Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромските секции в Сливен с най-ниска активност

Изборният ден в Сливенска област приключи

Снимка: БГНЕС

Изборният ден в Сливенска област приключи, съобщи говорителят на РИК Стелли Стефанова. Към 20,20 часа всички избирателни секции в региона са приключили работа. В момента е започнал приема на изборните протоколи от СИК-овете в спортна зала „Васил Левски“. До предаването на изборните материали в РИК и тяхното транспортиране до ЦИК ще бъдат под полицейска охрана, съобщиха от полицията. 

В секциите с най-слаба активност през деня в Шесто основно училище, където гласуват жителите на ромския квартал „Надежда“ в последния момента започнаха да идват желаещи да упражнят вота си.  

"-Защо в последния момент? 

-Защо пък да не?  

-Имахме работа и за това.  

-Така преценихме и така идваме." 

В най-голямата секция – 120-та от 1249 души са гласували едва 75, като една част от тези гласували са членовете на  СИК , каза  председателят на комисията. Тя предположи, какво може би ги е спряло да дойдат да гласуват.  

"Мога само да предполагам. Опасявам се най-вече грамотността." 

Трима не са успели да гласуват, защото не са се справили с машината. Във всички секции в Шесто училище ситуацията бе идентична.  



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Карадимов в Бургас: Промените целят повишаване на доверието в изборния процес

Във вторник се очаква решението на ЦИК относно предложенията за подобряването на изборния процес, свързан с машинното гласуване. Тези предложения са изпратени с писмо до комисията от министъра на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов. Те предвиждат оптимизиране на процеса по удостоверяването на машините, нови изисквания при поставянето на пломбите,..

публикувано на 13.09.24 в 12:09

Министър Росен Карадимов на среща в Бургас за изборите

Министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов ще проведе работна среща днес в Бургас относно ангажиментите на правителството за материално-техническо обезпечаване на предстоящите парламентарни избори.  В качеството си на координатор по изпълнението на посочените дейности, определен с решение на Министерския съвет, министър Карадимов..

публикувано на 13.09.24 в 07:00

Борисов не одобри идеята за отдалечен от партиите експертен премиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като неработеща идеята на ПП-ДБ за правителство, начело на което да стои максимално отдалечен от партиите и експертен премиер. "Ако лидерите и партиите не предлагаме управление, как ще дойде неутрален човек, ще стъпи на програми, ще избере министри, които никой не познава, и ще започне да управлява с..

публикувано на 12.09.24 в 11:36

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за изборите

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври към крайния срок, който изтече в 17.00 часа. Всички, спазили срока, ще бъдат регистрирани в условията на т. нар. "неприключила проверка".  Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като крайният срок за..

публикувано на 11.09.24 в 20:11

В ЦИК бяха внесени документи за регистрация на "Алианс за права и свободи"

В Централната избирателна комисия бяха внесени документи за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи". Документите депозираха Румен Йончев - председател на "Земеделски народен съюз" и Веселин Пенев, представител на партия СБОР. Румен Йончев обясни: "Името не е случайно както се досещате. Искаме с думата "алианс" да заявим едно много..

публикувано на 11.09.24 в 17:19

ВАС разпореди на ЦИК незабавна регистрация на "ДПС - Ново начало"

Върховният административен съд отмени решение № 3637-НС от 09 септември 2024 г., с което ЦИК отказва да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Преписката се изпраща на ЦИК за незабавното регистриране на коалицията, съобщиха от пресцентъра на Съда. ВАС..

публикувано на 11.09.24 в 15:41
Даниела Божинова

Даниела Божинова: Кризата се дължи на проваленото партийно представителство

"Не успяхме в опита да направим демократично обединение. Постигнахме съгласие с някои от партиите. Успяхме да направим някакво ядро. В тази спирала от избори решихме, че за първи път в 15-годишната ни история да пропуснем тези избори ." Това каза пред БНР Даниела Божинова, съпредседател на Зелено движение. "Ако биха били редовни, нямаше..

публикувано на 11.09.24 в 08:16