Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати се ангажираха с разширяването на ГКПП „Малко Търново“

За километрични опашки и часове чакане на влизане в България през Малко Търново сигнализираха наши слушатели през миналата седмица. (вижте повече тук) Проблемът се дължи основно на големия поток от автомобили, коментираха от МВР, а бургаски депутати се ангажираха с въпроса за разширението на пункта.

За нуждата за разширение на ГКПП „Малко Търново“ кметът на крайграничната община алармира от години. То е изградено преди половин век и от тогава нищо не е правено по него, посочва Илиян Янчев. Крайно време е да се работи в посока четирилентов път и разширение на пункта, посочи Янчев:

„Трябва да се направи това КПП. По този начин ще се урелулира и трафика и през Лесово, и през Свиленград. Не трябва да изядеш яйцето цялото, за да разбереш, че е запъртък. Трябва да се направи. Държавата трябва да се намеси. Все пак това е граница държавна. Това е вратата и влизат от Азия в Европа. И какво виждат?“, коментира Янчев.

Повече от 20 години турците настояват за реализиране на подобен проект, но той трябва да е огледален и за двете граници, посочи Илиян Янчев.

БНР – Бургас се обърна по темата към депутати от всички парламентарно – представени партии от 2 МИР – Бургас. До този момент откликнаха двама.

Ангажимент за работа в тази посока пое депутатът от ГЕРБ Жечо Станков. Той коментира, че това трябва да е свързано и с подобряване на инфраструктурата:

„Аз обвързвам и разширяване на капацитета, работата и материалната база на КПП-то в Малко Търново, на първо място с изграждането на четирилентовия път. За да е ясно, че, в крайна сметка, на първи етап ще бъде разширено за по-сериозен трафик, който е от леки автомобили и автобуси, а мисля, че това КПП трябва да намери своето място на картата и като такова, което да обслужва и товарни превози“, посочи Жечо Станков

Златомира Карагеоргива от ИТН ни отговори писмено. Тя коментира, че:

„ През март 2019г. са подписани договори от Агенция “Митници“ за „Текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации“  и „Текущ ремонт на пътна инфраструктура“ със срок 24 месеца, считано от датата на подписването им, т.е. до 21.03.2021г., като в резултат на изпълнението на тези договори извършеното остава „невидимо“ на територията на ГКПП „Малко Търново“ за преминаващите през границата ни с Република Турция“

Тя е категорична, че е необходим цялостен проект за реконструкция и модернизация на пункта още през тази година. Затова е отправила и следните въпроси към Министъра на финансите:

„Предвидени ли са средства за провеждане на обществена поръчка за цялостна реконструкция и модернизация, както и за основен ремонт на съоръженията на ГКПП „Малко Търново“ през 2021г.? Предвидени ли са средства за изграждане на четирилентов път от Бургас до ГКПП Малко Търново, за да се урегулира и трафикът с Капитан Андреево и Лесово?“

Подробности можете да чуете в прикачените файлове. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Гайков, кмет на Приморско

До две години Приморско ще е с нов парк

Нов парк ще бъде изграден в Приморско. В понеделник областният управител проф. Мария Нейкова и кметът Иван Гайков подписаха договора, с който държавата прехвърля безвъзмездно поземлени имоти на морската община. Те са на бившето военно поделение в града. Ще бъде устроен парк с алеи за озеленяване и места за отдих. Предвидена е сцена на..

обновено на 22.08.24 в 08:12

Прекъсвания на сигнала на БНР-Бургас в Елхово в четвъртък

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни в четвъртък , излъчващ програмата на радиото. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта  binar.bg.

обновено на 22.08.24 в 06:30

Проектират пречиствателно съоръжение в Синеморец

Проектират пречиствателно съоръжение в Синеморец. Това става възможно след подписано споразумение за финансиране между  министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова - Касабова и к метът на община Царево Марин Киров. От Общината припомнят, че обектите с подписани вече споразумения за финансиране са: пътят за..

публикувано на 21.08.24 в 17:14

Ремонт на важни пътни отсечки искат в община Руен

За проблеми с две пътни отсечки в община Руен алармира кметът на общината Ахмед Мехмед. Разбит от тежкотоварния трафик, пренасочен от Айтоския проход е пътят Руен-Просеник-Страцин. В лошо състояние е и участък от прохода в отсечката от село Ябълчево до град Айтос. „Там е много сериозно положението, има пропадания. Нашите депутати, чрез..

публикувано на 21.08.24 в 12:04

Отличиха четирима помогнали на тежко пострадал в катастрофа

Четирима граждани с награди от полицията за спасяването на човешки живот. Те са се озовали в “правилното време” на местопроизшествие със самокатастрофирал автомобил в близост до Несебър.  Мъж е с опасност за живота след катастрофа на входа на Несебър (ОБНОВЕНА) Поздравителни адреси и тематични предметни подаръци получиха журналистът Цеца..

публикувано на 21.08.24 в 10:08

Земетресение е регистрирано тази сутрин между Хасково и Ямбол

Тази сутрин е регистрирано земетресение на територията на страната. Трусът е бил с магнитут 2.3 по скалата на Рихтер, на дълбочина от 6 км.,  в района между Хасково и Ямбол. Това показват данните за сеизмичните събития регистрирани в секция „Сеизмология“ към Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) - БАН. 

публикувано на 21.08.24 в 08:52

Безводието в Ямболско продължава

Продължава кризата с безводието в Ямболска област. Десетки села са на  воден режим, в други изобщо няма вода от месеци. Критична е ситуацията в община Стралджа. Там до 24 август е в сила бедствено положение за 20 населени места, а от администрацията искат удължаване с още месец. Как хората в региона се справят с липсата на вода в 40- градусовите..

публикувано на 21.08.24 в 07:15