Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Гроздоберът започна, очакват добра реколта в Бургаско (обновена)

| обновено на 10.09.21 в 13:51




Гроздоберът започна в Бургаско. Стопани вече прибират реколтата от ранните сортове грозде в общините Поморие и Сунгурларе. Очакванията са за добра реколта и като количество и като качество. 

Кампанията по прибиране на реколтата се измести тази година с една две седмици по – късно към средата на месеца. Причините са в по хладната и дъждовна пролет и сухото лято, това доведе до по – късното узряване на гроздето, коментира Николай Янакиев, производствен директор и технолог във винарска изба край Ахелой:

"В момента това което се бере е мускат. Той на места вече е достигнал 20 % захарност. Тази година може би добивът ще е по - висок от миналогодишния, но дано да достигнем пак същата технологична зрялост, за да можем да направим добри вина. Качеството за сега е добро, няма загниване. Който стопанин си е предприел необходимите мерки и пръскания е съхранил гроздето си."

Изкупните цени са от от 80 ст. до 1 лев за килограм, това обаче не може да покрие разходите на стопаните и те настояват за подпомагане от държавата.

"Гроздето в цяла Европа се субсидира като плод, а у нас той не е признат за такъв и няма субсидия за него. Ако има такава, стопаните до някаква степен ще бъдат компенсирани, дори и в Румъния има такава помощ само при нас няма такава от държавата!", коментира Николай Янакиев.

Необходими са мерки за подпомагане на сектора иначе все повече ще са стопаните, които ще се отказват да отглеждат грозде, а това ще повлияе негативно и на винопроизводството, коментира и Ангел Батаков, който притежава лозя и винарска изба край Сунгурларе:

"Аз подкрепям протестите на лозарите, защото лозата има много ръчен труд, заплащането на хората се увеличава, а цените на гроздето остават ниски и стопаните не могат да покрият разходите си. Ако има печалба тя е съвсем малка!"

И в Сунгурларско вече са започнали с гроздобера. В момента се бере пино ноар, ще продължим със шардоне, мускат отонел, мискета, мерло. Очакванията и тук са за добра реколта, коментира Ангел Батаков.

Очакваме добра реколта, от която да се произведат и добри вина и ракии, коментира Антон Полукчиев, председател на Регионалната лозаро - винарска камара „Южно Черноморие“. Като проблеми в бранша той посочи нелоялните практики, сивият сектор и голямата конкуренция от вносни вина. Той апелира българите да избират местните вина, които са с много добро качество.       
"Потребителите трябва да знаят, че нашият продукт е много качествен и да заложат на българското. Особено този регионален подход, който винаги ни убягва, да заложат и на региона, защото вината които се произвеждат от избите тук са със собствен почерк и не могат да бъдат открити никъде другаде!"    

През следващата седмица се очаква гроздобера да започне навсякъде в Бургаско.

повече може да чуете в звуковите файлове: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилват проверките на атракционите

Фирмата, която предлага парасейлинг, при падане от който загина 8-годишното момче в Несебър, не е била проверявана от Инспекцията по труда за спазване на трудовото законодателство. Такава проверка предстои. Днес екип на бургаската Инспекция по труда провери за нередности хотел в Слънчев бряг. В акцията се включи и министърът на труда и социалната..

публикувано на 22.08.25 в 14:01
Слънчев бряг

Веселин Налбантов, БХРА: Обмисляме протест в Слънчев бряг

Хотелиери от Слънчев бряг обмислят протест, срещу липсата на ред и законност в най-големия български курорт, който е 75% държавен. Това съобщи за БНР Бургас Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. По думите му превозни средства, теглени от животинска тяга не би трябвало да бъдат в..

публикувано на 21.08.25 в 13:00

Дигиталните менюта в заведенията може да са допълнение, но не и алтернатива

Ресторанти, барове, кафенета и други заведения все по-често имат дигитални менюта с предлаганите от тях храни и напитки. Те обаче могат да се използват само като допълнение към традиционните, но не и да ги заместят, коментира по БНР основателят на некомерсиалния проект „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. „Закачени са на чадърите на плажа или са..

публикувано на 21.08.25 в 09:00

Туристическият бранш подкрепя идеята за фонд, който да налага единен бранд на България

Правителството ще подготви Закон за учредяване на Национален фонд "България днес и утре". Новата структура ще координира стратегическия процес по изграждане и налагане на единен бранд на България в международен план. Това стана ясно от приетата законодателна програма на правителството до края на годината.  Стъпки за учредяване на Национален..

публикувано на 20.08.25 в 16:30

НСИ: Заплатите в Бургас растат, но остават под средните за страната

Заплатите в Бургас се покачват, но остават под средното за страната: 2 048 лв. срещу 2 572 лв. за България. По този показател областта е на 11-о място.  Най-висока средна работна заплата получават наетите в столицата - 3 489 лв., а най-ниското месечно заплащане е   в областите Кюстендил - 1 779 лв., Смолян - 1 801 лв. и Видин - 1 818 лева...

публикувано на 19.08.25 в 13:00

Как незрящите у нас ще се ориентират при приемането на еврото?

Незрящите хора у нас ще се ориентират по специална матрица при въвеждането на еврото.  Това обясни пред БНР Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България. Има разлика в размера на банкнотите в лева и евро и матрицата ще улеснява разпознаването им. Разработен е и макет с отвори на монетите. Разликата в дължините на някои от..

публикувано на 18.08.25 в 12:00

ИАРА на среща в Малта: Предстои да се изгради у нас демонстрационен център за аквакултури

На работна среща в Малта са обсъдени основните приоритети в Програмата за морско дело и рибарство, която е за периода до 2027 година. Това каза за БНР Бургас изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев, след срещата в морската държава.  Специален акцент в разговорите в Ла Валета, между зам.-министъра Стефан Бурджев и ресорният министър на..

публикувано на 18.08.25 в 11:10