Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирма от Царево съди ВиК за 11 000 заради прекратен договор

Собственикът на фирмата Георги Пейчев
Снимка: архив

Рибопреработвателното предприятие „Лимнос“ от Царево съди дружеството ВиК за около 11 000 лв. Мотивът им е, че държавното дружество прекратява едностранно договора си с тях, за обработка на отпадъчните води, през миналата година.

Казусът започва от юни, 2020 г. (подробности - вижте тук) Тогава от ВиК-Бургас информират собственика на фирмата, че едностранно прекратяват договора си с него. В писмото, подписано от изпълнителния директор на ВиК Ганчо Тенев, е записано единствено „поради подадени сигнали за извършено нарушение за нерегламентирано изливане на отпадъчни води“. Извършените в последствие проверки от страна на РИОСВ – Бургас, за които сме ви информирали, не показват подобни действия. ВиК не подписва нов договор, въпреки че близо 10 години работи с царевската фирма.

Така се стига до гражданско дело, в което от „Лимнос“ претендират за нанесените им загуби. Частните компании, с които се принуждават да работят, са в Бургас, не в Царево и разходите им за тази дейност се увеличават многократно. Изготвената съдебно – икономическа експертиза показва около 13 000 лв., но жалбоподателите поясняват, че сумата е по-малко, защото те претендират само за разликата в сумите, които им взимат частните фирми и тази, което би им взело държавното дружество.

От третата страна по делото, застрахователна компания, поискаха вещото лице да направи справка и дали ДДС по платените вече фактури, не е възстановен. Именно от това дружество поискаха и информация от МОСВ дали на фирма „Лимнос“ не са съставяни актове за замърсяване. Тезата, която и те, и ВиК ще искат да докажат е, че реално нерегламентирано изливане на води е имало и затова правомерно е прекратен договорът. От водното дружество ще призоват и двама свидетели, които ще говорят в тази посока. Бяха изискани и жалбите и сигналите, постъпили в Община Царево.

Свидетели ще има и от страна на жалбоподателя. Районният съд допусна разпит на трима души.

Магистратите отказаха искането на застрахователната компания частните фирми, които са приемали отпадъчните води след ВиК, да предоставят анализ на въпросните води. Съдът бе категоричен, че това няма връзка с конкретното дело.

Не беше успешен и опитът на адвоката, обслужващ застрахователя, да се отстранят журналистите от залата, позовавайки се на противоепидимични мерки.

Делото беше отложено и процесът ще продължи на 10 януари. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна. Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е..

публикувано на 18.09.24 в 08:55

Сириец се удави в Приморско

74-годишен сирийски гражданин се е удавил на плаж ММЦ в Приморско, съобщават от полицията.  Сигналът е подаден на 17 септември около 13:50 часа. Мъжът е бил постоянно пребиваващ в София.  Тялото му е откарано за аутопсия в държавната болница в Бургас. Работата по случая продължава от служители на Районно управление - Приморско.

публикувано на 18.09.24 в 08:10

Бургазлия си поръча компаньонки, те го обраха

37-годишен бургазлия е подал сигнал в полицията, че е бил обран от две компаньонки, които поканил в дома си.  Около 07.30 ч., след като жените си тръгнали, той установил, че от дома му липсват 50 лв., чифт златни обеци с тегло около 3 гр., преса за коса, сешоар, маркови слънчеви очила и други вещи на стойност около 2 000 лв. Двете бургазлийки..

публикувано на 17.09.24 в 11:42

Хванаха мъж докато се грижи за конопените си растения

42-годишен мъж от с. Равда е задържан от полицията, в момент на полагане на грижи за посадени конопени растения. Насажденията са били  в района на Бургаски солници. Иззети са общо 24  растения с височина от 50 см. до 200 см., торове и пособия за отглеждането им. По случая е образувано досъдебно производство. 

публикувано на 17.09.24 в 11:32

Какво да правим със старото двигателно масло

Непрекъснато увеличаващият се брой на автомобилите в градската среда поставя и сериозния въпрос какво да правим със старото двигателно масло. Правилното му третиране след неговата смяна е от особено значение за опазването на околната среда от замърсяване.  По тази причина Община Бургас, съвместно с Организацията по оползотворяване на отработени..

публикувано на 17.09.24 в 09:42

На 20 септември са консултациите за СИК в Ямбол за вота

Кметът на Ямбол Валентин Ревански отправи покана до парламентарно представените партии и коалиции за определяне на съставите на секционните избирателни комисии, които ще проведат предсрочните парламентарни избори. Консултациите са насрочени за 20 септември, петък, от 14.00 часа в зала 107 в сградата на Общинска администрация Ямбол, ул. „Г. С...

публикувано на 17.09.24 в 08:31

Затварят през деня част от улица "Гладстон"

Днес, във връзка с извършване на асфалтови работи по ул. „Уилям Гладстон“, от 09.00 до 16:00 часа, се въвежда временна организация на движението на превозни средства. З Ще бъде затворен участъкът от бул. „Иван Вазов“ до ул. „Фердинандова“, съобщи Община Бургас. Спазвайте временната организация, която ще бъде въведена в района, призовават от..

публикувано на 17.09.24 в 08:14