Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Иванова: Над 8000 са новите читатели в бургаската библиотека

2
Снимка: Свобода Атанасова

Домът на книгата или новото културно пространство в Бургас се радва на изключително голям интерес от самото си откриване през април до момента. Повече от 600 хиляди книги се събраха най-накрая на едно място, защото дотогава бяха разпределени в 4 филиала на Регионалната библиотека „Пейо Яворов“. Тези и други интересни подробности разкри Гергана Иванова, пиар на библиотеката:


"Библиотеката отвори врати на 1 април. По-малко от три месеца бяха необходими да бъде преместен този огромен фонд, който е над 600 000 библиотечни материали. това разбира се го направихме с помощта на доброволци от община Бургас, както и от други места, и така отворихме врати. Като хора, които работят в библиотеката изпитахме удовлетворение, от това, че започнаха веднага да се образуват опашки от хора. Най-интересното е, че тези хора сега са тук. Броят им е над 8000 новозаписани читатели. Броят им обаче продължава да расте. Напливът продължава, защото в началото предположихме, че интересът е заради новата сграда, новото място на библиотеката. Дойде прилив от млади хора, които учат тук, използват своите устройства, слушат лекции. Същото се случи и с по-малките ученици, които също идват да учат тук. 


Отделът за възрастни също се радва на голям интерес. Читателите стават все повече, защото искат да се докоснат до тази невероятна сграда и до огромното книжно богатство. 
Хранилищата ни са също уникални. Те са различни, защото са метални и подвижни. Библиотечните работници по този начин могат да разполаган спокойно с останалото пространство. Това прави хранилището ни едно от най-модерните. 
Читателите ни са на различа възраст от други градове, и искат да бъдат в библиотеката. Това е другата ни приятна изненада за нас, че имаме посетители от цяла България.
Искам да споделя само последните два случая. Единият ни посетител е от Велинград, дойде специално да види новата библиотека, записа се, прекара цял ден при нас. Вторият случай е с момиченце на 14 години. То е от Варна и е избрало Регионалната библиотека буквално за втори дом. 
Имаме и възможност да предоставяме годишни карти, които заместват традиционните подаръци.  Така, че ако искате да зарадвате ваш близък, това е интересен подарък. 

Библиотеката можете да посетите и днес, защото тя работи", уточни Гергана Иванова. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Кацарова гостува с концерт-спектакъл в Поморие

Община Поморие подарява днес на своите жители и гости концерт-спектакъл на Силвия Кацарова. Тя ще заплени сърцата на публиката със „70 нюанса любов“, с които отбелязва и своя 70-и рожден ден и 50 години от първата си сценична изява.   На сцената ще се качат още Теди Кацарова и Дичо. Участници в спектакъла ще бъдат и Майсторите на комедията - Тончо..

публикувано на 07.07.24 в 17:00

Саксофонистът на Рей Чарлз Крейг Бейли гостува с концерт в Бургас

Концерт с музиката на Рей Чарлз „RAY ON MY MIND SYMPHONY“, в който солисти са Петър Салчев и саксофонистът Крейг Бейли, свирил с легендарния музикант, ще гостува на 7 юли, на сцената на Летния театър в Бургас.    Роден преди няколко години и преживял своя успех на различни сцени в България, концертът RAY ON MY MIND се завръща, за да блесне с..

публикувано на 07.07.24 в 16:00

Силен старт на 4-ото издание на „Солинария“

Четвъртото издание на Младежкия арт фестивал „Солинария“ привлече интереса на ценителите на класическата и джаз музика по Южното Черноморие. В първата вечер талантливите пианистки от дуо „Атмосфери“ Мила Михова и Александра Дичева изпълниха великолепна класическа програма на четири ръце и обраха аплодисментите на публиката. Сред гостите бе..

публикувано на 07.07.24 в 12:07

Второто издание на балетния конкурс "Сара-Нора Прима" завърши с галаконцерт

Второто издание на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ в Бургас завърши с награждаване на лауреатите и галаконцерт в Държавна опера Бургас. Събитието се състоя в присъствието на министъра на културата Найден Тодоров и кмета Димитър Николов. За първи път в конкурса бе присъдена Гран при, която получи  Мун Джон-у от Република Корея...

публикувано на 07.07.24 в 10:17

Кукленият театър представя "Жабокът цар" в експоцентър "Флора"

Бургаският куклен театър ще представи днес спектакъла "Жабокът цар" по Братя Грим в експозиционен център "Флора."   Ако обичате весели истории тази приказка много ще ви хареса.И както във всяка истинска вълшебна приказка става Злото ще бъде победено. Приятелството между Жабокът и Принцесата ще развали магията на злата магьосница Гьола и..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

"Тайният оркестър" с концерт на "Солинария" в Созопол тази вечер

Произведения от световната класика са подготвили музикантите от „Тайният оркестър“ за четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“. Новосформираният камерен оркестър е съставен от млади музиканти, лауреати на множество национални и международни конкурси и фестивали, разказва диригентът Николай Стоев.  "За фестивала "Солинария сме ви..

обновено на 06.07.24 в 16:13

За 18 поредна година фестивалът "Музите" гостува в Созопол

Зам.-кметът на Община Созопол Тодор Дамянов откри 18-то издание на Международният младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите": „За пореден път Созопол е изпълнен с толкова много положителна енергия, талант, радост и красота. Този фестивал стана традиционен и вече се отъждествява със Созопол. Щастлив съм да видя толкова много хора и усмивки. От..

публикувано на 06.07.24 в 09:52