Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталог представя 50 икони на Историческия музей в Бургас



Проектът „Каталог на иконите от Регионален исторически музей - Бургас“ беше одобрен за пълно финансиране от Министерство на културата. Отпуснати са средства в размер на 7 хиляди лева. С тях ще бъдат заснети и описани 50 икони, които са част фонда на музея, разказа уредникът Иванка Делева:

„Това са икони със забележителни качества, предстои тяхното професионално заснемане, със съответното описание на детайлите върху тях. Радваме се , че ще бъдат публикувани и атрибутирани, като това означава, че всяка икона ще бъде описана с размера си, датировката си и кратко описание на живописните сцени.“

В проекта ще бъдат обхванати всички т. нар. „спасени икони“, които музеят съхранява. Наречени са така, защото са спасени от полицията при полицейски акции при които са залавяни крадци, които са ги подготвяли за износ и продажба в чужбина. В каталога ще бъдат включени и икони, които са дарени през годините, придобити са след откупки или са открити по време на експедиции.

Проектът цели да популяризират достойнствата и значимостта на българското културно наследство, да се вникне в неговата същност и послание. Той вече се реализира, срокът за изпълнението му е до края на октомври. Готовият каталог ще бъде представен през месец ноември.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Славов представя в Бургас биографичната си книга

Българският поет и писател Васил Славов, който живее в Питсбърг, Пенсилвания представя в Бургас автобиографичния си роман „Строфи на кръвта“. Разказаното в книгата е провокирано от личната история на писателя – второ поколение емигрант. Особено ценни за сюжета са писмата от семейния архив между писателите-дисиденти Георги Марков и..

обновено на 09.10.24 в 12:27

Георги Господинов ще получи френския Орден за изкуство и литература

В резиденцията на френското посолство в София на 23 октомври българският писател Георги Господинов ще получи Ордена за изкуство и литература, степен "Кавалер". Орденът ще бъде връчен лично от френския посланик в България Жоел Мейер. Предложението за високото отличие е на министъра на културата на Франция Рашида Дати. На награждаването ще присъства и..

публикувано на 09.10.24 в 11:56

Радослав Бимбалов: Признай злото в себе си, за да го победиш!

"Признай злото в себе си, за да го победиш!", призова от Бургас писателят, общественик с ярки позиции и дългогодишен рекламист Радослав Бимбалов. Той представи новия си роман „Ти, мое подобие“ в регионалната библиотека. Авторът намира необичайна гледна точка към темата за състраданието в съвременното общество.  Разказвачът в книгата е самият..

обновено на 08.10.24 в 20:14

Йордан Маринов с ретроспективна изложба за 80-годишния си юбилей

Над 50 творби ще подреди бургаският творец и дългогодишен преподавател Йордан Маринов в Дружеството на бургаските художници. Изложбата ще е днес,  от 18.00 часа. Събитието се организира с подкрепата на Община Бургас, по повод 80-годишнината на художника, която се отбелязва на 15 октомври. Гостите на събитието ще се насладят..

обновено на 08.10.24 в 10:36

Започва традиционният "Фестивал на младите в изкуството”

Петото издание на инициативата „Фестивал на младите в изкуството” ще се проведе от 8 до 12  октомври в Бургас. Той отново ще предложи литература, изобразително изкуство, кино, вокални  и театрални работилници. За първа година във фестивала има участие на артисти от Чешката република, а публиката ще се наслади на интересна програма. Стартът на..

публикувано на 08.10.24 в 09:18

Бургаска галерия представя 22 знакови творби в столицата

Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" ще бъде представена с  22 творби от фонд "Живопис" на изложба в Съюза на българските художници в столицата.  Сред тях са творбите на Владимир Димитров -Майстора, Димитър Киров, Светлин Русев, Александър Петров, Атанас Пацев, Александра Мечкуевска, Ненко Токмакчиев, Стоян Цанев, Дамян Заберски и др,..

обновено на 08.10.24 в 07:55

Музиката на Йосиф Цанков в джаз концерта “Среща в приказката”

Музиката като вечност ще чуем в концерта  „Среща в приказката“ в Експозиционен център “Флора “ на 7 октомври от 19.00 часа. Почитателите на джаз музиката ще могат да се насладят на творчеството на Йосиф Цанков  в изпълнение на Симфониета Шумен,  джаз трио в състав Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – ударни, както и..

публикувано на 07.10.24 в 12:34