Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери и туроператори са за промяна при разпределението на държавната помощ към туристическия бранш

Дни след като бяха отпуснати 30 млн. лева за 2 220 фирми от туристическия бранш, хотелиери от "Златни пясъци" изразиха недоволството си от начина, по който са разпределени парите. Според министерството на туризма безвъзмездните средства се предоставят еднократно и се дават на пропорционален принцип спрямо броя на подадените и допуснати до разглеждане заявления за подпомагане и реализирания оборот без ДДС през 2019 г. Индивидуалният максимален размер на помощта не може да надвишава 20% от този оборот. 

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг подкрепиха  колегите си с писмо, което изпратиха до три министерства - на икономиката, на финансите и на туризма. Според председателя на организацията Пламен Копчев:

Ние ги подкрепяме, защото фактите са такива, че тази помощ, която дойде от министерството на туризма в размер на 30 млн. лева не е разпределена правилно за хотелиерите. Един път хотелиерът е инвестирал много, втори път той плаща данъци целогодишно.Разходите са огромни, хотелиерът е най-потърпевш. Искаме да информираме специалисти, финансисти по публични финанси при следващите изчисления да се вземе предвид, че и държавата губи по този начин. Един път се изчислява и се дава на туроператорите, след това се дава на нас. Но на туроператорите оборотът е нашият плюс тяхната комисионна.Това трябва да се изясни и да се види какво може да се направи.

Аз не искам война, не искам да говоря против нашите колеги, но техните разходи с един офис, с по-малко персонал или хоум офис, не отговарят на нашите разходи.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

Няма основание за недоволство, коментира Евелина Пулева. Тя е туроператор, хотелиер и превозвач, заместник-председател на Управителния съвет на Бургаската регионална туристическа камара. Ние сме различни сегменти в отрасъла, които трябва да бъдат финансирани по различен начин.Не трябва да има противопоставяне, а трябва да се стремим към обединение. И тя е убедена, че трябва да има нова формула за изчисление на помощта:

Със сигурност хотелиерите, и аз като хотелиер го казвам, изпитваме много повече трудност по отношение на повишение на тока, това не означава, че трябва да излизаме един срещу друг.

Необходима е нова формула, необходимо е да се отчете кои туроператори наистина имат нужда от помощ. Сега големи комплекси работят, но малки семейни хотелчета наистина изнемогват.От друга страна има туроператори, които реализират чартъри. Те имат приходи, но има такива турагенти, които нямат въобще никакви приходи.

Това е помощ, това не е компенсация, не е стимул.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обучение за земеделски производители от Бургас, Ямбол и Сливен на 18 септември

Министерство на земеделието и храните ще проведе обучение за земеделски производители в страната за изискванията по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., свързани с плащане на площ и животни. Срещите се организират от Звеното за управление на Националната ОСП мрежа. По време на..

публикувано на 12.09.24 в 11:49

Успешен морски сезон. Остават въпросителни за наемането на чужденци от трети страни

Близо 2 милиона лева трябва да бъдат осигурени, за да се увеличи капацитетът на консулските ни служби в трети страни извън ЕС, от които България чака работници в сферата на туризма. Това заяви  бившият служебен министър на туризма, а сега секретар в президентството Илин Димитров. По думите му, отсега трябва да е ясно, че за облекчаването на..

публикувано на 12.09.24 в 11:14

Първа копка за цялостен ремонт на пътя между Царево и Лозенец

Първа копка предстои днес за старта на цялостния ремонт на пътя между Царево и Лозенец. Церемонията е от 10:30 в участъка около гробищния парк. Тази седмица стартираха аварийно-възстановителните работи по стария път, преминаващ край е Арапя и с.о Оазис. Ремонтът налага временна организация на движението.

публикувано на 12.09.24 в 08:12

Шефът на "Морска администрация" -Бургас е назначен за зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев по предложение на министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, считано от днес кдп Живко Петров е назначен за заместник-министър на транспорта и съобщенията. Живко Петров е магистър по корабоводене във ВВМУ „Н. Вапцаров“, Варна. От март 2022 г до момента, както и от 2007 г до..

публикувано на 11.09.24 в 20:01

Рестрикции в общините Средец и Карнобат заради огнище на шарка по овцете в Ямболско

Институциите вземат превантивни мерки за недопускане на шарка по дребните преживни животни в област Бургас след констатираното огнище на заболяването сред 135 овце в обект в ямболското село Войника.  В общините Средец и Карнобат се забранява придвижването и транспортирането на възприемчиви животни и продукти от тях в и към населеното място.  Всички..

публикувано на 11.09.24 в 16:34

Нов градски парк обособяват в местност "Кория" в Приморско

Новата атракция в Приморско ще бъде обвързана с природата и ще предостави на хората възможност за отдих. Чувството ще бъде като да си в гората, само че в града, уточни кметът на морската община Иван Гайков. За зелената атракция ще се използва местността Парк „Кория“.   Още тази година започваме трасирането, обособяването на алеи и..

публикувано на 11.09.24 в 08:00
Георги Тахов

България поиска средства от земеделския резерв на ЕС заради щетите от сушата и пожарите

България поиска активиране на средства от земеделския резерв на Европейския съюз заради щетите от сушата, съобщи Министерството на земеделието. Страната пострада сериозно през месеците юли и август и от неконтролируеми пожари, влошени от климатичните условия, като високи температури и дълъг период на засушаване – е заявил министърът на..

публикувано на 10.09.24 в 14:35