Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Айтос подкрепя протеста за преместването на опасния път

Част от Инициативния комитет за организиране на протеста на 18 септември се срещна с кмета на Община Айтос, за да разговаря за позицията на общината по повод проблемния път и предстоящото събитие. Становището на администрацията е, че проблемът може да бъде решен само, ако пътя бъде изведено извън града.

Републикански път III-208  преминава през гр.Айтос по ул. „Хаджи Димитър“, където на 13 септември се случи поредния трагичен инцидент, отнел три живота.  Според експертите, трасето на пътя, на север от Айтос е с голям надлъжен наклон и създава постоянна възможност за тежки инциденти.

Още през 2014 г., в Общинския план за развитие на Община Айтос 2014-2020 г., в Приоритет 2.1: „Подобряване на транспортната и селищната инфраструктура“, една от петте основни мерки, заложени в Плана, е „Обходен път“ (Провадия-Варна). Реализирането на тази мярка не е в компетенциите на общината, а на държавата, в лицето на МРРБ. Реализирането на "Северен обходен път" на гр. Айтос е приоритет и в новия План за интегрирано развитие на Община Айтос /ПИРО/ 2021г. - 2027г., приет от Общински съвет – Айтос в началото на 2021г.

Пътят е сред основните проблеми на общинските ръководства и гражданите още от 70-те години, когато се случва първата катастрофа там. Обходният път е неизменна тема, по която години наред местната власт настоява, моли, пише и преговаря с компетентните органи. Без резултат до този момент.

През 2020 г. собственици на имоти в прилежащите до републиканския път зони, потърсиха съдействието на общината и написаха писмо с №94-00-741/30.07. 2020 г. до Областно пътно управление – Бургас, с молба да бъдат поставени пътни знаци за ограничаване на скоростта. Мотивите в подписката на гражданите бяха, че високата скорост на тежките МПС-та, създава реална опастност за възникване на тежки катастрофи. До този момент отговор от ОПУ-Бургас няма.

След поредната тежка автокатастрофа, отново с участието на претоварен ТИР, на 11.09.2020г., в Айтос на визита бяха министър-председателят и зам.-министъра на МРРБ. Беше поет ангажимент за започване на предварителни проучвания, за да се реши проблема. Специалисти от АПИ – София и ОПУ – Бургас обследваха пътя, но и до сега Община Айтос не е официално уведомена, какви са констатациите и какво решение е взето.

С друго писмо с изх. № 66-00-153/25.09.2020г., Община Айтос е поискала от ОПУ- Бургас да бъде назначена комисия, която да прецени необходимостта от приемане на допълнителни мерки за подобряване на безопасността на движение по републиканския път. И на това писмо отговор няма.

От години позицията на Община Айтос е, че републиканският път трябва да бъде преместен западно от града. Нито кръгово движение, нито светофари, нито някакви други действия биха могли да предотвратят пътни инциденти с претоварени камиони, които през лятото и есента се движат по този участък. Община Айтос няма компетенциите и не може да извършва дейности по преместването на пътя, тъй като те са изключително задължение на държавните органи - МРРБ и АПИ.

Тъй като всички форми на въздействие върху компетентните органи и институции през годините не доведоха до реални резултати, Община Айтос подкрепя протеста, организиран от Инициативен комитет на 18 септември. И счита, че е време да се чуе гласът на гражданите на Айтос.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар до боляровското село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село. По последни данни огънят се разраства в посока село Вълча извор. Огънят е обхванал около 3 000 дка, но засега няма опасност да прехвърли..

обновено на 16.07.24 в 17:21

Министър Атанас Запрянов в Безмер: Съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС

"НАТО не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което е планирано, включително и за България, е подсигурено с необходимите военни способности, за да защитава територията ни". Това заяви военният министър Атанас Запрянов при откриването на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза Безмер. В него участват военнослужещи от..

публикувано на 16.07.24 в 17:16

Митрополит Арсений дава благословията си за църковни служения в храма на острова

След посещение на остров Света Анастасия и в частност на храм „Успение Богородично“, Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Арсений предложи да се положат две икони на царския ред от иконостаса, резбован и позлатен през 1802 г. По този начин той дава благословията си за църковни служения в храма, свети кръщения и венчавки. След..

публикувано на 16.07.24 в 13:58

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

публикувано на 16.07.24 в 13:49

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

публикувано на 16.07.24 в 13:02

Раздават безплатно минерална вода в Бургас

Минерална вода раздават безплатно в Бургас от Българския Червен Кръст в сътрудничество с Общината. Освен да напомнят на бургазли и гостите на града, че трябва да се хидратират, доброволци мерят и кръвното налягане на рисковите групи. Десетки са тези, които днес се възползваха от освежаващата бутилка с вода. Сред тълпа от македонски деца..

публикувано на 16.07.24 в 12:43
Инж. Чанка Коралска

Изграждането на три паркинга в кв. Възраждане може да започне до 1 г.

Изграждането на три четири- или пететажни паркинга в кв. Възраждане планира Община Бургас на база резултатите от проведената анкета сред жителите на квартала , съобщи зам.-кметът Чанка Коралска пред БНР Бургас. Те се намират на следните места: -  между улиците „Дебелт“, „Цар Калоян“, „Любен Каравелов и „Васил Левски“;..

публикувано на 16.07.24 в 11:55