Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извадиха близо половин тон отпадъци от морското дъно

Близо половин тон отпадъци извадиха от морското дъно водолази от СНЦ “Приятели на морето“ в неделя. Организатор на еко инициативата бе Община Бургас.

В зрелищната акция се включиха 20 гмуркачи, сред които и представителки на нежния пол. За няколко часа те извадиха десетки килограми желязо, стъкло, пластмаса. Сред най-атрактивните находки - са дрон, мобилни телефони, ръчно изработен нож с кожен калъф, маркови слънчеви очила, машинка за подстригване, а също така автомобилни гуми, вази, бутилки, тухли и др.

Боклуците, събрани от гмуркачите по време на кампанията бяха транспортирани от Моста и депонирани.

Еко акцията е част от проект на Община Бургас „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, който се изпълнява в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“, както и НПО „The Blue Army“, Исландия.

Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021. С дейностите по проекта се цели подобряване на екологичният статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване и предотвратяване на морските отпадъци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сагата с „Кораба“ в Поморие: Ще се обособи единствено зелен кът

В Поморие се проведе 18-о извънредно заседание на Общинския съвет. Единствената точка в дневния ред бе докладната записка на кмета Иван Алексиев относно поделянето на пространството около „Кораба“ в центъра на морския град. ОбС-Поморие не прие проекта за изменение на ПУП за мястото „Кораба“ С пълно мнозинство общинските съветници..

публикувано на 11.10.24 в 17:53

За седмица затварят част от бургаската ул. „Чаталджа“

Във връзка с реконструкция за подмяна на ВиК мрежата, от 09.30 часа на 12.10.2024 г. – събота, до 17.00 часа на 20.10.2023 г. - неделя, се въвежда временна организация на движението на ул. „Чаталджа“ - в участъка от ул. „Ген. Владимир Вазов“ до кръговото кръстовище с бул. „Тодор Александров“.  Движението на автомобили ще се осъществява еднопосочно от..

публикувано на 11.10.24 в 17:12

Започва гласуването за отличието "Лекар на Бургас" за 2024

В Деня на Свети Йоан Рилски и професионален празник на българския лекар – 19 октомври, ще бъдат връчени Годишните награди „Лекар на Бургас“. Те се присъждат в знак на признателност за труда, всеотдайността и професионализма на всички лекари на Бургас, посветили живота си на медицината и на призванието да се грижат за здравето на хората.  Всеки, който..

публикувано на 11.10.24 в 17:08

платена публикация
Националната образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува в Бургас

За пета поредна година националната образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува в Бургас . Домакин на събитието бе ОУ „Антон Страшимиров, където първокласници придобиха ценни знания от представители на Главна дирекция „Национална полиция“. Техен верен спътник в уроците бе и мечето TEDI. Кампанията има за цел да..

публикувано на 11.10.24 в 13:51

Плочки с клинопис на 3 хил. години от Вавилон са експонирани в Бургас

„Гласовете на Вавилон: Клинописни плочки от изгубената цивилизация“ е името на най - новата изложба, която можете да видите през следващите месеци в бургаския Археологически музей (ул. “Ал. Богориди” 21). Ценните експонати са предоставени от Исторически музей - Котел. Глинените плочки с клинопис от 6-ти век пр. хр. са дарени на библиотеката-музей в..

публикувано на 11.10.24 в 13:43

Задържаха двама за грабеж на пари, лични документи и телефон в Бургас

Двама криминално проявени мъже са задържани за грабеж на пари, лични документи и мобилен телефон от 51-годишен бургазлия. Случаят е станал  около 20.00 ч в района на автогара "Запад".  На потърпевшия са нанесени няколко удара, след което му отнели чантичка с лични документи, мобилен телефон и сумата от 2 700 лв.  По случая са проведени множество..

публикувано на 11.10.24 в 10:21

Обсъждат проект за определяне на минималната заплата

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на правителствено постановление за определяне на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2025-а година.  Документът предвижда размерът й да е 1077 лева вместо досегашните 933 лева. Заседанието е насрочено за 11 часа. По предложението няма консенсус между синдикатите и..

публикувано на 11.10.24 в 08:49