Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Никулден WWF разказва за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства

Снимка: WWF

В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви есетри. Оцелели през последните 200 милиона години, днес тези удивителни създания са застрашени от изчезване. Въпреки забраните за улов в страните от региона, бракониерството процъфтява. Според последното изследване на WWF от 2021 г., месо и хайвер от диви есетри се продават свободно на българския пазар, а броят на конфискуваните незаконно използвани риболовни принадлежности се увеличава.

Защо изчезват есетрите?

В момента в сила е пълна забрана за улов и продажба на диви есетри от Дунав и Черно море. Въпреки това възрастни  екземпляри все още стават плячка на бракониери, заради високата цена на техния хайвер на черния пазар. Между есента на 2016 г. и лятото на 2020 г. екип на WWF събра 145 проби от търговските мрежи в България, Румъния, Сърбия и Украйна. След като бяха подложени на изотопен и ДНК анализ в германска лаборатория, стана ясно, че една трета от тях са били предложени на пазара незаконно. В България от 32 проби, 6 са продавани нелегално, а 4 са с доказано див произход. Опасенията са, че реалните нива на незаконна търговия и улов на есетри вероятно са в пъти повече от регистрираните.

„Причините за изчезването на есетрите са комплексни, но със сигурност бракониерството и нелегалната търговия с хайвер са сред най-сериозните заплахи пред вида. За да уловят есетрите, бракониерите използват дълги въжета с куки и тежести, които поставят на дъното на Дунав – наричат се кърмаци и са забранени за ползване. Данните обаче показват, че само за 2020 г. от реката са извадени 260 такива въжета – най-много за целия период от 2016 г. насам. Общата дължина на всички заловени кърмаци за периода от българската част на Дунаве над 23 километра.“, коментира Екатерина Войнова, старши експерт „Опазване на видове“ във WWF.

Хайвер – основната причина за нелегалната търговия с есетри

Какво прави WWF за опазването на есетрите?

Есетрите са безпогрешен показател за екологичното състояние на водните екосистеми и имат незаменомио място в тях, тъй като живеят дълго, достигат късно полова зрялост и използват различни хабитати. В същото време Международният съюз за защита на природата ги класифицира като най-застрашената група от видове в света. Затова WWFработи усилено за опазването на техните естествени местообитания. През последните седем години екипът на природозащитната организация е пуснал във водите на Дунав крайВетрен, Лом и Белене над 77 хиляди маркирани чиги, руски есетри и моруни. Специалистите на WWF проведоха единствената по рода си спасителна операция, след бракониерски лов през 2019 г., като оказаха първа помощ на бременна моруна и я върнаха обратно в реката, заедно с инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Освен това ихтиолози от WWF работят активно на терен с местните рибарски общности с цел опазването на есетровите популации в Дунав и Черно море. Експерти подпомагат институциите в борбата срещу бракониерството, контрабандата и незаконната търговия, провеждайки проучвания и специализирани обучения на персонала, а за да улеснят дейността на контролиращите органи създадоха и редица наръчници и определители.

Отвори очи, животните изчезват

Тази Коледа WWF стартира кампанията „Отвори очи, животните изчезват“, с която иска да насочи общественото внимание именно към престъпленията срещу дивата природа у нас, които сякаш остават незабелязани в ежедневието. Всеки може да се включи в борбата с незаконната търговия с диви животни, бракониерството, нелегалния улов, използването на забранени ловни и риболовни принадлежности, като подкрепи кампанията на wwf.bg/koleda.

Нека заедно изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата!

Столична община е официален партньор на кампанията.

Кампанията се реализира и с безвъзмездната медийна подкрепа на БНР-Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прекъсвания на сигнала на БНР-Бургас в Елхово в четвъртък

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни в четвъртък , излъчващ програмата на радиото. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта  binar.bg.

обновено на 22.08.24 в 06:30

Проектират пречиствателно съоръжение в Синеморец

Проектират пречиствателно съоръжение в Синеморец. Това става възможно след подписано споразумение за финансиране между  министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова - Касабова и к метът на община Царево Марин Киров. От Общината припомнят, че обектите с подписани вече споразумения за финансиране са: пътят за..

публикувано на 21.08.24 в 17:14

Ремонт на важни пътни отсечки искат в община Руен

За проблеми с две пътни отсечки в община Руен алармира кметът на общината Ахмед Мехмед. Разбит от тежкотоварния трафик, пренасочен от Айтоския проход е пътят Руен-Просеник-Страцин. В лошо състояние е и участък от прохода в отсечката от село Ябълчево до град Айтос. „Там е много сериозно положението, има пропадания. Нашите депутати, чрез..

публикувано на 21.08.24 в 12:04

Отличиха четирима помогнали на тежко пострадал в катастрофа

Четирима граждани с награди от полицията за спасяването на човешки живот. Те са се озовали в “правилното време” на местопроизшествие със самокатастрофирал автомобил в близост до Несебър.  Мъж е с опасност за живота след катастрофа на входа на Несебър (ОБНОВЕНА) Поздравителни адреси и тематични предметни подаръци получиха журналистът Цеца..

публикувано на 21.08.24 в 10:08

Земетресение е регистрирано тази сутрин между Хасково и Ямбол

Тази сутрин е регистрирано земетресение на територията на страната. Трусът е бил с магнитут 2.3 по скалата на Рихтер, на дълбочина от 6 км.,  в района между Хасково и Ямбол. Това показват данните за сеизмичните събития регистрирани в секция „Сеизмология“ към Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) - БАН. 

публикувано на 21.08.24 в 08:52

Безводието в Ямболско продължава

Продължава кризата с безводието в Ямболска област. Десетки села са на  воден режим, в други изобщо няма вода от месеци. Критична е ситуацията в община Стралджа. Там до 24 август е в сила бедствено положение за 20 населени места, а от администрацията искат удължаване с още месец. Как хората в региона се справят с липсата на вода в 40- градусовите..

публикувано на 21.08.24 в 07:15

Пътят Карнобат-Шумен продължава да е опасен за движение

Една година след протеста на 4 сунгурларски села заради състоянието на пътя Карнобат-Шумен все още не е завършило обещаното изкърпване, алармираха жителите им. Цялостен ремонт през 2025 година и изкърпване на 40 000 кв метра от пътя през август 2023 г. бе ангажиментът, който след недоволството на живеещите в селата Прилеп, Лозарево и Вълчин,..

обновено на 20.08.24 в 18:40