Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Галъп“: 34,5% избирателна активност към 19,00 часа

| обновено на 11.07.21 в 19:42

Избирателна активност от 34,5 към 19 ч., отчита екзитполът на агенция „Галъп интернешънъл болкан“, която е партньор на БНР в изборния ден и следи движението на вота и разпределението на силите към бъдещите мандати за 46-ото НС.

Към същия час на изборите на 4 април данните на „Галъп“ сочеха, че 43,9 на сто от избирателите са отишли до урните.

Към 17,00 часа избирателната активност в страната бе 29,1%, показваха данните на агенцията.

"Това е доста под активността, отчетена на изборите на 4-ти април, когато тя беше с повече от 10 процентни пункта по-висока. Наистина разликата е доста голяма", коментира Светлин Тачев от "Галъп интернешнъл".

Към 15.00 часа избирателната активност беше 24,8%.

„Сравнено с отминалите избори на 4 април, избирателната активност е малко по-ниска в  този час, което го отдавам на фактора лято и високите температури, което спира в тези часове, в които е най-силно слънцето, хората да излизат и да гласуват“, коментира Светлин Тачев.

Сутринта излязоха малко повече хора, отколкото на предишните избори. Вероятно в по-късните часове, когато и хладината ще е по-голяма, ще излязат и повече хора да гласуват, отбеляза Тачев пред БНР.

Гласоподавателите по-скоро не са притеснени от коронавируса, посочи той.

Тачев припомни, че 3 400 000 души гласуваха през април и това беше добра активност предвид ситуацията – пик на коронавирусната инфекция.

Към 13:00 часа избирателната активност беше 19,9%.

"Малко по-висока сме измерили на предходните избори – 21,7%. Към момента малко се забавя активността. Това до голяма степен може да се дължи на самия сезон. Към този момент в по-голяма степен са гласували твърдите ядра на партиите. Очакваме да се активизират следобед хората, които в последния момент са решили за кого да гласуват, а също така младите. Жителите на столицата в по-голяма степен най-вероятно ще излязат да гласуват", каза за БНР Яница Петкова от агенция "Галъп Интернешънъл Болкан".

Към 11:00 часа активността беше 13,3%, обясни по-рано днес изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл Болкан" Първан Симеонов. Той отчете, че в началото на изборния ден активността е била по-висока, отколкото на вота през април:

"Активността се движи в рамките на очакваното в изборите на 4 април. Следобедът ще е решаващ. Тогава ще проличи дали активността потегля нагоре или надолу. Сутринта беше малко по-висока, отколкото отчетохме предишния път. Това вероятно се дължи и на хубавото време. Следобед ще знаем, първо, защото тогава ще има по-голямо натрупване и, второ, защото различните електорати, които този път са интересни, са и много различни като навици. На 4 април до обяд имаше една картинка, а следобед - съвсем друга, към края на деня стана трета. Днес активността се движи в рамките на очакваното и на това, което помним от 4-ти април. Като възрастови групи не виждане нищо неочаквано, като типове електорати, като навици… Рано сутринта в извадките натежаха по-дисциплинирано гласуващите. Следобед и особено вечерта очакваме по-динамично гласуващите, решаващите до последно, избиращите до последно. Тогава вероятно ще можем да кажем и какъв е делът на тези, които са избрали в последните няколко дни. Надявам се да можем да видим и каква е величината на проблемите с машините. На мен ми се случва, че за момента тази величина не е особено сериозна." 


"Малко по-високо се движи избирателната активност към 9 ч. спрямо тази на предишните избори – преди на 4 април към този час активността беше 5 на сто, сега е 6 на сто". 

Чрез екзитпола ние ще имаме по-бързо резултатите и още в 20.00 часа ще имаме ориентир какво се е случило, каза той и призова хората да откликват на молбите на анкетьорите, защото "екзитполът и паралелното броене са още една гаранция за честността на вота", а опасност от заразяване няма.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Карадимов в Бургас: Промените целят повишаване на доверието в изборния процес

Във вторник се очаква решението на ЦИК относно предложенията за подобряването на изборния процес, свързан с машинното гласуване. Тези предложения са изпратени с писмо до комисията от министъра на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов. Те предвиждат оптимизиране на процеса по удостоверяването на машините, нови изисквания при поставянето на пломбите,..

публикувано на 13.09.24 в 12:09

Министър Росен Карадимов на среща в Бургас за изборите

Министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов ще проведе работна среща днес в Бургас относно ангажиментите на правителството за материално-техническо обезпечаване на предстоящите парламентарни избори.  В качеството си на координатор по изпълнението на посочените дейности, определен с решение на Министерския съвет, министър Карадимов..

публикувано на 13.09.24 в 07:00

Борисов не одобри идеята за отдалечен от партиите експертен премиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като неработеща идеята на ПП-ДБ за правителство, начело на което да стои максимално отдалечен от партиите и експертен премиер. "Ако лидерите и партиите не предлагаме управление, как ще дойде неутрален човек, ще стъпи на програми, ще избере министри, които никой не познава, и ще започне да управлява с..

публикувано на 12.09.24 в 11:36

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за изборите

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври към крайния срок, който изтече в 17.00 часа. Всички, спазили срока, ще бъдат регистрирани в условията на т. нар. "неприключила проверка".  Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като крайният срок за..

публикувано на 11.09.24 в 20:11

В ЦИК бяха внесени документи за регистрация на "Алианс за права и свободи"

В Централната избирателна комисия бяха внесени документи за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи". Документите депозираха Румен Йончев - председател на "Земеделски народен съюз" и Веселин Пенев, представител на партия СБОР. Румен Йончев обясни: "Името не е случайно както се досещате. Искаме с думата "алианс" да заявим едно много..

публикувано на 11.09.24 в 17:19

ВАС разпореди на ЦИК незабавна регистрация на "ДПС - Ново начало"

Върховният административен съд отмени решение № 3637-НС от 09 септември 2024 г., с което ЦИК отказва да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Преписката се изпраща на ЦИК за незабавното регистриране на коалицията, съобщиха от пресцентъра на Съда. ВАС..

публикувано на 11.09.24 в 15:41
Даниела Божинова

Даниела Божинова: Кризата се дължи на проваленото партийно представителство

"Не успяхме в опита да направим демократично обединение. Постигнахме съгласие с някои от партиите. Успяхме да направим някакво ядро. В тази спирала от избори решихме, че за първи път в 15-годишната ни история да пропуснем тези избори ." Това каза пред БНР Даниела Божинова, съпредседател на Зелено движение. "Ако биха били редовни, нямаше..

публикувано на 11.09.24 в 08:16