Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без сериозни проблеми и нарушения приключи изборният ден в Ямболска област

снимката е илюстративна
Снимка: архив

Без сериозни проблеми  и нарушения приключи изборният ден в Ямболска област. В петте общини на областта право на глас имаха 108 569 души. Активността остана ниска през целия ден. Като своеобразен рекорд може да се посочи тази в крайграничната община Болярово, където надхвърли 50 процента. 

С проблем в 67-а секция започна изборния ден в Ямбол. Малко след 7 часа машианата там е блокирала и повече от 40 минути гласоподавателите е трябвало да чакат докато техник успее да пусне устройството. Въпреки ремонта, до края на изборния ден трябваше машината да се рестартира след всеки избирател, което забави процеса. 

От Районната избирателна комисия в Ямбол по обед взеха решение в 16-та секция от машинно да се премине към изцяло хартиено гласуване заради отказ на устройството да работи. 

Подадени са и няколко сигнала за нарушения, но след проверка, те са се оказали неверни, съобщиха от РИК - Ямбол.

За разлика от предварителните нагласи, че вотът с машини ще затрудни хората от третата възраст, се оказа, че повечето от тях се справят със завидна бързина и без грешки. 

"Много бях притеснена, обаче има човек, който отстрани ми каза и аз пуснах, вземах си листчето, благодарих. Няма нищо страшно."

"Процесът е много лесен. Не изисква някаква особена подготовка. Лесно, приятно и удобно."

"Получавам пенсията вече 20 години на банкомат. Така че няма нищо по-различно от това. Там е дадена сумата, тук се пита за кого ще гласуваш и партиите. И разписката се пуска в кутията."

Припомням, че 31-ви избирателен район се избират четирима депутати. 

Кандидатите в 46-то народно събрание са 119. А кои ще бъдат щастливците, ще стане ясно в утрешния ден.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Карадимов в Бургас: Промените целят повишаване на доверието в изборния процес

Във вторник се очаква решението на ЦИК относно предложенията за подобряването на изборния процес, свързан с машинното гласуване. Тези предложения са изпратени с писмо до комисията от министъра на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов. Те предвиждат оптимизиране на процеса по удостоверяването на машините, нови изисквания при поставянето на пломбите,..

публикувано на 13.09.24 в 12:09

Министър Росен Карадимов на среща в Бургас за изборите

Министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов ще проведе работна среща днес в Бургас относно ангажиментите на правителството за материално-техническо обезпечаване на предстоящите парламентарни избори.  В качеството си на координатор по изпълнението на посочените дейности, определен с решение на Министерския съвет, министър Карадимов..

публикувано на 13.09.24 в 07:00

Борисов не одобри идеята за отдалечен от партиите експертен премиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като неработеща идеята на ПП-ДБ за правителство, начело на което да стои максимално отдалечен от партиите и експертен премиер. "Ако лидерите и партиите не предлагаме управление, как ще дойде неутрален човек, ще стъпи на програми, ще избере министри, които никой не познава, и ще започне да управлява с..

публикувано на 12.09.24 в 11:36

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за изборите

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври към крайния срок, който изтече в 17.00 часа. Всички, спазили срока, ще бъдат регистрирани в условията на т. нар. "неприключила проверка".  Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като крайният срок за..

публикувано на 11.09.24 в 20:11

В ЦИК бяха внесени документи за регистрация на "Алианс за права и свободи"

В Централната избирателна комисия бяха внесени документи за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи". Документите депозираха Румен Йончев - председател на "Земеделски народен съюз" и Веселин Пенев, представител на партия СБОР. Румен Йончев обясни: "Името не е случайно както се досещате. Искаме с думата "алианс" да заявим едно много..

публикувано на 11.09.24 в 17:19

ВАС разпореди на ЦИК незабавна регистрация на "ДПС - Ново начало"

Върховният административен съд отмени решение № 3637-НС от 09 септември 2024 г., с което ЦИК отказва да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Преписката се изпраща на ЦИК за незабавното регистриране на коалицията, съобщиха от пресцентъра на Съда. ВАС..

публикувано на 11.09.24 в 15:41
Даниела Божинова

Даниела Божинова: Кризата се дължи на проваленото партийно представителство

"Не успяхме в опита да направим демократично обединение. Постигнахме съгласие с някои от партиите. Успяхме да направим някакво ядро. В тази спирала от избори решихме, че за първи път в 15-годишната ни история да пропуснем тези избори ." Това каза пред БНР Даниела Божинова, съпредседател на Зелено движение. "Ако биха били редовни, нямаше..

публикувано на 11.09.24 в 08:16