Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Димитров, управител на специализиран магазин за пиротехнически изделия:

Ако общините забранят използването на фойерверки, ще се стигне до фалити

До фалит на цял един бранш ще се стигне, ако общините забранят използването на фойерверки в градска среда. В това е категоричен Димитър Димитров, управител на специализиран магазин за пиротехнически изделия в Бургас.

"С нашия бизнес е свършено. Десетина, петнадесет човека остават на борсата и започват да получават пари от държавата. Така както тези неправителствени организации, които получават пари от държавата и от спонсори, а те не дават нищо за държавата."

Според него, естествената среда на животните не е градската.

"Не можеш да вземеш едно куче и да го вкараш между четири стени. Не мисля, че това е по-разумното, отколкото за два часа, по време на нова година, да се случи канонада от гърмежи. Говорим за два часа, не за 365 дни в годината."


За него нова година само с бенгалски огън и конфети няма да е истински празник. Димитър Димитров е категоричен, че ако се забрани използването на фойерверки, хората ще започнат да си правят самоделни, а това ще доведе до повече инциденти.

"В началото на демокрацията, хората си правеха и тогава имаше много инциденти. От тогава пазарът се разви и инцидентите са сведени до минимум, защото това е произведено, обезопасено е. А в миналото имаше много смъртни случаи, хора без ръце, без очи.. Това няма как да спре. Забрани ли се използването на фойерверки, хората ще започнат сами да си правят. Все пак сме балкански народ."


В навечерието на Новата година, бургазлии купуват повече красиви фойерверки и все по-малко бомбички и пиратки. Заради икономическата ситуация обаче тази година търсенето  е намаляло. 

Пиротехническите изделия, правещи заря могат да се намерят между 5 и няколко стотин лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предвижда се изграждане на кръгово движение между ул. „Радой Ралин“ и бул. „Хаджи Димитър“ в Сливен

Предложение на проект за изграждане на ново кръгово движение с пластмасови елементи беше прието от общинската Комисия по безопасност на движението. То ще бъде изградено на кръстовището между улица „Радой Ралин“ и булевард „Хаджи Димитър“, до сградата на държавния архив.  Движение с подобна сигнализация е първото в Сливен и има за цел да улесни..

публикувано на 12.09.24 в 15:38

След двучасова дискусия: институциите не знаят от къде са неприятните миризми в Бургас

След двучасово извънредно заседание на Комисията по околна среда към Общинския съвет не стана ясно от къде идват неприятните миризми, сигнали за които постъпват от началото на лятото в Бургас.  Извънредно заседание на екокомисията към Общинския съвет за зачестилите задушливи миризми в Бургас  На срещата се отзоваха представители на..

публикувано на 12.09.24 в 15:22

Созопол отново ще бъде домакин на НАТО научен форум

От 14 до 22 септември 2024 г. в Созопол, с финансовата помощ от НАТО по програмата „Наука за мир и сигурност“, ще се проведе научен форум посветен на най-новите достижения в областта на наноматериалите и нанотехнологиите използвани в различни сфери на сигурността. Директори на форума ще бъдат проф. Пламен Петков от Химикотехнологичен и металургичен..

публикувано на 12.09.24 в 15:03
Христо Бардуков

Кметът на Зидарово: Вместо да е отговорна към възрастните, държавата ги праща в "девета глуха"

Запазване на програмата „Грижа за дома“ поиска кметът на созополското село Зидарово Христо Бардуков в писмо да Министерството на труда и социалната политика. По нея асистенти се грижат за хора с увреждания и за възрастните, като им пазаруват, плащат сметките, проверяват здравословното им състояние, купуват лекарства и др. Ведомството обаче планира..

публикувано на 12.09.24 в 15:30

Царево временно ще депонира отпадъците си в Братово

Временно ще депонираме отпадъци в депото в Братово, каза кметът на Царево Марин Киров. Това изисква огромен ресурс, тъй като ще возим на много по-голямо разстояние, уточни той. Припомняме, че от няколко дни гори депото край Равадиново, което се използва от три общини – Созопол, Приморско и Царево. Проблемът е, че то на практика е запълнено,..

публикувано на 12.09.24 в 14:05

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в храм "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас на 14 септември

  Сливенският митрополит Арсений ще отслужи празнична Света литургия на Кръстовден (14 септември) в катедрален храм „Св.св. Кирил и Методий“ в Бургас.  Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в най-големия бургаски храм на големия християнски празник.  Миряните ще могат да се поклонят пред светинята от 09.00 часа. На 14 септември Църквата..

публикувано на 12.09.24 в 12:11

Извънредно заседание на екокомисията към Общинския съвет за зачестилите задушливи миризми в Бургас

Зачестилите остри задушливи миризми, които притесняват бургазлии, са темата на извънредното заседание на Постоянната комисия по опазване на околната среда земеделие и храни на 12 септември от 11 часа в зала 1 на Община Бургас. Заседанието е с една единствена точка –анализ на причините и факторите, довели до усещането за неприятните миризми в..

обновено на 12.09.24 в 08:23