писмо до Общината. Според органите на реда това се налага с оглед безопасността на движение и опазване живота..

публикувано на 13.09.24 в 15:10
Ивайло Иванов

Очакват се евросредства в помощ на хората с трайни увреждания

Към 11 септември са подадени близо 320 хиляди заявления за отпускане на целева помощ за отопление през предстоящия зимен сезон. 10 на сто от тях са получили отказ, съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов по време на..

публикувано на 13.09.24 в 14:43
Архив

„Меден рудник“ отбелязва традиционния си празник с музика и настроение

В деня на християнския празник Кръстовден, жителите и гостите на комплекс „Меден рудник”  отново ще празнуват с песни и танци. Тогава те ще отбележат традиционният си празник, който се организира от Народно читалище „Паисий Хилендарски 1928”, с..

публикувано на 13.09.24 в 13:48

Благотворителна боксова гала събира средства за онкоболни в Община Созопол

Първата в България благотворителна боксова гала вечер ще се състои в събота в Созопол от 19 часа на Летния театър. Със събраните средства ще бъде създаден фонд за подпомагане лечението на онкоболни граждани на община Созопол. Звездата на гала..

публикувано на 13.09.24 в 11:28

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в Бургас на Кръстовден

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в бургаския храм „Св.Св. Кирил и Методий“ на големия християнски празник Кръстовден на 14 септември. Миряните ще могат да се поклонят пред светинята от 9 часа.  Празнична Света литургия ще отслужи..

публикувано на 13.09.24 в 10:42

Променят маршрута на няколко автобуса заради ВиК ремонт в Бургас

Поради ВиК авария на бул. “Демокрация” в района на Турското консулство се налага промяна в маршрутите на линии 11,15, Б11, Б12 и 8, съобщават от община Бургас. От 9 до 15 ч. днес автобусите ще минават по бул. “Демокрация” – ул. “Ген. Гурко” – ул. “Цар..

публикувано на 13.09.24 в 09:37

Монтиране на водомери и аварии спират водата в няколко населени места в Бургаско

Без вода заради авария са малкотърновските села Звездец и Евренозово, съобщават от ВиК Бургас. Работи се отстраняването й. В каменското село Свобода пък се монтират водомери, което също налага прекъсване на водоподаването до 17 часа. Текущи..

публикувано на 13.09.24 в 09:09