Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“. Всяка седмица ви срещаме с един от участниците, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.
Днес това е Донка Добрева, която приготвя здравословни десерти-торти, чийзкейкове, бисквити, мъфини и бонбони. Тя е на 38 години, от 6 години живее в Поморие. Отначало е в групата като купувач:
„Страхотни неща има, не смеех да пускам моите, защото не всеки се храни по този начин. Установих обаче, че има доста хора, включително и деца, които имат проблеми. Освен това хората с годините взеха да внимават какво слагат в устата си. Така реших да се включа с моя мъж-той дава идеи за тортите и е „виновникът“ като цяло и за включените в страницата ми неща“.
Сладкарството започва като хоби. Но причината отново е здравословна-с автоимунно заболяване е, което ограничава храненето й:
„Като всяка жена много обичам сладкото и реших, че няма да то откажа, а ще намеря друг начин. Започнах с преработването на рецепти. Не се получаваха. Започнах повече да чета, да влизам в чуждестранни сайтове и групи.“
След това идват сладкарските курсове, които не дават отговори на въпросите, които Донка търси, но път дават солидна основа за „алхимичните“ й опити. Минава и през веган курсове. Тортите й привличат вниманието и започват да я питат дали не могат да поръчват. Така създава страницата „Сладко и здравословно“. Каузата й:
„Исках да видят, че сладкото може да бъде и здравословно. Основно работя с ядкови брашна, млечни продукти не използвам. Главният ми заместител е кокосовата сметана и кокосовото мляко. Подслаждам предимно с кокосова захар, защото тя е с нисък гликемичен индекс. Мед също ползвам, но не за всичко, както и фурми, които дават много голяма сладост. Плодове и ядки.“
Всички продукти винаги са с описание, за да могат хората да си преценят дали могат да ги консумират, уточнява Добрева. Много въображение и усет за цветове обаче превръщат тортите й в радост за очите и неустоимо изкушение. Казва, че водещ за дизайна е личността на човека, за когото ги прави. Затова рецептата е еднаква, но украсите са винаги различни.
Любимите й рецепти, които прави и за семейството си, са за бадемовата „Наслада“, която е преработила основно и за безглутеновите бисквити. От ефира на БНР-Бургас Донка Добрева казва:
„Колкото и да е горчив живота, човек винаги трябва да гледа положително. И всяка сутрин да се събуждаме с благодарност, че сме живи и здрави, дишаме и в днешния ден, виждаме слънцето. Моят мъж така казва-трябва да сме благодарни!“
Повече чуйте в звуковия файл.Седемнадесето издание на празника на пъпеша се провежда в каварненското село Българево. Събитието за поредна година събира местни жители, гости и любители на сладкия летен плод на централния площад в селото. Тазгодишното издание се организира от Община Каварна със съдействието на кметството и Народно читалище „Народен Будител – 1940“ в Българево. В..
Лонгозните гори по нашето Черноморие представляват крайречни гори, разположени в долните течения на някои черноморски реки, където климатичното влияние на морето е най-ясно изразено. Характерният облик на лонгозните гори по Българското Черноморие е свързан с участието на редица растения с дълги увивни стъбла (лиани). Тези горски формации са..
14 – ти Фестивал на занаятите „По Малкотърновски – от извора на Странджа“ 2025 ще се проведе днес и утре в Малко Търново . По време на събитието отново ще бъдат представени елементи от уникалните странджански занаяти, кухня, традиции и фолклор, съобщи Милена Райчева, секретар на читалище „Георги Попаянов 1914“, организатор на..
Националният археологически резерват „Деултум“ край село Дебелт ще бъде домакин днес на античния фестивал „Деултум - малкият Рим в Тракия“. " Събитието отбелязва 45 години от началото на археологическите проучвания на първата римска колония на територията на днешна България, а именно Деултум “ - казва директорът на общинския исторически музей в..
Бургас е домакин за 13-ти път на Wine & Spirits Fest 2025. Международният конгресен център на Морска гара ще събере почитатели на виното, спиртните напитки и автентичната фермерска храна в три дни, посветени на вкуса и вдъхновението между 25 и 27 юли. За първи път събитието ще се проведе под патронажа на Президента на Република България – Румен..
За втора поредна година в програмата на Младежкия международен център-Бургас е включен курс по самозащитата. Занятията са безплатни и се провеждат един път седмично в сградата ММЦ-Бургас в комплекс "Меден рудник". Радостина Николова притежава II дан по Полицейска лична защита, и на участниците в курса предава своя опит като инструктор към..
През 1958 година любители водолази регистрират за първи път отделни дървета, без да знаят, че става въпрос за подводна каменна гора от епохата на Миоцена. Тя се намира в района на Созопол и засега на науката не е известен друг подобен природен феномен. Геоложките слоеве доказват възраст от 20 милиона години , разказа пред БНР доц...