Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активността на референдума в 4 села до Обзор надхвърли необходимия праг на валидност

Снимка: БНР

Избирателната активност на референдума, който се провежда в четири села край Обзор, надхвърли необходимия праг за валидност от 40%. Жителите на Баня, Паницово, Козница и Емона гласуват дали да останат или да се отделят от община Несебър. Допитването се провежда въпреки препоръката на ЦИК да бъде спряно.

До тази ситуация се стигна, след като преди няколко месеца жителите на Обзор и още 6 села с мнозинство решиха да се отделят от община Несебър в нова административна единица с център Обзор. Тогава 73 % от участвалите гласуваха да се отделят от община Несебър. И с решение от 1 март избирателната комисия в Несебър обяви, че предложението за създаване на нова община с център Обзор е прието.

В сегашното допитване 226 жители на четирите села отговарят на въпроса: „Подкрепяте ли предложението Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в пределите на община Несебър“. 

Референдумът се провежда въпреки решение на административния съд в Бургас, че такова допитване е незаконосъобразно и препоръката на ЦИК за отмяната му. Но общинската избирателна в Несебър късно снощи реши референдум да има.

Избирателната активност към 12 часа беше 25 на сто, а след 14 часа достигна прага, за да се счита за валиден референдумът - да са гласували над 40 на сто от избирателите.

В най-голямото село - Баня, до 11 часа бяха гласували 30 души. Подали своя вот там изразиха надежда гласът им да бъде зачетен и че допитването няма да бъде обявено за незаконно.

Няма постъпили жалби за нарушения в Общинската избирателна комисия в Несебър.

Жители на селата, които трябва да бъдат отделени от община Несебър, протестираха днес срещу отделянето.

„Референдумът свърши своята работа, хората са вече разединени. Имаме приятели, роднини в Обзор, зачитаме техния вот, но оттам няма същото разбиране. Нашият вот е да останем в община Несебър“, каза местен жител.

„Ако евентуално нашето искане не бъде осъществено – да бъдем към община Несебър, ще обявим гражданско неподчинение и ще затворим пътя Бургас-Варна“, каза гласоподавателка.

„Смятам, че една малка община, като бъдещата Обзор, няма как да генерира достатъчно приходи за себе си, а камо ли да оправи и околните села“, каза друга жена.

Организаторът на протеста Росица Ракова се обърна към премиера.

„Чуйте гласа на народа, това че 1000 човека казаха „да“, а 100 човека – „не“, не означава, че малките хора са по-малко значими от големия брат“, каза тя.

Росица Ракова обясни и защо въпреки съдебното решение общественото допитване трябва да се проведе.

„Продължаваме да твърдим, че бъдещата община Обзор няма как да се издържа икономически. Нашите надежди са да останем в пределите на община Несебър, да продължим да се надяваме на бъдещите проекти и планове с общината“.

Според жители на Обзор провеждането на нов референдум е незаконосъобразно.

„Гласувахме да преминем към община Обзор и все още се опитват да ни правят спънки и да оспорват и да се опитват да казват, че мнозинството от селата искат да си останат. Няма нищо такова“.

Четири са секционните комисии, които бяха разкрити днес. Гласуването с хартиени бюлетини продължава до 20 часа.

Един месец след референдума от 28 февруари за отделянето на Обзор от община Несебър, правителството реши да се обособи нова административна единица.

Президентът Румен Радев обаче не издаде указ с мотив, че по време на преброяване не може да се извършва териториално деление. Преброяването ще започне тази есен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Поморие не прие проекта за изменение на ПУП за мястото „Кораба“

Общинският съвет в Поморие не прие докладната записка на кмета Иван Алексиев за съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството „Кораба“. Идеята е теренът да се раздели, за да се обособят зелени площи и детска площадка. Днес заседанието на местния парламент се проведе при кворум от 20 съветници, след като не успя..

публикувано на 03.10.24 в 14:43

Втори дубъл - Общинският съвет в Поморие отново заседава

Съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството, известно в Поморие като „Кораба“, е включено в сесията на местния парламент в морския град.  Докладната записка е на кмета Иван Алексиев. Заседанието трябваше да се проведе в края на септември, но поради липса на кворум, то бе пренасрочено за днес от 10 часа...

публикувано на 03.10.24 в 08:40

Поради авария на промишлен водопровод на "Трапезица" е спряна водата

Поради авария на промишления водопровод, който е в района на кръговото кръстовище на „Трапезица“ и ул."Одрин", е спряна промишлената вода в посока ул."Одрин".   До отстраняването на аварията до утре,03.10.2024 г. в 17:00ч . няма да има вода, съобщават от ВиК Бургас.

публикувано на 02.10.24 в 22:41

Напредва ремонтът на пътя Царево-Лозенец

Напредват дейностите по основния ремонт на пътя Царево-Лозенец през къмпингите „Арапя“ и „Оазис“, съобщиха от община Царево.  Дейностите започнаха преди няколко седмици.  Въведена е временна организация на движението по време на основния ремонт.  Той ще се извършва на участъци и до началото на следващия летен сезон ще бъде завършен.

обновено на 02.10.24 в 17:23

Ангел от Лозенец върна изгубената заплата на своя колежка

Кой е Ангел от Лозенец, който намери и върна изгубен плик с пари?  18-годишното момче извършва доброто дело на 30 септември. Парите се оказват месечното възнаграждение на жена от Банско, с която Ангел вече се познава.  Днес кметовете на Царево Марин Киров и на Лозенец Женя Гандиева връчиха награди на младежа заради добрата му постъпка...

публикувано на 02.10.24 в 14:54

Ученици от Болярово се включиха в кампания "Бъди смел, бъди добър"

Ученици от 1 до 12 клас се включиха в първата инициатива по Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца „Бъди смел, бъди добър!“ в община Болярово. Над 100 деца изписаха с тебешир  мотото на кампанията и в един глас произнесоха „Ние сме смели и добри.“ Разпределени в 12 възрастови групи учениците пробягаха в..

публикувано на 02.10.24 в 14:34
Една от засегнатите от пожара къщи в село Воден.

Даренията за опожарените села Воден и Крайново надхвърлиха 226 хил. лева

226 493 лева достигна дарената сума за пострадалите жители на селата Воден и Крайново, съобщиха от Община Болярово. Средствата постъпват в обявената от нея банкова сметка. Предстои разпределението на сумата между останалите без домове жители на двете села при големите пожари през месец юли.  Сега хората живеят във фургони и е планирано до идната 2025..

публикувано на 02.10.24 в 12:20